Abdullah Cevdet kimdir? Abdullah Cevdet kitapları ve sözleri
Yazar Abdullah Cevdet hayatı araştırılıyor. Peki Abdullah Cevdet kimdir? Abdullah Cevdet aslen nerelidir? Abdullah Cevdet ne zaman, nerede doğdu? Abdullah Cevdet hayatta mı? İşte Abdullah Cevdet hayatı... Abdullah Cevdet yaşıyor mu? Abdullah Cevdet ne zaman, nerede öldü?

Doğum Tarihi: 1869
Doğum Yeri: Malatya
Ölüm Tarihi: 1932
Ölüm Yeri:
Abdullah Cevdet kimdir?
9 Eylül 1869 yılında Malatya-Arapkir'de doğdu. Askerî Tıbbiye'yi bitirdi. 1897'de Avrupa'ya kaçtı. Jön Türklerin faaliyetlerine katıldı. İshak Sükutî ile Osmanlı adlı bir gazete çıkardı. Jön Türkleri Abdülhamid'e jurnalledi. Viyana Elçiliğinde doktor olarak çalıştı. Padişahın aleyhine dönünce hakkında tutuklama kararı çıkarıldı. O da Cenevre'ye kaçtı. Burada İctihad dergisini çıkarmaya başladı (1 Eylül 1904). İsviçre'den sınır dışı edilince Kahire'ye geçti, 1911'de İstanbul'a döndü. Müsteşrik Dozy'in Tarih-i İslâmiye adlı eserini Türkçeye çevirdi. Kitaba yazdığı ön söz yüzünden tenkide uğradı ve kitabın satışı yasaklandı. İçtihat dergisi de birkaç defa kapatıldı. Fransız sosyolog Gustave Le Bon'dan yaptığı çevirilerle Le Bon'un Türkiye'de tanınmasını sağladı. Abdullah Cevdet İçtihat dergisini 30 yıl süre ile toplam 358 sayı çıkardı. (Son sayısı Aralık 1932). Görüşlerinden dolayı dinsizlikle suçlandı. Fikrî ve siyasî eserler yanında şiirler de yayınladı.
Abdullah Cevdet Kitapları - Eserleri
- Ömer Hayyam Rubaileri
- İçtihad'ın İçtihadı Abdullah Cevdet'ten Seçme Yazılar
- Dilmesti-i Mevlana ve Gazali'de Marifetullah Rubaiyyat-ı Gazali Orfi'de Şir ve İrfan
- Fünun ve Felsefe ve Felsefe Sanihaları
Abdullah Cevdet Alıntıları - Sözleri
- Eğer her şeyini kaybetmişsen ve cebinde bir ekmek aIacak kadar paran kaImışsa, git kendine bir demet menekşe aI ve ruhunu besIe. Bence bu çok anIamIıdır ve kişinin önceIikIe ruhunu besIemesi Iazım. Ömer Hayyam (Ömer Hayyam Rubaileri)
- “Her Şafak bir hırsız gibidir Elinde bir fenerle gelen.” (Ömer Hayyam Rubaileri)
- Biz de çocuktuk, bir şeyler öğrendik; Bildiklerimizle övündük, eğlendik. Şu oldu, bu oldu da ne oldu ? Bir bulut gibi geldik, yel gibi geçtik. (Ömer Hayyam Rubaileri)
- Geçmiş olan dünden hiç yad etme , yarın da gelmemişken feryat etme , düşünme geleceği de geçmişi de , şimdi sen ol da yaşamı berbat etme. (Ömer Hayyam Rubaileri)
- Yeryüzü padişahların, kralların olsun. Cehennem kötü insanın olsun, cennet iyi insanın. Kim, ne olursa olsun, sevgili bizim olsun tek, canı, canımız olsun. (Ömer Hayyam Rubaileri)
- Her gün biri çıkar, başlar, benim ben demeye, Altınları,gümüşleri ile övünmeye. Tam işleri dilediği düzene girer, Ecel çıkıverir pusudan:Benim ben, diye. -Ömer Hayyam (Ömer Hayyam Rubaileri)
- İblis bir kadeh şarap içmiş olsaydı , Secdeye yatardı Adem'in önünde . (Ömer Hayyam Rubaileri)
- İlim havasın dini, din avamın ilmidir. (İçtihad'ın İçtihadı Abdullah Cevdet'ten Seçme Yazılar)
- Benim halimden haber sorarsan, Bir çift sözüm var sana, yürekten: Sevginle gireceğim toprağa, Sevginle çıkacağım topraktan (Ömer Hayyam Rubaileri)
- Dert çekme boşuna,hep gül de yaşa; Zulüm yolunda hakkı bul da yaşa; Sonu yokluk madem bu dünyamızın Yok bil kendini, özgür ol da yaşa. (Ömer Hayyam Rubaileri)
- Bülbül ötmeğe başlayınca bahçemizde; Bir lale gibi açsın şarap elimizde; Elde kadehle öldü diyecekler bir gün, Ko desin cahil herifler, ne umrumuzda. (Ömer Hayyam Rubaileri)
- Yıldızlar, geceleyin, hâkimlerin rûhu için fezâda, kuşlar gibi terennüm ederler. (Dilmesti-i Mevlana ve Gazali'de Marifetullah Rubaiyyat-ı Gazali Orfi'de Şir ve İrfan)
- Bülbül ötmeğe başlayınca bahçemizde; Bir lale gibi açsın şarap elimizde; Elde kadehle öldü diyecekler bir gün, Ko desin cahil herifler, ne umrumuzda. (Ömer Hayyam Rubaileri)
- Tanrım; bu güzel yüze vermişsin emek, O sümbülü koklamak, saçın' ellemek. Sonra da ona bakma, dersen, anlamı: Dolu kadehi ters tut, hiç dökme demek! (Ömer Hayyam Rubaileri)