diorex
Dedas

Çiğdem Kağıtçıbaşı kimdir? Çiğdem Kağıtçıbaşı kitapları ve sözleri

Profesör Çiğdem Kağıtçıbaşı hayatı araştırılıyor. Peki Çiğdem Kağıtçıbaşı kimdir? Çiğdem Kağıtçıbaşı aslen nerelidir? Çiğdem Kağıtçıbaşı ne zaman, nerede doğdu? Çiğdem Kağıtçıbaşı hayatta mı? İşte Çiğdem Kağıtçıbaşı hayatı...

  • 10.09.2022 19:00
Çiğdem Kağıtçıbaşı kimdir? Çiğdem Kağıtçıbaşı kitapları ve sözleri
Profesör Çiğdem Kağıtçıbaşı edebi kişiliği, hayat hikayesi ve eserleri merak ediliyor. Kitap severler arama motorlarında Çiğdem Kağıtçıbaşı hakkında bilgi edinmeye çalışıyor. Çiğdem Kağıtçıbaşı hayatını, kitaplarını, sözlerini ve alıntılarını sizler için hazırladık. İşte Çiğdem Kağıtçıbaşı hayatı, eserleri, sözleri ve alıntıları...

Doğum Tarihi: 1940

Doğum Yeri: İstanbul

Çiğdem Kağıtçıbaşı kimdir?

1940'da İstanbul'da doğdu. 1959'da Robert Kolej'nden mezun olan Çiğdem Kağıtçıbaşı, Massachusetts’teki Wellesley College'de, psikoloji alanında lisans eğitimi almış ve 1961 yılında mezun olmuştur. Doktora tezini ise 1967yılında Berkeley'deki Kaliforniya Üniversitesi'nde sosyal psikoloji alanında vermiştir. Günümüzde 1.200'ün üzerinde atıf ile, en çok atıf yapılan psikologlardan ve Türk akademisyenlerden biridir.

Türkiye Bilimler Akademisi'nin kurucu üyesi olan Kağıtçıbaşı, uzun yıllar Boğaziçi Üniversitesi'nde görev yaptıktan sonra Koç Üniversitesi’ne geçmiştir ve hâlen orada ders vermektedir. Önceki dönemlerde, Koç Üniversitesi Fen, İnsani Bilimler ve Edebiyat Fakültesi dekanlığı görevini de üstlenmiştir(1998-2001) ve halen aynı Fakültede Yönetim Kurulu üyeliği görevini yürütmektedir. Öte yandan, Duke, Colombia, Harvard ve California-Berkeleyüniversitelerinde de misafir öğretim üyesi olarak görev yapmıştır.

Araştırmalarında, insan gelişimi ve aile arasındaki etkileşimi kültürlerarası bir bakış açısıyla incelemiştir. Geliştirdiği kültürlerarası benlik ve aile modeli ile psikolojide ABD egemenliğine karşı çıkmış ve bu karşı duruşuna rağmen en büyük övgüyü yine ABD'de almıştır.

AÇEV Anne Çocuk Eğitim Vakfı'nda pek çok sosyal uygulamanın başlatıcısı olmuştur. Geliştirdiği anne-çocuk eğitimi ve erken destek projesi 62 ilde uygulanmaktadır. Ayrıca, bulunduğu onlarca uluslararası dernekyöneticiliklerinin en önemlisi 2000 yılına kadar sürdürdüğü Dünya Psikoloji Derneği'nin yardımcı başkanlığıdır. Kağıtçıbaşı, uzun yıllar UNICEF danışmanlığı da yapmıştır.

Türkçe ve İngilizce olarak kaleme aldığı, çeşitli bilimsel dergi ve kitaplarda yayınlanan 200'e yakın makalesi vardır ve toplam 28 kitaba yazarlık yapmıştır. Çalışmaları, aile, ana-babalık, erken çocukluk dönemi ve kültürel bağlamda insan gelişimi üzerine kuramsal ve uygulamalı araştırmaları kapsamaktadır.

Çiğdem Kağıtçıbaşı Kitapları - Eserleri

  • Dünden Bugüne İnsan ve İnsanlar
  • Günümüzde İnsan ve İnsanlar
  • Yeni İnsan ve İnsanlar
  • Lüla Ve Ben - Çifte Anı
  • Benlik, Aile ve İnsan Gelişimi
  • Kültürel Psikoloji
  • Sosyal Değişmenin Psikolojik Boyutları

Çiğdem Kağıtçıbaşı Alıntıları - Sözleri

  • Sosyal değişimi "gelişim" olarak değerlendirebilmek için "dışa açıklığın", "yerel geçerlilikle" birlikte var olması gerekir. (Kültürel Psikoloji)
  • Biz neyin iyi neyin kötü olduğunu belirlemek için bir mutluluk hesabı yapıyıruz (Günümüzde İnsan ve İnsanlar)
  • İnsanlar niçin çocuk sahibi olmak ister? (Dünden Bugüne İnsan ve İnsanlar)
  • Psikolojik olaylar hiçbir zaman içinde bulundukları ortamdan bağımsız olarak ortaya çıkmazlar, bu yüzden ortam her zaman psikolojik "gerçekliğin" bir parçasıdır. (Kültürel Psikoloji)
  • Yaygınlık yanılgısı, bizimle herhangi bir konuda aynı düşüncede olan insanların oranının abartılmasıdır. 'Eğer ben böyle düşünüyorsam mutlaka başka insanlar da öyle düşünüyordur' inancıdır. (Yeni İnsan ve İnsanlar)
  • Bilimsel yöntem sınanabilir, yanlışlanabilir. (Dünden Bugüne İnsan ve İnsanlar)
  • Toplumlar belirli tipteki çocuk davranışlarına neden olan çevreler yaratır. Bu çevre anne-baba ve toplumun çocuktan beklentilerini yansıtır ve çocukların çoğu belirlenmiş olan bu rolleri uygun olarak sosyalleşir. (Kültürel Psikoloji)
  • İşte bilime tam da bu yüzden ihtiyacımız vardır - gerçekle yanılsamayı ve gerçek öngörülerle varsayımları birbirinden ayırt etmemize yardım etmesi için. (Dünden Bugüne İnsan ve İnsanlar)
  • Olumlu bir izlenimi değiştirmek olumsuz bir izlenimi değiştirmekten daha kolaydır. (Günümüzde İnsan ve İnsanlar)
  • Bir süre önce yapılan karşılaştırmalı bir çalışmada, Türk ve Amerikalı gençlere yetişme çağlarında ailelerinden ne kadar denetim ve şefkat gördüklerini sordum. Algılanan şefkatte herhangi bir kültürlerarası fark olmadığı halde, Türk gençlerinin Amerikalı gençlere göre daha fazla aile denetimi algıladıkları ortaya çıktı. (Benlik, Aile ve İnsan Gelişimi)
  • Psikolojik olaylar hiçbir zaman içinde bulundukları ortamdan bağımsız olarak ortaya çıkmaz, bu yüzden ortam her zaman psikolojik "gerçekliğin" bir parçasıdır. (Benlik, Aile ve İnsan Gelişimi)
  • Sosyal psikoloji içindeki bu ikili akım, sosyal psikolojinin bir bilim dalı olarak başlangıcından beri görülmüştür. 1908 yılında ilk defa iki sosyal bilimci tarafından birbirlerinden bağımsız olarak iki sosyal psikoloji kitabı yazılmıştır. Bu yazarlardan biri bir psikolog, diğeri ise bir sosyologdu. (Günümüzde İnsan ve İnsanlar)
  • Toplumlar belirli tipteki çocuk davranışlarına neden olan çevreler yaratır. Bu çevre, ana-baba ve toplumun çocuktan beklentilerini yansıtır ve çocuklar çoğu belirlenmiş olan rollere uygun olarak sosyalleşir. (Benlik, Aile ve İnsan Gelişimi)
  • Bazı kişiler, bireyselliklerini koruma ve kendine has olmayı çok önemserler. Herkesin yaptığını, herkesin giydiğini, söylediğini vs. yapmak hoşlarına gitmez ve kendilerine has kimliklerini sürdürmekte ısrarlı olurlar. Maslach ve arkadaşları (1985,1987) birey olma gereksinimi yüksek olan insanları belirleyebilmek için bir test geliştirmişlerdir. Bu testte kişilerin toplulukta, kendilerini başkalarından ayıran davranışlarda bulunma istekleri ölçülmektedir. Örneğin, "büyük bir topluluğa konuşma yapmak", "yabancı bir grup insana tartışmalı bir konuda kendi fikirlerini sunmak", "doğruluğu hakkında emin olmadığınız bir fikrinizi ortaya koymak" gibi sorularla kişilerin birey olma gereksiniminin derecesi saptanabilmektedir. Laboratuvarda gerçekleştirilen uyum araştırmalarında birey olma gereksinimi güçlü olan deneklerin daha az uyma davranışı gösterdikleri, çoğunluğa daha az uydukları ve yaratıcı aykırılıkta bulundukları görülmüştür. (Dünden Bugüne İnsan ve İnsanlar)
  • Psikolojik olaylar hiçbir zaman içinde bulundukları bağlamdan bağımsız olarak ortaya çıkmaz, bu yüzden bağlam her zaman psikolojik “gerçekliğin” bir parçasıdır. (Benlik, Aile ve İnsan Gelişimi)
  • ... Japonya'daki genç yetişkin erkeklerin boylarının İkinci Dünya Savaşı'ndan itibaren 10 cm. civarında uzadığı bildiriliyor. Eğer boy kadar yüksek düzeyde kalıtımsal bir özellik bile, toplumdan topluma ve göreceli olarak kısa zaman içinde böyle dalgalanmalar gösterebiliyorsa, zeka ve kişilik gibi daha az kalıtımsallığı olan özellikler daha da fazla değişebilir. (Kültürel Psikoloji)
  • Kişinin içinde bulunduğu ortam bireyin kendi kişiliğinin ortaya çıkmasını engellemekte ve bireyi ortamın yani ortamdaki grubun gerekliliklerini yapması için yönlendirmektedir. (Dünden Bugüne İnsan ve İnsanlar)
  • Bize uzak olan ya da kişiliğini yitirmiş birini istismar etmek daha kolaydır. Şartlar böyle olduğunda insanlar büyük trajedilere bile tepkisiz kalabilirler.Cellatlar genelde idam mahkûmlarının başına başlık geçirerek onların kişiliklerini yok ederler. (Dünden Bugüne İnsan ve İnsanlar)
  • Yüz yüze olma durumu, sosyal etkinin şiddetini arttırmaktadır. (Dünden Bugüne İnsan ve İnsanlar)
  • Cehennem diğer insanlardır. (Kültürel Psikoloji)

Yorum Yaz