Dalai Lama kimdir? Dalai Lama kitapları ve sözleri
Yazar Dalai Lama hayatı araştırılıyor. Peki Dalai Lama kimdir? Dalai Lama aslen nerelidir? Dalai Lama ne zaman, nerede doğdu? Dalai Lama hayatta mı? İşte Dalai Lama hayatı...

Doğum Tarihi: 6 Temmuz 1935
Doğum Yeri:
Dalai Lama kimdir?
Tenzin Gyatso (Tibet dilinde: བསྟན་འཛིན་རྒྱ་མཚོ་; Bstan-'dzin Rgya-mtsho; d. 6 Temmuz 1935), 1950'den beri görevde bulunan 14. Dalay Lama'dır.
Tibet'in Amdo ilinde çiftçilikle geçinen bir ailenin 16 çocuğundan 5.si olarak dünyaya gelmiştir. 2 yaşındayken tulku, 13. Dalay Lama'nın yeniden dünyaya gelmişi olarak kabul edilmiştir. 17 Kasım 1950'de, 15 yaşında, Tibet'in devlet başkanı ve en önemli politik yöneticisi olarak atanmıştır. O zamanlar Tibet, Çin Halk Cumhuriyeti'nin kuşatması altındaydı.
1949'da yeni kurulan Çin Halk Cumhuriyeti hükümeti Tibet'i işgal etmeye başlayınca genç yaşına rağmen ulusal kabine başkanlığı görevini de üstlenmek durumunda kalan Kutsal Dalai Lama dokuz yıl boyunca Çinli işgalcilere karşı barışçıl, şiddet karşıtı bir politika izlemiş, fakat Çin hükümeti giderek artan bir şiddetle kendilerine direnen savunmasız onbinlerce Tibet'liyi katletmiştir. Çinlilerin kutsal şehir Lhasa'yı kuşatmaya almaya başlamasıyla, Hindistan başbakanı Nehru'nun daveti üzerine Kutsal Dalai Lama barışçıl mücadeleyi sürdürmek üzere Himalayaları aşarak 31 Mart 1959'da Hindistan'a geçiş yapmıştır.. Orada "Sürgündeki Tibet Hükümeti" adıyla Tibet'i idare eden yönetim birimini kurdu ve kendisine eşlik eden binlerce Tibetli mülteci ile birlikte Tibet kültürünü ve eğitimini korumaya çalıştı.
Kutsal Dalai Lama ile birlikte yaklaşık 80.000 Tibetli Hindistan'a geçiş yapmış ve buradan Hindistan'ın değişik yerlerine, Nepal, Bhutan ve dünyanın değişik yerlerine mülteci olarak yerleşmiştir (Çin yönetiminden kaçabilenler bugün hala geçiş yapmaktadır).
Kutsal Dalai Lama, barışçıl politikaları ve Tibet'in özgürlüğü için şiddet karşıtı mücadelesi nedeniyle 10 Aralık 1989'da Nobel Barış Ödülü almıştır.[3] Kutsal Dalai Lama'nın Sonsuz Şefkat Bodhisatvası'nın bedenli bir ifadesi olduğuna inanılır.
Dalai Lama Kitapları - Eserleri
- Mutluluk Sanatı
- Yeni Binyılın Değerleri
- İş Hayatında Mutluluk Sanatı
- Zihni Açmak ve İyi Bir Kalp Yaratmak
- Yol'un Üç Büyük Özelliği
- Zihni Dönüştürmek
- Atomun İçindeki Evren
- Yürekten Gelen Öğütler
- Şefkatin Gücü
- Kendinizle Barışmak
- Açık Bir Yürek
- Dört Yüce Gerçek
- Bilgelik Okyanusu
- Şefkatin Bilgeliği
- On Dördüncü Dalai Lama
- Mutluluğun Kitabı
- The Heart of Meditation
- The Art of Happiness
- The Book of Joy: Lasting Happiness in a Changing World
Dalai Lama Alıntıları - Sözleri
- Sen kusursuzluk için yaratıldın ama henüz kusursuz değilsin. Sen yapım aşamasındaki bir başyapıtsın… (Mutluluğun Kitabı)
- Mutluluğa ulaşmadaki anahtar faktör hoşnutluk duygusudur. (Şefkatin Gücü)
- Eğer ıstırabı altetmenin bir yolu varsa , o zaman kaygılanmaya gerek yoktur, eğer ıstırabı altetmenin yolu yoksa , o zaman kaygılanmanın faydası yoktur. (Şefkatin Gücü)
- İnsan, para kazanmak için sağlığını harcıyor. Sonra sağlığını kazanmak için geri para harcıyor. (Mutluluk Sanatı)
- "Bazen istediğin bir şeyin olmamasının, harika bir şans olduğunu unutma... " (Yürekten Gelen Öğütler)
- Kız kardeşler ve erkek kardeşler olarak birlikte yaşamayı öğrenmek zorundayız ya da birlikte aptallar gibi helak olacağız. Martin Luther King. (Mutluluğun Kitabı)
- Eğitim evrenseldir. İnsanlara, özellikle de gençlerimize, mutluluğun ve tatminin kaynağını öğretmeliyiz. Mutluluğun temel kaynağının kendi içlerinde olduğunu öğrenmeliler. Makinede değil. Teknolojide değil. Parada değil. Güçte değil. (Mutluluğun Kitabı)
- Sularda ve karalarda yaşayan, Kötücül hastalıkların sebep olduğu Fiziksel acının boyunduruğu altında şaşkına dönmüş insan evlatları Ve sayısız varlık... Zihinleri miskinlikle,sarhoşlukla ve cehaletle küntleşmiş Bedenin ve ruhun neşesi Çok,çok uzaklarda... (On Dördüncü Dalai Lama)
- Her varlık, bize düşman olanlar bile, en az bizim kadar acı çekmekten korkuyorlar ve aynı bizim gibi mutluluk arıyorlar. Herkesin bizim kadar mutlu olmaya ve acı çekmemeye hakkı var. O zaman bütün kalbimizle diğer insanlarla ilgilenelim, dostlarımızla da düşmanlarımızla da. Gerçek şefkatin temeli budur. (Yürekten Gelen Öğütler)
- Karşımızdaki yüz bize ne kadar yabancı olursa olsun,bir elbise veya davranış ne kadar farklı görünürse görünsün,bizimle karşımızdaki kişi arasında ciddi bir fark yoktur. Dış farklılıklara takılıp kalmak çok aptalcadır çünkü temel tabiatımız aynıdır. (On Dördüncü Dalai Lama)
- Çocukken arkadaş edinmek kolaydır. Birisiyle bir kere güldünüz mü anında arkadaş olmuşsunuz demektir. Çocuklar birbirlerine ırklarını ya da mesleklerini sormazlar. (Yürekten Gelen Öğütler)
- Sevgi olmadan keder olmaz… (Mutluluğun Kitabı)
- Şefkat en değerli ve harika şeydir. (Şefkatin Gücü)
- Ve evet, sen en anlamlı ifadesin… (Mutluluğun Kitabı)
- Hayatta ıstırabın nedenleri: Üstün olana karşı imrenme, eşit olana karşı rekabet ve aşağı olana karşı küçümseme… (Mutluluğun Kitabı)
- Gülümseme insan yüzünün çok önemli bir özelliğidir. (Şefkatin Gücü)
- Bizi biz yapan hayatta verdigimiz mucadelelerdir. Bizi sinayan, buyumek icin gerekli direnci saglayan da dusmanlarimizdir. (Mutluluk Sanatı)
- Sabır ve hoşgörünün sonucu ise bağışlayıcılıktır. Gerçekten sabırlı ve hoşgörülü olduğunuzda bağışlayıcılık da doğal olarak gelir. (Mutluluk Sanatı)
- Eğer düşünce ve duygularımızı yeniden düzenler ve davranışlarımızı yeniden yönlendirebilirsek , acılarla daha kolay baş etmenin ötesinde onların oluşum süreçlerini de önleyebiliriz. Dalai Lama (The Heart of Meditation)
- "Bir şeyi öğrenmek zaman alır ve her şeyi bilmek imkansızdır, ama biraz daha az cahil olmak iyidir." (Yürekten Gelen Öğütler)