diorex
Dedas

Curzio Malaparte kimdir? Curzio Malaparte kitapları ve sözleri

İtalyan Gazeteci, Romancı, Öykü ve Oyun Yazarı. Curzio Malaparte hayatı araştırılıyor. Peki Curzio Malaparte kimdir? Curzio Malaparte aslen nerelidir? Curzio Malaparte ne zaman, nerede doğdu? Curzio Malaparte hayatta mı? İşte Curzio Malaparte hayatı... Curzio Malaparte yaşıyor mu? Curzio Malaparte ne zaman, nerede öldü?

  • 14.07.2022 09:00
Curzio Malaparte kimdir? Curzio Malaparte kitapları ve sözleri
İtalyan Gazeteci, Romancı, Öykü ve Oyun Yazarı. Curzio Malaparte edebi kişiliği, hayat hikayesi ve eserleri merak ediliyor. Kitap severler arama motorlarında Curzio Malaparte hakkında bilgi edinmeye çalışıyor. Curzio Malaparte hayatını, kitaplarını, sözlerini ve alıntılarını sizler için hazırladık. İşte Curzio Malaparte hayatı, eserleri, sözleri ve alıntıları...

Doğum Tarihi: 9 Haziran 1898

Doğum Yeri: Prato

Ölüm Tarihi: 19 Temmuz 1957

Ölüm Yeri: Roma,İtalya

Curzio Malaparte kimdir?

Faşizm döneminin ve II. Dünya Savaşı sonrasının en güçlü ve en çok tartışılmış İtalyan yazarlarındandır.

Toskana bölgesinde Alman bir baba ile İtalyan bir annenin çocuğu olarak dünyaya geldi. I. Dünya Savaşı'na gönüllü olarak orduya katılıdı; Fransa Cephesi'nde Garibaldi'nin Birlikleri'nde yer aldı. Savaştan sonra gazeteciliğe başladı. 1924'te Roma'da La Conquista dello Stato adlı dergiyi kurdu. 1926'da Massimo Bontempelli ile birlikte 900 dergisini çıkarmaya başladı. Üç ayda bir yayımlanan ve dönemin önde gelen kozmopolit edebiyat dergilerinden olan 900'ün yayın kurulunda James Joyce ve İlya Ehrenburg gibi yabancı yazarlar da yer alıyordu. Malaparte daha sonra La fiera letteraria dergisinin yayın yönetmeninden biri ve Torino'da yayımlanan La Stampa dergisinin yayın yönetmeni oldu.

Faşist görüşleri benimseyen Malaparte, Gabriele D'Annunzio'dan sonra partinin en güçlü yazarı oldu. Siyasal görüşlerini 1937'de yayımlamaya başladığı edebiyat dergisi Prospettive'de ve faşistlerin çıkardığı dergiler için yazdığı makalelerde dile getirdi. Avventure di un capitano di Sventura (1927; Talihsiz Yüzbaşının Serüvenleri), Sodoma e Gomorra (1931; Sodom ve Gomorra) veSangue (1937; Kan, 1955) adlı ilk edebiyat yapıtları da faşist eğilimler taşıyordu.

Faşist Parti'ye üye olup ünlü Roma Yürüyüşü'ne katılmış olmasına rağmen, yazılarının çoğu içerdiği eleştirel ton nedeniyle Mussolini tarafından sansür edildi. 1931'de Fransızca yayımlanan, iktidarı ele geçirme yöntemlerini ve şiddeti tartıştığı Technique du coup d'état (İtalyanca bas. Tecnica del colpo di stato, 1948; Darbe-i Hükümet Sanatı, 1963/Hükümet Darbesi Tekniği, 1969) adlı kitabı geniş yankılar uyandırdı. Hitler ve Mussolini'yi eleştirdiği bu kitap nedeniyle Lipari adasına sürgüne gönderdi.

Malaparte 1940'larda faşizmi reddetti ve partiden atıldı. II. Dünya Savaşı sırasında Alman ordusuyla beraber hem Yugoslavya hem de Rusya cephelerini gazeteci kimliğiyle izledi. Eleştirel dili nedeniyle cephenin ön safhalarından uzak tutulan yazar, Napoli'nin müttefik ordular tarafından işgali sırasında ise Mussolini'nin faşist birliklerine karşı kurulan İtalyan Kurtuluş Ordusu'nda irtibat subayı olarak çalıştı.

Malaparte'nin Rusya Cephesi'nden yolladığı yazılar Il Volga nasce in Europa (1943; Volga Avrupa'dan Doğar, 1967, 1990) adıyla yayımlandı. Malaparte sonraki yıllarda tutkulu ve parlak üsluplarıyla dikkat çeken gerçekçi savaş romanları Kaputt (1944; Kaputt, 1969, 1990) ve La pelle (1949; Can Pazarı, 1950, 1971) ile uluslararası ün kazandı. Bu romanlarda, savaşın Napoli halkına getirdiği acı ve sefaleti dehşet verici ve gerçeküstücü bir anlatımla dile getirdi.

Malaparte bir yandan makale, roman ve öykü türlerinden yazmayı sürdürürken, bir yandan da üç gerçekçi oyun kaleme aldı; Marcel Proust'un yaşamını konu alan ve 1948'de sahnelenen Du Côté de chez Proust (1951; Proust'un Semtinden), Karl Marx'ın yaşamını konu alan ve 1949'da sahnelenen Das Kapital (Kapital), Rus işgali altında Viyana'daki yaşamı anlatan ve 1954'te sahneye konan Anche le donne hanno perso la guerra (Kadınlar da Savaşı Yitirdi, 1965). Ayrıca Il Cristo proibito (1951; Yasak İsa) adlı filmin senaryosunu yazdı ve Racconti italiani (1957; İtalyan Öyküleri) adlı bir öykü kitabı yayımladı. Le Bonhomme Lénine (1932) siyasi bir denemedir. Bütün yapıtları 1957-71 arasında basıldı.

Curzio Malaparte Kitapları - Eserleri

  • Kaputt
  • Can Pazarı
  • Kadınlar da Savaşı Yitirdi
  • Volga Avrupa'dan Doğar
  • Darbe-i Hükümet San'atı

Curzio Malaparte Alıntıları - Sözleri

  • Bir kadın bir ölüyü de sevebilir demek? (Kadınlar da Savaşı Yitirdi)
  • Açlığın sesinde insancıl hiçbir şey yoktur. (Can Pazarı)
  • Troçki: "Modern bir devleti ele geçirmek için bir hücum ve teknisyen birliği gerekir, mühendislerin kumanda ettiği silahlı insanlar ekipleri." demektedir. (Darbe-i Hükümet San'atı)
  • Diktatörlük yalnız bir hükümet şekli değildir, bütün görünüşleriyle tam bir kıskançlık şeklidir. (Darbe-i Hükümet San'atı)
  • Dumbrowski: Vatanım için her zaman ölmeye hazırım ama, her zaman vatanımda yaşamaya değil. Diyordu. (Darbe-i Hükümet San'atı)
  • Sahici bir kral asla ben kralım demez. (Kaputt)
  • Özgürlüğün bedeli yüksektir. Köleliğinkinden çok daha yüksek. Hem ne altınla ne kanla ne en soylu özverilerle ödenebilir: Alçaklıkla, fuhuşla, ihanetle, insan ruhunun olanca çürümüşlüğüyle ödenir. (Can Pazarı)
  • Gerçek namuslu kişiler ne kahramanlık ne de alçaklık ilanında bulunanlardir. (Can Pazarı)
  • Bir kadını satın aldığınızı sanırken, açlığını satın alırsınız aslında... (Kadınlar da Savaşı Yitirdi)
  • Dilin kullanımı büyük önem taşır.. .. Hem yalnız yazarlar açısından değil, halklar, devletler açısından da. Savaşlar, bir bakıma sözdizimi yanlışlıklarıdır. (Kaputt)
  • Çabuk unuttu insanoğlu… (Kadınlar da Savaşı Yitirdi)
  • Polonyada çok geç kalınmadıkça vakit daima çok erkendir. (Darbe-i Hükümet San'atı)
  • Dünyayı magluplar yönetir. Galiplerin ülkelerine uygarlığı taşıyanlar hep magluplar olmuştur. (Can Pazarı)
  • "Ve mezarım orada ..yukarıda Spazzavento'nun doruğunda olsun ki ..arada bir başımı kaldırıp karayelin buz gibi seline tüküreyim .. " (Kaputt)
  • "Kurşuna dizdiler onu ama suçu neydi ki? Hepimiz yırtıcı hayvanlara dönüşeceğiz, birbirimizi yiyeceğiz sonunda." (Kaputt)
  • Bilindiği üzere yaşlı ve kaknem kadınların ahlâksal, zihinsel ve toplumsal despotluğu dünyanın en berbat despotluğudur. (Can Pazarı)
  • Özgür olmak istiyoruz, hepsi bu. Yaşamımıza bir anlam, bir amaç kazandırmak istiyoruz. (Can Pazarı)
  • "Acıları paylaşmak insana özgü bir davranıştır" (Can Pazarı)
  • Şunu kabul etmek gerekir ki, insan adını hak etmemek için de ellerinden geleni ardlarına koymuyorlardı. (Can Pazarı)
  • Ölüler; öfkeli, inatcı, vahşidir. Ölüler aptaldır. Çocuklar ve kadınlar gibi kaprisli, kendini beğenmiştir. Ölüler delidir. Bir ölü bir canlıdan nefret ederse vay haline. Aşık olursa vay haline. Bir canlı bir ölüyü asagılarsa , gururunu zedelerse onurunu yaralarsa vay haline. Ölüler kıskanc ve intikamcıdır. Kimseden korkuları yoktur , hiçbir şeyden korkuları yoktur; ne dayaktan ne yaralanmaktan ne dünya kadar düsmandan.. Ecelden bile korkuları yoktur. Dişleriyle tırnaklarıyla dövüşürler sessizce bir tek aldım gerilemezler avlarını bırakmazlar asla kaçmazlar.... (Kaputt)

Yorum Yaz