tatlidede
tatlidede

Bir Kalembazdan Bisturi!

Bir Kalembazdan Bisturi!
          Yazmak!.. 
          Çok zor bir iştir yazmak. Küçücük de olsa kendi çapında bir şeyler karalamayı seven biri olarak bu zorluğun nasıl bir şey olduğunu iyi bilirim.
          Okumak!.. 
           Yaşadığımız toplumda ise maalesef ki okumanın yazmaktan daha zor geldiğine şahadet etmek bir yazar için çok daha zordur. 
          Dünyada okumanın yazmaktan daha zor olduğu bir toplum daha var mıdır bilmiyorum ama bu okumazlığa rağmen inatla yazmaya devam eden aydınlarımız da vardır elbet. Ve bu inatçı kelaynaklardan biri de şair, yazar Metin Aydın’dır.       
          Sevgili Metin Aydın’ın “Bisturi (Huzursuz Metinler)” adlı deneme kitabı çıktı. “Biblo Hayat” ve “üryan” adlı eserlerinden sonra tam anlamıyla bir ustalık eseri olarak değerlendirebileceğim “Bisturi (Huzursuz Metinler)” adlı eseri bir solukta okudum. Adeta sihirli kelimelerle yoğrulan ve insanın suratına çarpar gibi dimağına çarpan cümlelerin karşısında kala kalan beni de “huzursuz” eden bu metinlere selam durmamak elde değil. 
         Neşterinden döktüklerinin özetinde bile huzursuzluk yaratmayı başaran Sevgili Metin Aydın;  ‘çok sevilen’ kimi aydın ve sanatçıları anlatırken, birçoğumuzun pamuk ipliğine bağlı sevgisini de muzdaripi olduğumuz okumazlık haline dayandırıyor. Kavgada gördüğü gençlerin gençliğine değil ama miras aldıkları gözü kara öfkenin bir hayli eski olan geçmişine “yazıklar” okuyor.  “Yazar yazmaz yazarlığımızın bir nişanesi olan cümlelerimizin şahitliğinde birer korkağız.” derken, elindeki neşteri öncelikle kendisine vuruyor. Siyasetin girdiği yerde gerilen ortamın doksanlardan bu yana değişmeyen “Ya bizdensin ya da düşman!” anlayışındaki saçmalığa meydan okuyor. “Siz, üstünüzdeki elbiseler olmadan insan değil misiniz?” diyen “özgür kız”ın hikâyesiyle bir duygu seli yaratıyor.
         Yeni ambalajlarla aynı sofrayı kuran eften püften yazarlarla kirlenen dimağlar için en kolay şeyin bu sofrada yemek yemek olduğunu, gerisinin soru işaretleriyle dolu bir gelecek anlamına geldiğini dillendirmesinin ardından, korkularımız ve güvenli liman arayışımızdan yırtık pırtık olmuş yelkenlerimiz için deli bir rüzgârın gerekliliğine ve ancak deliliğe yakalanmış olana gerçek anlamda insan denebileceğine işaret ediyor. Yazma istencini “koltuk değneği” olarak görürken doğmak, yaşamak ve ölmekle şekillenen yaşam seremonisine karşı duran, toplum mühendislerinin dayattığı bir yaşamın karanlık böğründen rengârenk ışıltılar çıkarmayı, kavga ve nefret dilinden uzak cümlelerde, arayan Metin Aydın, yaşadığımız toplumdaki aile hayatından siyasi tavırlara, hayvan sevgisinden şiddete, yaşam kültürümüzden korkuya kadar uzanan birçok konuya neşter vuruyor “Huzursuz Metinler”inde.
          Aydın’ın adeta sihirli kelimeleriyle şekillenen cümlelerinin şiirsel tadı karşısında büyülenmemek elde değil. Sihirli cümlelerle okuyucuyu hipnoz etmek her yazarın harcı değil elbette ki. Benim gibi bir denekte bunu başaran Sevgili Metin Aydın’a, yazının sihirbazı demek geliyor içimden. Yok yok! Sihirbaz kelimesi, söylemek istediğim şeyin tam karşılığı olmadı galiba. Ve sanırım ki söylemek istediğim şeyin karşılığı “kalembaz” olsa gerek. Evet evet! Kalembaz!
          Büyük bir kalembazlıkla edebiyat dünyasına kazandırdığı “Bisturi (Huzursuz Metinler)”i için, şair, yazar Metin Aydın’a teşekkürler.
           Unutmadan; Bisturi (Huzursuz Metinler) kitabını, Kitapyurdu, Emek Kitap, Babil gibi internet satış platformlarından edinebilir ya da en yakın kitapçıdan isteyebilirsiniz.        

            (Bisturi - Huzursuz Metinler, Kaos Çocuk Parkı Yayınları s. 115)
             Metin AYDIN: 1971, Mardin/Kızıltepe’de doğdu. 1990 yılından bu yana, yerel ve ulusal ölçekte gazete ve dergilerde, yazı ve şiirler yayımladı. İlk şiirlerini, “Kırmızı” adıyla fanzin (2002) şeklinde dağıttı. “Perspektif” adıyla, 5 sayı çıkabilmiş, matbu bir kültür-sanat ve fikir dergisi çıkardıktan sonra, dergiciliği internet üzerinden (2006) 5 yıl sürecek, edebiyat-sanat ve fikir ağırlıklı “www.yeniperspektif.com” sitesinin kurucu editörlüğünü yaparak sürdürdü. “Biblo Hayat” isimli ilk kitabı (2010, deneme, Babil Yayınları) yayımlandı. Altı yıl sonra, “üryan” (2016, şiir, Lethe Yayıncılık) isimli ikinci kitabı çıktı. Bisturi – Huzursuz Metinler (2018, deneme, Kaos Çocuk Parkı Yayınları) üçüncü kitabıdır.

Yorum Yaz