diorex
sampiyon

Ali Naci Karacan kimdir? Ali Naci Karacan kitapları ve sözleri

Türk gazeteci ve yazar. Ali Naci Karacan hayatı araştırılıyor. Peki Ali Naci Karacan kimdir? Ali Naci Karacan aslen nerelidir? Ali Naci Karacan ne zaman, nerede doğdu? Ali Naci Karacan hayatta mı? İşte Ali Naci Karacan hayatı... Ali Naci Karacan yaşıyor mu? Ali Naci Karacan ne zaman, nerede öldü?

  • 30.11.2022 08:00
Ali Naci Karacan kimdir? Ali Naci Karacan kitapları ve sözleri
Türk gazeteci ve yazar. Ali Naci Karacan edebi kişiliği, hayat hikayesi ve eserleri merak ediliyor. Kitap severler arama motorlarında Ali Naci Karacan hakkında bilgi edinmeye çalışıyor. Ali Naci Karacan hayatını, kitaplarını, sözlerini ve alıntılarını sizler için hazırladık. İşte Ali Naci Karacan hayatı, eserleri, sözleri ve alıntıları...

Doğum Tarihi: 1896

Doğum Yeri:

Ölüm Tarihi: 7 Temmuz 1955

Ölüm Yeri:

Ali Naci Karacan kimdir?

Gazete sahibi Ercüment Karacan'ın babası, Number 1 FM radyosunun sahibi Ömer Karacan'ın büyükbabasıdır. Fransız Ererler Okulu'nu ve Galatasaray Lisesi'ni bitirdi. Gençliğinde Servet-i Fünun'da aruz vezniyle şiirleri yayınlandı. Tasvir-i Efkâr gazetesinde üç yıl çalıştı; sonra İkdam'a geçti. Bu gazetede İttihat ve Terakki Cemiyeti'ni eleştiren yazılar yazdı. Vakit'te yazı işleri müdürü oldu. I. Dünya Savaşı'na çevirmen olarak katıldı. İki arkadaşıyla birlikte Türk Kurtuluş Savaşı'nı destekleyen Akşam gazetesini yayınladı. Akşam'da Necmettin Sadık Sadak ve Falih Rıfkı Atay ile birlikte çalıştı. Lozan Antlaşması dolayısıyla İsviçre'ye gitti. İkdam'ı yeniden çıkardı, gazete kapanınca Viyana'ya gitti. 1931'de Viyana'dan döndü, sırasıyla Politika ve İnkılap gazetelerini yayınladı. Bunlar da kapandıktan sonra 1935'te Tan gazetesini kurdu. 1936'da Tan'dan ayrılıp Anadolu Ajansı temsilcisi oldu. 1948'e dek yurt dışında kaldı. 1950'de Milliyet gazetesini kurdu. Milliyet'in "Anayasa"sı adını verdiği yayın programını ve biçimini Peyami Safa ve Cemil Cahit Toydemir'le birlikte hazırladı. 1955'te geçirdiği kalp kriziyle hayata veda etti.

Ali Naci Karacan Kitapları - Eserleri

  • Lozan

Ali Naci Karacan Alıntıları - Sözleri

  • "Efendiler, çok ıstırap çektik, çok kan akıttık, bütün medeni milletler gibi hürriyet ve istiklal istiyoruz!" -İsmet İnönü (Lozan)
  • "Eğer İngiltere hükümeti, Irak halkını bir an için serbest bırakıp reylerini sorarsa, Irak halkından işgal veya manda isteyen tek adam çıkmaz. Çünkü artık hepsi anlamıştır ki, ' himaye', 'medeniyet yolunda rehberlik' gibi kelimeler ve cümleler, istilacıların elinde zaptedilen milletlerin siyaseten ve iktisaden yutulması için yalnız bir vasıtadan başka bir şey değildir." -İsmet İnönü (Musul Meselesi görüşülürken) (Lozan)
  • Yüzyıllardan beri ilk kez genç bir Türk generali, Avrupa'nın karşısında, milletinin kabahatlarini ödemeye değil, fakat zaferinin sonuçlarını toplamaya gelmiştir. (Lozan)
  • Mudanya Antlaşması'nın bu derin ve büyük anlamı dışındaki mahiyeti, "barış" kelimesi ile özetlenebilirdi (Lozan)
  • Bu sırada Ankara'da hariciye vekili Yusuf Kemal Sağlık sebepleri ile bitirerek hariciye vekilliğinden çekildi ertesi gün 27 Ekim Cuma öğleden sonra Büyük Millet Meclisi toplanarak Yusuf Kemal'in yerde 150 oy ile Garp cephesi kumandanı İsmet Paşa'yı hariciye vekili seçti işte İsmet Paşa o günden itibarendir ki fiilen askerliği bırakarak artık yıllarca idare edeceği ve Nihayet Cumhurbaşkanlığı'na kadar yükseleceği Türk devletinin yüksek menfaat ve genel politikasını idare mevki ne geçti. (Lozan)
  • Kısacası, yabancı para kazanır,vergi vermez, çalar çırpar,iflas eder,hatta adam öldürür,fakat hiçbir şey lazım gelmezdi. İşte kapitülasyonlar bu demekti. Bu demek olduğu için Lozan'da İsmet Paşa kaldırmaya uğraşıyor,bu demek olduğu için müttefikler kaldırtmamaya çalışıyordu. (Lozan)
  • Yunan Ordusu bir günde 50 kilometre derinliğinde bir mesafeye kaçmakla, o zamana kadar görülmemiş yeni bir ricat rekoru tesis etmişti. (Lozan)
  • Öyle istiyorlardı ki ölmez Türk milleti ölecek, bu milletin ezeli devleti sona erecek, Akdeniz ve Marmara sularında bir daha Türk bayrağı görünmeyecekti. İstedikleri bu idi, Sevr Antlaşması'nın anlamı budur. (Lozan)
  • Muhterem Efendiler! Lozan Barış Antlaşması metninin içerdiği esasları, diğer barış teklifleri ile daha fazla kıyaslamaya yer olmadığı fikrindeyim. Bu antlaşma metni, Türk milleti aleyhinde, asırlardan beri hazırlanmış ve Sevr anlaşma metniyle tamamlandığı zannedilmiş, büyük bir suikastin çöküşünü ifade eder bir vesikadır. Osmanlı devrine ait tarihte emsali görülmemiş bir siyasi zafer eseridir! -Mustafa Kemal Atatürk (Lozan)
  • Müttefikler, Türkiye'ye vaktiyle Osmanlı İmparatorluğu'na ve İsmet Paşa'ya da Babıali vezirlerine yaptıkları muameleyi yapmak istiyorlardı. Gerçekten yeni bir Türkiye şuurunu henüz kavramış değillerdi. Türkiye'yi, "Umumi Harp'ten arta kalan şu meseleyi de iyi kötü tasfiye edelim..." zihniyeti ile Lozan Konferansı'na çağırdıkları bütün tavırlarından ve sözlerinden belli idi. (Lozan)

Yorum Yaz