diorex
sampiyon

Celal Esat Arseven kimdir? Celal Esat Arseven kitapları ve sözleri

Profesör, yazar, sanat tarihçisi, ressam, milletvekili ve kıdemli yüzbaşı Celal Esat Arseven hayatı araştırılıyor. Peki Celal Esat Arseven kimdir? Celal Esat Arseven aslen nerelidir? Celal Esat Arseven ne zaman, nerede doğdu? Celal Esat Arseven hayatta mı? İşte Celal Esat Arseven hayatı... Celal Esat Arseven yaşıyor mu? Celal Esat Arseven ne zaman, nerede öldü?

  • 23.12.2022 04:00
Celal Esat Arseven kimdir? Celal Esat Arseven kitapları ve sözleri
Profesör, yazar, sanat tarihçisi, ressam, milletvekili ve kıdemli yüzbaşı Celal Esat Arseven edebi kişiliği, hayat hikayesi ve eserleri merak ediliyor. Kitap severler arama motorlarında Celal Esat Arseven hakkında bilgi edinmeye çalışıyor. Celal Esat Arseven hayatını, kitaplarını, sözlerini ve alıntılarını sizler için hazırladık. İşte Celal Esat Arseven hayatı, eserleri, sözleri ve alıntıları...

Doğum Tarihi: 1875

Doğum Yeri: Edirne

Ölüm Tarihi: 13 Kasım 1971

Ölüm Yeri: İstanbul

Celal Esat Arseven kimdir?

1875 yılında İstanbul Beşiktaş'ta doğdu.Sadrazam Ahmed Esad Paşa'nın oğludur.40 günlük iken babası ölmüştü. 1888 yılında Galatasaray Lisesine girdi.Lisede okurken 1889 yılında Siyasal Bilgiler Fakültesi'ne girdi ve mezun oldu.Güzel Sanatlar Akademisinde de okurken II. Abdülhamid'in özel emri ile Harp Okulunun asiller sınıfına girdi.1894 yılında piyade subayı olarak mezun oldu. 1908 yılında kıdemli yüzbaşı (Kolağası) iken askerlik hayatından istifa ederek ayrıldı.1908 yılında arkadaşı Salah Cimcoz ile "Kalem" adlı mizah dergisini çıkardı. I. Dünya Savaşı sırasında Kadıköy Belediye Şube Müdürlüğü, sonra ressamlarımıza Avrupa'da sergi açmalarını tertipleme görevi yaptı.1921-1941 yılları arasında Güzel Sanatlar Akademisi Mimari Tarihi ve Şehircilik profesörlüğünde bulundu. 1923 yılından sonra Darülbedayi Müdürlüğü, 1924-1941 yılları arasında Ankara şehri imar müşavirliği, 1933-1937 yılları arasında Kadıköy Halkevi Başkanlığı, Türk Sanatı Tarihi Enstitüsü üyeliği, 1942-1950 yılları arasında İstanbul ve Giresun milletvekilliği yaptı.Üç kez evlendi. 1932 yılında I. Tarih Kongresine katıldı.Ankara, İstanbul ve Roma'da resim sergileri açtı.Pul, tiyatro, müzik ve gezi meraklısı idi. 13 Kasım 1971 tarihinde 96 yaşında iken İstanbul'da vefat etti. Mezarı Erenköy'de Sahrayı Cedid mezarlığındadır.

Eserlerinden bazıları:Türk Sanatı Tarihi 4 cilt, Sanat Ansiklopedisi 5 cilt, Mimari Tarihi, Kamusu Sanat, Türk Sanatı, Şehircilik, Eski İstanbul Abidat ve Mebanisi, Selimi Salis (Salah Cimcoz ile yazdı-tiyatro), Saatçı (operet), Şaban (Viyana’da temsil edilin ilk Türk operası)

Kaynak:Osmanlı Tarihi Yazarları M.Orhan Bayrak istanbul 1982 sf.50-52

Sanat ve Siyaset Hatıralarım

Celal Esad Arseven

Ekrem Işın

İletişim Yayınevi / Anı Dizisi

Celal Esad Arseven (1875-1971) resimden edebiyata, tiyatrodan sinemaya, mimari ve şehircilikten sanat tarihçiliğine geniş bir alanda ürünler vermiştir. Tanzimat döneminin devlet ricalinden, valilik ve sadrazamlık yapmış Ahmet Esad Paşa'nın oğlu Celal Esad, küçük yaştan itibaren tanık olduğu toplumsal hayatın hızlı değişimlerini, Batılılaşma çabalarını, imparatorluğun çöküş sürecini farklı ürünlerle değerlendirebilmiş ve çalışmalarını sistemleştirebilmiş ender aydınlarımızdandır. Osmanlı modernleşmesinin kültürel dayanaklarını açıklamada birikimi, yetenekleri, özgün söylemi ve sanatçı kimliği ile dikkat çeker. Arseven, düşüncelerini savunmada kullandığı ilginç yöntemlerle de tanınır. Şehircilik konusunda tartıştığı Şehremini Cemil Paşa'yı (Topuzlu) alt yapının gerekliliğine inandırmak için Paris lağımlarında sandalla dolaştırır. Kadıköy Belediye Dairesi Başkanlığı, Darülbedayi Müdürlüğü, İstanbul Eski Eserleri Koruma Encümeni üyeliği, iki dönem milletvekilliği, Eski Eserler ve Anıtlar Kurulu üyeliği, Sanayi-i Nefise Mektebi'nde hocalık yapan Celal Esad'ın eserleri arasında Türk Sanatı, Sanat Ansiklopedisi, Eski İstanbul, Eski Galata

ve Binaları vardır. Elinizdeki kitabı, Celal Esad Arseven'in Yeni İstanbul gazetesinde yayınlanan "Türk Resim Sanatında Yetmiş Yıllık Hayatım" adlı yazıları ile Dünya gazetesinde çıkan "Yıldız Sarayından Mütarekeye kadar Celal Esad Arseven'in Hatıraları" başlıklı yazılarını biraraya getirerek Ekrem Işın yayına hazırladı.

Celal Esat Arseven Kitapları - Eserleri

  • Seyyar Sergi İle Seyahat İntibaları
  • Yeni Mimari
  • Türk Sanatı Tarihi
  • Sanat ve Siyaset Hatıralarım
  • Eski Galata ve Binaları
  • Eski İstanbul

Celal Esat Arseven Alıntıları - Sözleri

  • Orkestramız Finlandiya marşı'nı çalarken bu halk büsbütün coştu. "Hurra" sadâları yıkılan bir dağ gürültüsünü andırıyor. İçlerinde ağlayanlar da var; fakat bu ağlayanlar Kazan'dan Finlandiya'ya gelip burada yerleşen Türklerdi. Onların kızarmış gözleri, hep beyaz vapurumuzun kırmızı bayrağına bakıyordu. (Seyyar Sergi İle Seyahat İntibaları)

Yorum Yaz