Ebülula Mardin
Yusuf Sıtkı Efendi’nin oğludur. İstanbul Hukuk Fakültesi Medeni Hukuk Ordinaryüs Profesörüdür."

Ebulüla Mardin 9 Ağustos 1881 yılında babasının memur olarak bulunduğu İşkodra'da doğmuştur. Babası Mardin kadılarından Ömer Şevki Efendi'nin oğlu Mardin-i Zade Yusuf Sıtkı Efendi'dir(1816-1903).Ebulüla Mardin'in annesi Konyalı Hadimi'lerden Behice Hanım'dır.
Hususi hocalarda okuduktan sonra İstanbul Hukuk Fakültesi'ne girerek 1903 yılında mezun oldu.1908'de Eşref Edip ile beraber din,felsefe,edebiyat, hukuk ve ulumdan bahsetmeden haftalık 'Sırat-ı Mustakim'' adlı gazeteyi çıkardı. Sırat-ı Mustakim kütüphanesini kurdu.1912 yılında sahibi olduğu ve mesul müdürlüğünü bizzat yaptığı 'Kelime-i Tayyibe' adlı dini vev ilmi mecmuayı yayınladı.1909'da İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi ve 1910'da Siyasal Bilgiler Fakültesi öğretim üyesi oldu ve ordinaryüs profesörlüğe kadar yükseldi.
Osmanlı Meclisi mebusanlığında 1914-1919 yılları arasında Niğde ve 1920'de Mardin mebusu idi.1923'de kadıların yetiştirilmesi için açılmış bulunan 'Medresetül Kuzzat'ta''müderris oldu. Çeşitli adliye hizmetlerinde ve adliye memurluklarında bulundu. Meşihat mektupçuluğu ile müsteşarlığında bulunduğu 1925 yılında İstanbul Barosu'na kaydoldu.1957'de Tapu ve kadastro Umum Müdürlüğü mütehassıs müşavirliğini üzerine aldı. Bu vazife 15 yıl sürdü.Ebulüla Mardin 1922'de Türk Trakya'yı teslim almaya memur edilen Refet Paşa'nın bir teskeresi üzerine İstanbul'un idaresi için teşkil edilen müşavere heyetinin danışma kurulunda vazife almıştır.1943 yılında öğrenim hayatının 30. yıl hatırası olmak üzere İstanbul Üniversitesi Hukuk ve İktisat Fakültesi profesör ve doçentleri tarafından hazırlanan 1500 sahifelik bir eser kendisine armağan edildi.52 senelik devlet hizmeti süresincede büyük memur,vazifeli ve hoca olarak yaptığı çalışmaların yanı sıra kalemiyle ettiği hizmet de büyük olmuştur. Konferans,makale,etüt ve krokilerden başka basılmış 17 adet kitabı vardır.Bu eserlerinde arazi ve evkafa,mecelle ve medeni hukuka ve edebiyata büyük vukfu olduğu görülür.
ESERLERİ:
FECR'İ AYNI HAKLAR
BORÇLAR HUKUKU
MİRAS HUKUKU
ÖLÜNCEYE KADAR BAKMA MUKAVELESİ
MEDENİ HUKUK CEPHESİNDEN AHMET CEVDET PAŞA
TOPRAK HUKUKU
KAT MÜLKİYETİ
HUZUR DERSLERİ
KELİME-İ TAYYİBE
İLMİYE SALMAMESİ
ÇEŞİTLİ KONFERANS, KROKİ, MAKALELER
UMUMİ ZABITLAR
ŞAHSIN HUKUKU
MEZHEP
MİRAS
ASLI AYNI HAKLAR
AİLE HUKUKU VE NİŞANLANMA