diorex
sampiyon

Ahmet Sezgin kimdir? Ahmet Sezgin kitapları ve sözleri

Yazar Ahmet Sezgin hayatı araştırılıyor. Peki Ahmet Sezgin kimdir? Ahmet Sezgin aslen nerelidir? Ahmet Sezgin ne zaman, nerede doğdu? Ahmet Sezgin hayatta mı? İşte Ahmet Sezgin hayatı...

  • 26.12.2022 03:00
Ahmet Sezgin kimdir? Ahmet Sezgin kitapları ve sözleri
Yazar Ahmet Sezgin edebi kişiliği, hayat hikayesi ve eserleri merak ediliyor. Kitap severler arama motorlarında Ahmet Sezgin hakkında bilgi edinmeye çalışıyor. Ahmet Sezgin hayatını, kitaplarını, sözlerini ve alıntılarını sizler için hazırladık. İşte Ahmet Sezgin hayatı, eserleri, sözleri ve alıntıları...

Doğum Tarihi: 1966

Doğum Yeri: Samsun

Ahmet Sezgin kimdir?

1966 yılında Terme/ Bağsaray Köyü'nde doğar. İlkokulu Evci/Miliç İlkokulu'nda okuyan Ahmet Sezgin, 1984 yılında Terme İmam-Hatip Lisesi'nden mezun olur. 1988 yılında Ondokuz Mayıs Üniv. Eğitim Fak. Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü'nü bitirir.

Ahmet Sezgin, Terme/Kozluk Ortaokulu'nda (Kasım 1988) ücretli Türkçe öğretmenliği yaparak eğitimcilik hayatına başlar. 14 Şubat 1989'da İstanbul/Kartal Anadolu Lisesi'ne edebiyat öğretmeni olarak atanır. Bir yıl da İstanbul/Medine-Tayfur Sökmen Lisesi'nde öğretmenlik yapan A.Sezgin, 10 Ağustos 1992'de Ankara/Polatlı Topçu ve Füze Okulu'na asteğmen öğrenci olarak gider. Terme Ortaokulu'nda da (1992-93) yedek subay öğretmen olarak askerlik hizmetini tamamlar. 1993-1998 yılları arasında Terme Lisesi'nde hizmet eden A. Sezgin, 1998 yılında Millî Eğitim'den istifa eder.

1998-2005 yılları arasında Terme'de farklı dershanelerde öğretmenlik yapan A.Sezgin, 2005-2010 yılları arasında Terme/Büyük Birikim Dershanesi'nde kurucu, şirket müdürü ve öğretmen alarak görev yapar. Aralık 2010'da açıktan atamayla Terme Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi'nde göreve başlayan A.Sezgin, 2011 yılında bir dönem Terme/ Bülent Çavuşoğlu Anadolu Lisesi'nde de görev yapar.

Ahmet Sezgin'in ilk şiirleri, Samsun'da çıkan Gürses gazetesinde 1985 yılında yayımlanır.

Edebiyatın özellikle şiir, deneme, inceleme ve hikâye türlerine ilgi duyan A. Sezgin; ürünlerini Mesaj, Güneysu, Mavera, Türk Edebiyatı, İslamî Edebiyat, Kırağı, Çınar, Ay Vakti, Yeni Dünya, Seviye, Simav Anadolu, Hasret, O Belde dergileriyle Milli Gazete, Akit, Vakit, Zaman, Vahdet, Terme Birlik Mefkûre ve Terme Bilgi Gazetesi'nde yayımlar.

2000-2005 yılları arasında çıkan Terme Birlik Mefkûre gazetesinde “Kültür Köprüsü” isimli köşesinde köşe yazarlığı yapan A.Sezgin, 2006 yılından beri Terme Bilgi Gazetesi'nde “Kültürden İrfana” isimli köşesinde yazmayı sürdürmektedir.

Şair-yazar A.Sezgin, Simav Anadolu Dergisi tarafından düzenlenen “2001 Yılı Şiir Yarışması”nda jüri özel ödülüne; yine aynı dergi tarafından düzenlenen “2002 Yılı Şiir Yarışması”nda mansiyon ödülüne layık görülmüştür. Eğitim-Bir-Sen'in 2012 yılında düzenlemiş olduğu “Ödenmiş Bedeller Unutulmasın” konulu hatıra yarışmasında da Samsun ikicisi olmuştur.

Şair-yazar-eğitimci A. Sezgin, 1999-2000 yılları arasında Terme Tempo FM isimli radyoda “Gönül Penceresi” adını verdiği bir şiir-kültür programı hazırlayıp sunar. Birçok şiir şöleniyle TV programlarına (2002 yılında Ünye Hizmet TV'de, 2003 yılında Samsun Klâs TV'de ve 24 Kasım 2011'de TV 5'te) katılıp şiirlerini okur.

Samsun İl Kültür Müdürlüğü tarafından organize edilen Samsunlu Yazarlar Kitap Sergisi'ne, farklı yerlerde yapılan şiir şölenlerine şair-yazar olarak iştirak eden A. Sezgin, birçok antoloji ve ansiklopedide biyografi ve şiirleriyle yer alır. A. Sezgin'in “Güllerimi Ver Anne” isimli şiiri; birçok ulusal TV ve radyo kanalında (Kanal 7, TRT 3, Hilal TV, Moral TV, TV 5, Moral FM, TGRT FM …) okunur.

1997 yılında Ensar Vakfı Terme Şubesi Başkanlığı da yapan Ahmet Sezgin, bir dönem vakıf ve sendikacılık faaliyetlerinde aktif olarak görev yapar.

Eğitimci-yazar Ahmet Sezgin; çeşitli yerlerde zaman zaman konferans ve seminerler de verir.

Şair-yazar-araştırmacı Ahmet Sezgin'in yayımlanmış eserleri şunlardır: “Türk Edebiyatında Ölüm Şiirleri Antolojisi” (Cengiz Yalçın ile, Ünlem Yay, İst, 1993), “Güllerimi Ver Anne” (Şiir, Etüt Yay, Samsun, 1999, 2007). “Termeli Yazarlar ve Şairler Ansiklopedisi” (Biyografi, 2012) isimli eseri yakında çıkacak olan şair-yazar A. Sezgin'in “Peyami Safa'nın Yalnızız Romanı Üzerine Bir İnceleme” (Lisans Tezi, OMÜ, 1988), “Türkçenin Feryadı ve Dil Davamız”(Derleme), “Yüreğime Cemre Düştü” (Deneme) ve “ Yürek Hikâyeleri” isimli yayımlanmamış eserleri de vardır.

Türkiye Yazarlar Birliği üyesi olan Ahmet Sezgin, evli; iki çocuk babasıdır.

Ahmet Sezgin Kitapları - Eserleri

  • Aşk Medeniyetine Yolculuk
  • Güllerimi Ver Anne
  • Türkçenin Feryadı ve Dil Davamız
  • Ortaokullar İçin Hikaye Seçkisi
  • Hüzün Yağmurları
  • Kırk Yazardan Kırk Hikaye

Ahmet Sezgin Alıntıları - Sözleri

  • “Ölüm kıyılarından haber getiren Bir ak güvercindeydi en son umudum.” (Aşk Medeniyetine Yolculuk)
  • “Geçmişini bilmeyen, geleceğini de bilemez. Geçmişini iyi bil ki, nereye gideceğini unutmayasın...” (Aşk Medeniyetine Yolculuk)
  • "Allah sözlerin en güzelini kitap olarak indirdi..." (Zümer:23) (Türkçenin Feryadı ve Dil Davamız)
  • Nuri Pakdil: “Anlamak fiilinden meşaleler yapılmalı, yeryüzünde birbirimizi görebilmek için.” diyor. (Aşk Medeniyetine Yolculuk)
  • Sağcı-solcu, Alevi-Sünni, Türkçü-Kürtçü, laik-dindar, Cumhuriyetçi-Osmanlıcı, sufi-selefi kavgalarını bırakalım Allah aşkına! Kine, bölücülüğe, ahlaksızlığa, şiddete yer vermeyen farklılıklarımızı zenginlik kabul edelim. Yalnızca Hakk’tan, hakikatten, adaletten ve büyük geminin selametinden yana olalım. (Aşk Medeniyetine Yolculuk)
  • "Üstad Necip Fazıl'ın dediği gibi; 'Dil vatandır, dil insandır, dil kâinattır. Dil Allah'ın, kâinat planı olarak kuluna ihsan ettiği anahtardır!' " (Türkçenin Feryadı ve Dil Davamız)
  • "Ölüm kıyılarından haber getiren Bir ak güvercindeydi en son umudum" (Aşk Medeniyetine Yolculuk)
  • “Kendimiz dışında nereye koştuysak, gurbette kaldık.” (Aşk Medeniyetine Yolculuk)
  • "İmlâmız, lîsânımız düzelince, lîsânımız da kafamız düzelince düzelecek; çünkü o da ancak onlar kadar bozuktur, fazla değil!" (Türkçenin Feryadı ve Dil Davamız)
  • "İnsanoğlu, dil vasıtasıyla, dile dayanarak düşünür; dil vasıtasıyla bilgi edinir; millî ve içtimaî tesanüt dil ile olur." (Türkçenin Feryadı ve Dil Davamız)
  • Kutlu bir aşk önünde çağ, selama dursun. Gerçek hayat, en güzel aşk ve şiir olsun. (Ahmet Sezgin) (Aşk Medeniyetine Yolculuk)
  • "Türkçe bizim kimliğimizdir, adımızdır, soyadımızdır, türkümüzdür, şarkımızdır, sevgimizdir..." (Türkçenin Feryadı ve Dil Davamız)
  • "Dil; duygu, düşünce ve kültürün aynasıdır." (Türkçenin Feryadı ve Dil Davamız)
  • "Dil davası, gerçekten bir numaralı millî dava hâline gelmiştir." (Türkçenin Feryadı ve Dil Davamız)
  • "Türkiye'nin kurtuluşu Türkçenin kurtuluşuna bağlıdır; Türkçe giderse ne Türkiye kalır ne Türk Dünyası ne de Türk." (Türkçenin Feryadı ve Dil Davamız)
  • Victor Hugo’nun dediği gibi: “Ağlamak için gözden yaş mı akmalı? Dudaklar gülerken, insan ağlayamaz mı?” (Aşk Medeniyetine Yolculuk)
  • "...Çünkü dil, anlaşmanın, barışmanın, bütünlüğün, kalkınmanın... Yani (varsa) mutluluğun temel taşıdır." (Türkçenin Feryadı ve Dil Davamız)

Yorum Yaz