tatlidede

Bir Soluk!

Bir Soluk!

İyi insanların soluğu olmak gerçek veya mecazi fark etmez bir işe yaramaktır. İnsanların gerçekte bir başkasının soluğu olması demek kendisinin bitip bir başka bedenin işine yaramak anlamına gelir ki bunu bitiş değerlendirmek gerçekçi olmaz çünkü bir başka bedende yaşama devam etmektir.
Sözün özü işe yaramak olduğu için mecazi anlamda da işe devamda biraz felsefe kokan, biraz da tema tarif tualinde görev almaya benzer ki bunda da görüntü anlatımın ötesinde bir etkiye sahip olmaktır.
İyi güzel de; iyi insan olmayı nasıl belirlemek gerekiyor veya kültüre göre iyi insan tanımı değişebilir mi? Evet kültürde iyi insan tarifi zenginlik anlamında değişse de özü insanların ihtiyaç anında yardımda bulunması! Kendi özverisi üzerine hayat kurtarabiliyor ise veya hayat bağışlayabiliyor ise dikkat çekici bir konuma sürüklenen görüntü kabul edilebilirlik normu dünyanın her yerinde kabul görmektedir.
Kendine yetileri, kendi ihtiyacının ötesinde bir birikime müsait şahısların ihtiyaç anında ortaya çıkıp yaraya merhem olma, açık bir yarayı sarma veya biraz mütevazı davranıp paylaşmasını bilenlerin yaptıkları etkinlik, paylaşım insana bir başka vasıf yükler.
İnsanların iyiliği veya kötülüğü unutmadığı doğru bir nükte ise de iyiliklerin kullanım koşullarında da bir mütevazılık, başa kalkmama ve insana batıran cinsinden olmaması gerektiğini vurgulamak veya uyarısını yapmak gerekiyor.
Çeşitli etkinlik (yöneticilik) noktalarında bulunan insanların yani feodallerin, düklerin, rahiplerin, şeyhlerin veya sistem olan yönetimlerin farklı vasıflarına paralel elde ettikleri toplumdan ayrı bir statü o insanlara hizmet sunan insanların kendi yandaş veya hemcinslerine karşı aldıkları olumsuz konum veya tavır onların kendi aralarında bölünmelerine yol açabilir.
Güçlünün güçsüzü olumsuz araç olarak kullanması iti ite kırdırma taktiğinin sonucu aynı safhada bulunanların işine yaramayacağı gibi uzun vadede piyonların da işine yaramadığını; yaşam not aktarıcıları tarafından arşiv kaynaklarına bolca malzeme dökmüşlerdir.
Burada konumuz iyi insan tanımını görüntülere motiflemek ve iyi insanların aldığı ile verdiklerinin her daim kıymetli olduğunu hatırlatmakta fayda vardır.
Bu nedenle kendi işine yarayan, bir başkasına yardımı dokunup bir başkasını işine yarayanların elde ettikleri haklı iyi insan konumu kendi emekleri, kendi özverileri, kendi fedakârlıkları ile elde ettikleri konumlarında bir sarsılma veya feleğin estirdiği rüzgâra; zayıf anında yakalananların soluğu olmak o insanların kaliteli yaşamın bir parçası olmalarının devamını sağlar.
Birlikte kaliteli bir yaşamın devamının herhangi bir sürecinde rol almak, görev almak insana onur olur, insana moral ve motivasyon kaynağı olur.

Editör: Kadir Üründü

Yorum Yaz