matesis
dedas

Beatrice Forbes Manz kimdir? Beatrice Forbes Manz kitapları ve sözleri

Akademisyen, Yazar Beatrice Forbes Manz hayatı araştırılıyor. Peki Beatrice Forbes Manz kimdir? Beatrice Forbes Manz aslen nerelidir? Beatrice Forbes Manz ne zaman, nerede doğdu? Beatrice Forbes Manz hayatta mı? İşte Beatrice Forbes Manz hayatı...
  • 30.11.2022 12:00
Beatrice Forbes Manz kimdir? Beatrice Forbes Manz kitapları ve sözleri
Akademisyen, Yazar Beatrice Forbes Manz edebi kişiliği, hayat hikayesi ve eserleri merak ediliyor. Kitap severler arama motorlarında Beatrice Forbes Manz hakkında bilgi edinmeye çalışıyor. Beatrice Forbes Manz hayatını, kitaplarını, sözlerini ve alıntılarını sizler için hazırladık. İşte Beatrice Forbes Manz hayatı, eserleri, sözleri ve alıntıları...

Doğum Tarihi:

Doğum Yeri:

Beatrice Forbes Manz kimdir?

ABD Tufts Üniversitesi’nde öğretim üyesi. Orta Asya ve İran siyasi kültürü ile Timur döneminin toplumsal ve kültürel yapısı alanlarında çalışmalar yapıyor.

Beatrice Forbes Manz Kitapları - Eserleri

  • Timurlenk-Bozkırların Son Göçebe Fatihi
  • Timurlu İran'ında İktidar, Siyaset ve Din

Beatrice Forbes Manz Alıntıları - Sözleri

  • Kaynaklar, derlenecek ordunun sadece soylulardan (a'yan) oluşacağı zamanlarda, halktan "koşun vergisi" adı altında toplanan arızi bir vergiden söz ederler. (Timurlenk-Bozkırların Son Göçebe Fatihi)
  • Timur’un ölümünün ardından patlak veren çekişmenin önde gelen siyasi aktörlerinin hemen hemen tümünün onun gözdeleri olması, Timur’un başarısına bir armağandır. Güçlerini ilk seferber eden ve taht kavgasında en büyük rolü oynayanlar, Timur ailesinin üyeleriydi; prensler çabucak Timur’un vasiyetini tutamama kararı verip, kendi bölgesel iktidarını kurmanın ve bu arada da kardeş ya da kuzenlerinin bölgelerine doğru yayılmanın peşine düştüler. (Timurlenk-Bozkırların Son Göçebe Fatihi)
  • Timur'un büyük fetihleri, sadece onun üstün askeri dehasının değil, aynı zamanda istisnai derecede sadık ve disiplinli bir ordunun da eseriydi. (Timurlenk-Bozkırların Son Göçebe Fatihi)
  • Timur ise bozkırda çok at oynattı, ama hiçbir zaman ona hükmetmeye niyetlenmedi. (Timurlenk-Bozkırların Son Göçebe Fatihi)
  • Avrasya'nın her köşesinde bir kasırga gibi esen Timur, ardında tüm dünyanın bildiği bir isim bıraktı. Seferlerinin tarihi uzun ve canlıdır. Büyük orduları, 1382'den 1405'e kadar, kimi şehirleri yerle bir edip kimilerini esirgeyerek, Delhi'den Moskova'ya, Orta Asya'nın Tiyen Şan dağlarından Anadolu'nun Toroslar'ına kadar Avrasya'yı hallaç pamuğu gibi atıp fetihten fetihe koşmuşlardı. (Timurlenk-Bozkırların Son Göçebe Fatihi)
  • Yaşadığı müddetçe muazzam başarılara imza attı ve arkasında ölümünden sonra yaşayamayacak bir sistem bıraktı. (Timurlenk-Bozkırların Son Göçebe Fatihi)
  • Timur'u yaratan ve onun da fethine soyunduğu dünya, işte bu dünyaydı. (Timurlenk-Bozkırların Son Göçebe Fatihi)
  • Aralık 1398'de Delhi'ye vardı. Ordusu kenti yağmaladı ve yakıp yıktı. Bu, Timur'un askerleri üzerinde denetimini kaybettiği ve ordusunun onun tasarlamadığı bir tahribata yol açtığı nadir durumlardan biriydi. (Timurlenk-Bozkırların Son Göçebe Fatihi)
  • Timur'un mensubu olduğu Barlas aşireti, Cengiz Han konfederasyonunun Moğol Barulas aşiretinden geliyordu. Gerek Barlas aşireti, gerekse Maveraünnehir'in diğer aşiretleri, göçebeliklerini muhafaza etmekle birlikte, yerleşik nüfusla yakın ilişki içindeydiler ve İslamiyet'i kabul ederek İslam kültürünün de bir parçası olmuşlardı. (Timurlenk-Bozkırların Son Göçebe Fatihi)
  • Türk - Moğol geleneğinin oluşumuna yol açan değişikliklerden ilki, şamanist Moğolların, yeni tebaalarının inançlarını resmen kabul etmeleriydi. İlk resmi din değiştirme Budizme geçiş olmuştu; Kubilay Yan, 1253'te, Tibetli Phags-pa Lama ile yakın ilişkiler kurdu ve 1260'ta Büyük Han unvanını aldığında, Budist kilisesine büyük bir güç ve paye verdi. (Timurlenk-Bozkırların Son Göçebe Fatihi)

Yorum Yaz