Basil Liddell Hart kimdir? Basil Liddell Hart kitapları ve sözleri
İngiliz Askeri Tarihçi, Stratejist, Yazar Basil Liddell Hart hayatı araştırılıyor. Peki Basil Liddell Hart kimdir? Basil Liddell Hart aslen nerelidir? Basil Liddell Hart ne zaman, nerede doğdu? Basil Liddell Hart hayatta mı? İşte Basil Liddell Hart hayatı... Basil Liddell Hart yaşıyor mu? Basil Liddell Hart ne zaman, nerede öldü?

Tam / Gerçek Adı: Basil Henry Liddell Hart, H. B. Liddel Hart
Doğum Tarihi: 31 Ekim 1895
Doğum Yeri: Paris, Fransa
Ölüm Tarihi: 29 Ocak 1970
Ölüm Yeri: Marlow, Buckinghamshire, İngiltere
Basil Liddell Hart kimdir?
Cambridge Üniversitesi'nde okurken, öğrenimini yarıda bırakıp subay olarak I. Dünya Savaşı'na katıldı (1914). 1916'da yaralandıktan sonra, savaş üzerine çeşitli kitaplarla 1920'de ordunun resmi Infantry Training (Piyade Eğitimi) kılavuzunu yazdı. Bu kitapta 1917'de geliştirdiği “savaş talimi” sistemi ile 1917-18 yıllarında uygulanan sızma taktiklerinden esinlenerek ortaya attığı ve “genişleyen sel” adını verdiği hücum yöntemlerini anlattı. Liddell Hart hava gücünün ve mekanize tank savaşının ilk savunucularından biri oldu. Stratejiyi, “politik amaçların gerçekleştirilmesi için askeri olanakların kullanımı sanatı” olarak tanımlayıp, düşmanı yerinden sökmeyi ve direnme araçlarını azaltmayı amaçlayan “dolaylı yaklaşım”ı savundu. Kendi savaş deneyimlerine dayanarak harekat ve şaşırtma öğelerini ön plana çıkardı.
1924'te sakatlanan Liddell Hart, 1927'de yüzbaşı rütbesiyle emekliye ayrıldı. Ordudan ayrılınca, kendini askeri tarihe ve askerlik bilimine verdi. 1925-35 arasında The Daily Telegraph'ta askeri muhabirlik, 1935-39 arasında The Times'da askeri danışmanlık yaptı. General J.F.C. Fuller'in öğrencisi olan Liddell Hart daha 1926'da, zırhlı birliklerin yaygın olarak kullanıldığı mekanize orduyu savundu. 1937-38 yıllarında Savaş Bakanı Leslie Hore-Belisha'nın özel danışmanlığını yaptı ve savunduğu reformlardan birçoğunun uygulanmasını sağladı. Orduyu tank ve uçaksavarlarla donatma çabalarına komutanların birçoğu karşı çıktı.
Liddell Hart'ın yazıları, Birleşik Krallık ve Fransa'dan çok Almanya'da etkili oldu. Zırhlı savaşın Almanya'daki öncüleri, Fuller'in tankların kullanımı üzerine öğütlerinin yanı sıra onun “genişleyen sel” kuramını da benimsediler ve “yıldırım savaşı”nın (blitzkrieg) temel anlayışı olarak kabul ettiler. Bu savaş yöntemi 1939-41 arasında Avrupa'daki kara savaşlarında Alman orduları tarafından ustalıkla uygulandı. Liddell Hart, savaş boyunca Daily Mail'e yazdı. Nükleer caydırıcılığa güvenemediğinden , savaştan sonraki yıllarda konvansiyonel savunma güçleri üzerinde ısrarla durdu, topyekun savaş kavramına da karşı çıktı. 1966'da sir unvanı aldı.
Liddell Hart, birçok askeri biyografi ve askeri strateji yazısının yanı sıra, bir de II. Dünya Savaşı tarihi yazdı. 1966'dan sonra II. Dünya Savaşı'nı ele alan bir dergi çıkarmaya başladı.
Basil Liddell Hart Kitapları - Eserleri
- Hitler'in Generalleri Konuşuyor
- İkinci Dünya Savaşı Tarihi
- Birinci Dünya Savaşı Tarihi
- Strateji Dolaylı Tutum
Basil Liddell Hart Alıntıları - Sözleri
- "Iradesiz akıl değersizdir akılsız irade ise tehlikelidir." (Hitler'in Generalleri Konuşuyor)
- “İngilizler sadece bir muhabere kazanır, o da sonuncusu.” (İkinci Dünya Savaşı Tarihi)
- Zira bazı generallerin, korkunç biçimde düşüncesizce buldukları emirleri, basbayağı Hitler’in tasarılarını sabote etmek ve savaşın bir an önce sona ermesini sağlamak adına ifa etmeye hazır bir hale geldiklerinden şüphe etmeyi gerektirecek sebepler mevcuttur. (Hitler'in Generalleri Konuşuyor)
- “Silahaltındaki vatandaşlardan oluşan, kısa ve yüzeysel bir eğitim görmüş bir yığın, deneyimli uzmanlardan oluşan küçük bir toplulukla karşı karşıya gelmesi durumunda, kelimenin en fena anlamıyla harcanacaktır.” (Hitler'in Generalleri Konuşuyor)
- Tarihi gerçek şu ki atom bombasının, Japonları teslim almaya zorlamak için kullanılıp kullanılmaması kararı asla bir tartışma konusu olmadı ve bu kararın doğruluğu ancak tarih tarafından gelecekte yargılanmalıdır. Masada, kendiliğinden ve tartışmasız bir mutabakat vardı; başka türlü davranmamıza ilişkin, en küçük bir öneri bile duymadım. (İkinci Dünya Savaşı Tarihi)
- Almanlar o kadar süratli hareket ederek kendi zaman çizelgelerinin önüne geçmişti ki ikmal maddelerinin hızı kendilerine ayak uyduramadı c meydana gelen açlık birlikleri daha çabuk yordu. (Birinci Dünya Savaşı Tarihi)
- Askeri meziyet, sayıca üstün olmakta değil, nitelikte saklıdır. (Birinci Dünya Savaşı Tarihi)
- Tarih şahittir ki, savaşın kaderini tayin eden şey can kaybı değil, ümidin yok oluşudur. (Strateji Dolaylı Tutum)
- Atom bombalarının, Hiroşima ve Nagazaki'ye atılmalarının hızlandırılmalarının nedeni Amiral Leahy tarafından açıklandı: "Bilim insanları ve diğerleri, bu projeye harcanmış olan muazzam yekun -iki milyar dolar (günümüzde yaklaşık yirmi dört milyar dolar)- için bu denemenin yapılmasını istiyorlardı." Atom bombası projesinde yer alan yüksek rütbeli subaylardan biri, kod adı "Manhattan District Projesi" olan konuyu daha açık bir şekilde anlatıyordu: "Bomba gerçekten başarılı olmak zorundaydı -çok masraf edilmişti. Başarısız olsaydı, bu kadar büyük bir harcamayı nasıl izah edebilirdik? Kamuoyunun olası protestosunu düşünün bir kez... Zaman azaldıkça, Washington'daki belirli kişiler Manhattan Projesi'nin direktörü General Groves'u iş işten geçmeden istifa etmesi için ikna etmeye çaba gösteriyorlardı, çünkü başarısız olursak Groves sorumluluğun üzerine kalacağını biliyordu. Bomba tamamlandığında ve atıldığında ilgili herkesin hissettiği rahatlama muazzamdı." (İkinci Dünya Savaşı Tarihi)
- Dahası, barış zamanında, “erkek iş gücünün silahaltına alımından doğan verim kaybının mümkün olduğunca önüne geçilmesinin” de önemine değindi. (Hitler'in Generalleri Konuşuyor)
- "9 Mart'ta, her biri 6-8 ton yangın bombası demeti taşıyan 279 B29 Superkale ağır bombardıman uçağı Tokyo'yu yerle bir etti. Kentin yaklaşık dörtte biri olan, kırk bir bin metrekare alan tamamen yanmış, 267.000'den fazla bina tahrip olmuştu. Sivil zayiat yaklaşık 185.000'di - halbuki mütecaviz Amerikalılar sadece on dört uçak kaybetmişlerdi. Müteakip dokuz günde Osaka, Kobe ve Nagoya benzer şekilde yakılıp yıkıldılar. 19 Mart'a gelindiğinde bu taarruzlar durdu, çünkü, Amerikalıların yangın bombaları tükenmişti - o on gün zarfında yaklaşık 10.000 ton yangın bombası atmışlardı." (İkinci Dünya Savaşı Tarihi)
- 1914 yılına gelindiğinde Britanya’nın, Almanya’nın on sekiz ana muharebe gemisine karşılık, yirmidokuz ana muharebe gemisi vardı. (Birinci Dünya Savaşı Tarihi)
- Savaş politikanın iflasıdır. (Hitler'in Generalleri Konuşuyor)
- Rusya'nın uçsuz bucaksız toprakları, Hitler'e ilk hayal kırıklığını, ardından da ilk yenilgisini tattırıyordu. Tarih, acımasız bir diktatörün intiharında bir kez daha tekerrür ediyordu. (İkinci Dünya Savaşı Tarihi)
- "Zafer her zaman barış demek olmuyordu." (İkinci Dünya Savaşı Tarihi)
- Alman halki sert disiplinine ragmen baska bir yerde gorulmedik bir bicimde ordusuna yakinlik besliyor ve onunla gurur duyuyordu. (Birinci Dünya Savaşı Tarihi)
- Savaşın başında Fransız, Alman, Rus ve Avusturyalıların eşi görülmemiş sayıda hazır süvari birlikleri vardı. (Birinci Dünya Savaşı Tarihi)
- Vicdan strateji için tuhaf bir ilkedir. (Birinci Dünya Savaşı Tarihi)
- ...Halder günlüğüne şöyle not düşmüştü: "Oldukça sevimsiz bir gün. Hitler çok sinirli. Kendi başarısından epeyce korkmuş, hiçbir sorumluluk almak istemiyor, bütün sorumluluğu üzerimize yıkmaya çalışıyor." (İkinci Dünya Savaşı Tarihi)
- Belgeler tarih adına güvenli bir rehber değildir- zira emirlerin altına imzasını koyan adamlar genelde yazıya döktükleri şeylerden çok farklı düşünürler. Tarihçilerin arşivlerde buldukları belgeleri, bazı subayların hakikatte ne düşündüklerinin göstergesi olarak değerlendirmeleri aptalca olur. (Hitler'in Generalleri Konuşuyor)