matesis
dedas

Şişli zikir nedir? Dinde Şişli zikir diye bir şey var mı? Caiz midir?

Dinde ilahiler eşliğinde zikir yapan tarikat mensupları karın, göğüs ve yanaklarına şiş sokarak sık sık gündeme geliyorlar. Peki Şişli zikir nedir? İslam'da Şişli zikir diye bir şey var mı? Caiz midir?
  • 16.10.2023 16:55
Şişli zikir nedir? Dinde Şişli zikir diye bir şey var mı? Caiz midir?

 

Ayrıntılara girmeden önce Rufai tarikatının özellikleri nedir?

Tarikatın esasları Mürşidin müride verdiği ilk zikir, “Lailahe illallah” zikridir. Sonraları Rahman, Rahim, Vehhab, Kuddüs, Hakk, Halim, Hannan, Hayy, Hafız, Hamid isimleri verilir. Ahlakı güzelleştirmek gayesiyle biri hilafet, diğeri de muharremiyye olmak üzere iki çeşit halvete girilir. Bu halvette mürid oruç tutar.

Rifailik ilk tarikat mı?

İbrâhim el-A’zeb ile birlikte kardeşi Ahmed el-Ahdar’dan Rifâiyye kaynaklarında kutub olarak söz edilmektedir. Rifâiyye, Ahmed er-Rifâî’nin İskenderiye’ye gönderdiği Ebü’l-Feth el-Vâsıtî (ö. 632/1234-35) aracılığıyla Mısır’da teşkilâtlanan ilk tarikat olmuştur.

Şişli zikir hangi tarikat?

Rufai tarikatı üyeleri Kadir Gecesi’nde karın, göğüs ve yanaklarına şiş sokarak zikir yaptı.

Rufai tarikatı ehli sünnet midir?

seyyid ahmed er rufai hazretlerinin kurmuş olduğu, kendilerine resul-ü ekrem muhammed aleyhisselam’ın sünneti ile kur’an-ı hakim’i rehber alan,ehl-i sünnet mezhebi içinde,erkan-ı aleviyye ve zikr-i cehri üzere süre gelen bir tarikattır.

Rufai şişi nedir?

RUFAİ ŞİŞLERİ Rufai Tarikatına mensup kişilerin zikir sırasında vücutlarına batırdığı şişler. – Yakutiye Medresesi, Erzurum Resmi.

Rufai zikri nasıl yapılır?

Türkiye’de 45, dünyada ise 150 bin müridi olduğu tahmin edilen tarikatın Basra’dan sonra ikinci merkezi olarak Güneydoğu Anadolu Bölgesi gösteriliyor. Her yıl Muharrem ayının ilk 10 gününü yas ilan eden Rufailer, debbus olarak adlandırılan zikir törenlerinde vücutlara şiş batırıp, kılıç ve bıçakla vücutlarını kesiyor.

Ilk Türk tarikatının kurucusu kimdir?

Hacı Bayram-ı Veli’nin, hocası Safev’îyye şeyhi Hoca Alâ ed-Dîn Ali Erdebilî’nin talebelerinden Şeyh Hâmid Hâmid’ûd-Dîn-i Veli’nin Aksaray’da ölümünden sonra Ankara’ya dönüp irşâd fa’aliyetlerine başladığı 1412 tarihi, ilk Türk tarikatı olan Bayramiye’nin kuruluşu olarak kabul edilir.

Tarikat ne zaman başladı?

Tarikatlar Selçuklu ve Osmanlı’ya özgün düşünce ve inanç hareketleri olarak değerlendirilmektedir. Birçok tarikatın menşei Hicri 5./Miladi 11. asırda Abdülkâdir Geylânî’nin yolundan gidenler tarafından oluşturulan Kadiri Tarikatıdır. Ebû Sâlih Muhyiddîn Abdülkâdir Geylânî, neseben hem Hasanî ve hem de Hüseynîdir.

Nakşibendi tarikatında zikir nasıl yapılır?

Kalp zikrine 5.000 lafza-i celâl (Allah) diyerek başlanır, belirli zamanlarda 2.000 arttırılır. Bu zikirde dil damağa yapıştırılır, sükûnet içinde bulunularak ve sessiz olarak “Allah, Allah” denir. Bu zikirle ruhun güzel özellikleri ortaya çıkar, nefs yavaş yavaş ölür.

Tarikat kurucusuna ne ad verilir?

yüzyıldan sonra pîr kavramı kurumsal bir anlam kazanmış, tarikat kurucusuna pîr ya da pîr-i tarîkat adı verilmiştir.

Rufai şişleri ne işe yarar?

RUFAİ ŞİŞLERİ Rufai Tarikatına mensup kişilerin zikir sırasında vücutlarına batırdığı şişler. – Yakutiye Medresesi, Erzurum Resmi.

Rufai ne anlama gelir?

Rufai kelimesi Türkçe’de “Rifaiyye tarikati mensubu” anlamına gelir. Arapça rifāˁī رفاعى z “Rifaiyye tarikati mensubu” sözcüğünden alıntıdır. Arapça sözcük Aḥmad al-Rifāˁī “Rifaiyye tarikati kurucusu (1118-1183)” sözcüğünün nisbet halidir.

Kadiriler Alevi mi?

Kadirilik özellikle Rumeli’de Alevi bir hale bürünmüştür. Bugün de genelde Alevi kitlelerine atfedilir.

Rufai Gülü ne demektir?

ucu dövülmüş bir demiri veya pirinçi ateşte kızartılır ve bu kızgın demirin ismi rufai gülüdür. bunun yanında yanyana dizilip daire cizen tariket mensuplarının dönerek allah ismini zikrettikleri ve ilahilerle, bendirlerle ortadaki şeyhin etrafında ayak usullarıyla birleşip açılmalarınada rufai gülü ayini denir.

Devran zikri ne demek?

Devran, Türk tasavvufunda sufilerin dönerek zikir yapmalarına verilen isim. Ayrıca Hadra olarak da bilinir. Kabe etrafında tavafı ve kainatın dönmesini andırmaktadır.

Yorum Yaz