Ebû Dâvûd kimdir? Ebû Dâvûd kitapları ve sözleri
Afgan İslam Alimi, Yazar Ebû Dâvûd hayatı araştırılıyor. Peki Ebû Dâvûd kimdir? Ebû Dâvûd aslen nerelidir? Ebû Dâvûd ne zaman, nerede doğdu? Ebû Dâvûd hayatta mı? İşte Ebû Dâvûd hayatı... Ebû Dâvûd yaşıyor mu? Ebû Dâvûd ne zaman, nerede öldü?

Tam / Gerçek Adı: Ebu Davut Süleyman b. El-Eş'as es-Sicistani
Doğum Tarihi: MS 817
Doğum Yeri: Sistan, Afganistan
Ölüm Tarihi: MS 889
Ölüm Yeri: Basra, Irak
Ebû Dâvûd kimdir?
Kütüb-i Sitte (6 büyük Hadis Kitabı) adı verilen büyük hadis mecmuâlarının Buhâri ve Müslim'den sonra gelen Sünen'in müellifi olan büyük muhaddis (hadis alimi).
"İmam", "Şeyhu's-Sünne", "Mukaddemu'l-Huffâz" ve "Muhaddisu'l-Basra" gibi ünvanlara sahip olan Ebû Dâvûd, 817'de Sicistan'da doğdu. Tam adı, Ebû Dâvûd Süleyman b. El-Eş'as b. İshak b. Beşir b. Şeddad b. Amr b. İmrân el-Ezdı es-Sicistânı'dir. Büyük dedelerinden İmrân, Sıffin'de Hz. Ali'nin yanında şehid düşmüştür. Oğlu Ebû Bekr Abdullah da meşhur bir muhaddistir.
Ebû Dâvûd, hadis ilimlerinin altın çağında, III. asırda yaşadı. İlim tahsilinde Irak, Şam, Mısır, Cezretü'l-Arap (Arap yarımadası) okulları, Horasan, Rey, Herat, Kûfe, Bağdad, Tarsus, Basra gibi yerleri dolaşmıştır. Hocaları arasında Ahmed b. Hanbel (241/855), Kuteybe b. Saîd (240/854), Yahyâ b. Maîn (233/847), Halef b. Hişâm (227/841) gibi büyük ilim sahibi kimseler görülmektedir. O günün ilim çevrelerinin en mûteber kişileri Ebû Dâvûd'un bu saydığımız hocaları idi. Ebû Dâvûd hadis ilminde taklide karşı olmuş, tahkike yönelmiştir. İslâm dünyasında yüzyıllarca okutulan "Kitâbü's-Sünen" onun araştırmacılığına, münekkidliğine (tenkidçiliğine) en güzel örnektir. Kitâbü's-Sünen, hadis ilimlerinde en çok sözü edilen Kütüb-i Sitte'nin üçüncüsüdür. Tirmizî ve Nesâî onun talebeleri arasında yer alır. Ebû Dâvûd'u, Şâfii veya Hanbeli mezhebine tâbi gösterilmesine rağmen, müstakil bir muhaddis olarak görmek daha doğru olur (Mübârekruri, Mukaddimetu Tuhfetu'l-Ahvezî, I, 352), Sünen'ini gerçekte Ahmed b. Hanbel okumuş ve onaylamıştır; ama bu onun Hanbeli olduğunu göstermez. Ebû Dâvud dâima hadisle uğraşmış, mezhebî bir mensubiyeti îmâ eden beyânına rastlanmamıştır. Sünen'i, beşyüzbin hadis arasından seçtiği dörtbinsekizyüz hadisi ihtiva eder. Eserini takdim ederken, "müslümanın din; hayatı için dört hadisin yeterli olduğunu" söyleyebilmiştir. O dört hadis şunlardır:
1. "Ameller, niyetlere göredir. "
2. "Mâlâyâniyi (boş, gereksiz şeyler) terketmesi kişinin olgun mü'min olduğunu gösterir".
3. "Kendisi için istediğini mü'min kardeşi için de istemedikçe kişi kâmil mü'min olamaz."
4. "Helâl belli, haram bellidir. Aralarında şüpheli bazı işler de vardır..."
Ebû Dâvûd Kitapları - Eserleri
- Ahir Zaman Hadisleri
- 7 İmamdan Sahih Kudsi Hadisler
- Müsned-i Tayalisi 2
- Sünen-i Ebi Davud ve Tercemesi
Ebû Dâvûd Alıntıları - Sözleri
- Rasûlullah ﷺ şöyle buyurdu: “Kişi arkadaşının dini üzeredir. O halde sizden birisi kiminle arkadaşlık yaptığına dikkat etsin." (Sünen-i Ebi Davud ve Tercemesi)
- قال رسول الله ﷺ : من لزم الاستغفار جعل الله له كل ضيق مخرجا، ومِن كل همّ فرجا، ررزقه من حيث لا يحتسبُ. ''Allah istiğfara devam eden kimsenin her sıkıntısı için bir çıkış yolu ve keder için ferahlık sağlar. Onu hiç beklemediği bir yerden rızıklandırır.' Ebu Davud/Kitabus'Salah/İstiğfar ٢٤٧ (Sünen-i Ebi Davud ve Tercemesi)
- Rasûlullah ﷺ şöyle buyurdu; "Birbirineze karşı övünüp böbürlenmeyin." (7 İmamdan Sahih Kudsi Hadisler)
- 879- Aişe (r.anha)'dan rivâyete göre, şöyle demiştir: Rasûlullah (s.a.v.)'i bir gece yatağımda bulamadım, odamızdaki secde edip namaz kıldığı yere elimi sürdüm bir de ne göreyim secde durumunda ayakları dikilmiş bir halde duruyor ve şöyle diyordu: "Eûzu bi rızake min sehatike, ve eûzu bi muafatike min ukûbetike, ve eûzü bike minke lâ uhsî senâen aleyke Ente kemâ esneyte alâ nefsike = Allah'ım gazabından rızana, azabından affına, Senden yine Sana sığınırım. Seni övmeyi gereği kadar sayıp bitiremem, Sen kendini nasıl övdünse öylesin." (Müslim, Salât: 222; Tirmizî, Deavat: 75) (Sünen-i Ebi Davud ve Tercemesi)
- 198- Câbir (r.a)'den rivayete göre, şöyle demiştir: Zat-ür Rika' savaşına Peygamber (s.a.v.) ile birlikte çıkmıştık. Müslümanlardan biri müşriklerden birinin karısını öldürdü (veya esir aldı.) O müşrik kimse de: Muhammed (s.a.v.)'in ashâbından birinin kanını dökmedikçe Müslümanların peşini bırakmayacağına yemin etti ve Rasûlullah (s.a.v.)'in izini takibe başladı. Rasûlullah (s.a.v.) bir yerde konaklamıştı ve bize: "Bizi hangi erkek bekleyip koruyacak" buyurdu. Biri muhacirlerden diğeri de ensârdan iki kişi fırladı. Rasûlullah (s.a.v.): "Şu boğazın ağzını bekleyin" buyurdu. Bu iki kişi dağ yolunun ağzına geldiklerinde muhacir olan kimse uzanıp yattı. Ensârdan olanda kalkıp namaza durdu. O Müşrik gelip namaz kılan kimseyi görünce, onun ordunun nöbetçisi olduğunu anladı ve bir ok attı. Ok ta ona saplandı. Ensâr oku saplandığı yerden çıkardı ve namazına devam etti. Müşrik bu şekilde üç kere ok attı ensârî de üçünü de çıkardı. Namazına devamla ruku' ve secdelerini yaptı. Sonra arkadaşı uyandı. Müşrik kimse nöbetçilerin kendisini bildiklerini anlayınca kaçtı. Muhacir Ensârî'nin üzerindeki kanı görünce hayretle: "Sübhanallah! İlk ok attığında beni uyandırsaydın ya!" dedi. Ensârî: "Bir sûre okuyordum onu bölmek istemedim" dedi. (Sadece Ebu Davud rivâyet etmiştir.) (Sünen-i Ebi Davud ve Tercemesi)
- Resûl-i Ekrem (sav), “Sizden hiç kimse Cuma günü oruç tutmasın. Ancak bir gün önceden veya sonradan oruç tutuyorsa, bu takdirde Cuma günü de oruç tutabilir.” buyurmuştur. (7 İmamdan Sahih Kudsi Hadisler)
- Humeydi, Usulu’s-Sunne’de şöyle demiştir: Haricilerin dediği gibi büyük günah işleyenin kafir olduğunu söylemeyiz. Günahlardan bir şey sebebiyle tekfir yoktur. Ancak Rasûlullah (sav)’in şu hadisinde söylediği beş şeyin terki küfürdür: İslâm beş şey üzerine kurulmuştur: ▪️Allâh’tan başka ibadete layık hak ilah olmadığına ve Hz.Muhammed’in Allâh’ın rasulü olduğuna şahitlik etmek, ▪️Namazı kılmak, ▪️Zekatı vermek, ▪️Ramazan orucunu tutmak, ▪️Beyti hacc etmek. (7 İmamdan Sahih Kudsi Hadisler)
- Rasûlullah (sav) buyuruyor ki: "Aranızda öyle bir grup ortaya çıkacaktır ki, namazınızı onların namazları, oruçlarınızı onların oruçları ve diğer amellerinizi de onların amelleri yanında az göreceksiniz. Onlar Kur’ân okurlar, fakat okudukları boğazlarından aşağı geçmez. Onlar okun yaydan çıktığı gibi dinden çıkarlar…” (7 İmamdan Sahih Kudsi Hadisler)
- "Allahumme, mâ esbeha bî min ni'metin ev biehadin min xalgıke feminke vahdeke lâ şerîke leke felakel- hamdu ve lekaş-şukru" "Allah'ım! Benim veya kullarından birinin yanında sabaha çıkan her nimet ancak sendendir. Ortağın yoktur. Hamd Sanadır. Şükür Sanadır." ●“Kim bunu sabahladığı vakit söylerse günün şükrünü eda etmiştir.” (Sünen-i Ebi Davud ve Tercemesi)
- Ebu Hüreyre (r.anh)'den rivayet edildiğine göre Resûlullah (sav) şöyle buyurdu: Oruç kalkandır. Biriniz oruç tuttuğu gün kötü söz söylemesin ve kavga etmesin. Şayet biri kendisine söver ya da çatarsa: "Ben oruçluyum" desin. (7 İmamdan Sahih Kudsi Hadisler)
- Rasûlullah (sav) şöyle buyurmuştur: Zan ve kötü tahminden daima uzak durunuz çünkü sözlerin en yalanı kötü zan ve tahminlerdir. (7 İmamdan Sahih Kudsi Hadisler)
- Ebu Zer (r.a)'den rivâyete göre, şöyle demiştir: Rasûlullah (s.a.v.) şöyle buyurdu: "Amellerin en değerli olanı Allah için sevmek ve Allah için buğz etmektir." (Sünen-i Ebi Davud ve Tercemesi)
- ▪️Elbisenin eskidiği gibi, göğsünüzdeki iman da eskir. Allâh’a niyaz ederek, imânınızı tazeleyin! (Taberanî, Hâkim) ▪️La ilâhe illallah sözünü çok söyleyerek imânınızı tazeleyin! (İ.Ahmed, Taberanî) (7 İmamdan Sahih Kudsi Hadisler)
- 1308- Ebu Hüreyre (r.a)'den rivâyete göre, şöyle demiştir. Rasûlullah (s.a.v.) şöyle buyurdu: "Gecenin bir kısmında kalkıp namaz kılan, namaz kılması için hanımını da uyandıran, kalkmak su serpen kimseye Allah rahmet etsin. Gece kalkıp namaz kılan, namaz kılması için kocasını uyandıran kalkmak istemediği takdirde yüzüne su serpen kadına da Allah rahmet etsin." (Nes Kıyamül leyl: 5; İbn Mâce, İkame: 175) (Sünen-i Ebi Davud ve Tercemesi)
- “Kim gaza etmeden veya kendini -niyet olarak- gazaya hazırlamaksızın vefat ederse, nifakta bir şube üzerinde (münafıklığın bir parçasını kendinde barındırmış olarak) ölür.” (7 İmamdan Sahih Kudsi Hadisler)
- Evs İbni Evs (r.a)’den rivayet edildiğine göre Resûlullah ﷺ: - "Günlerinizin en faziletlisi cuma günüdür. Bu sebeple o gün bana çokça salâtü selâm getiriniz; zira sizin salâtü selâmlarınız bana sunulur” buyurunca, ashâb-ı kirâm: - Yâ Resûlallah! Vefat ettiğin ve senden hiçbir eser kalmadığı zaman salâtü selâmlarımız sana nasıl sunulur? diye sordular. Bunun üzerine Peygamber aleyhisselâm: - "Allah Teâlâ peygamberlerin bedenlerini çürütmeyi toprağa haram kıldı" buyurdu. (Sünen-i Ebi Davud ve Tercemesi)
- Ey benim için şevhetini terk edip, gençliğini feda eden genç! Sen benim katımda bazı meleklerim gibisin... (7 İmamdan Sahih Kudsi Hadisler)
- Ara bozmak için lâf götürüp getiren kimse cennet’e giremez. (7 İmamdan Sahih Kudsi Hadisler)