Hesiodos kimdir? Hesiodos kitapları ve sözleri
Ozan Hesiodos hayatı araştırılıyor. Peki Hesiodos kimdir? Hesiodos aslen nerelidir? Hesiodos ne zaman, nerede doğdu? Hesiodos hayatta mı? İşte Hesiodos hayatı...

Doğum Tarihi:
Doğum Yeri:
Hesiodos kimdir?
Hesiodos, Yunan didaktik şiirinin babası diye anılan ünlü ozan.
MÖ 8. yüzyılda (700 yılı) dolaylarında yaşadığı düşünülmektedir. Yoksul bir çiftçinin oğludur. Aiolia'nın Kyme şehrinden, Yunanistan'da Boiotia'nın Askra şehrine göç etmiştir. Efsaneye göre, Helikon yamaçlarında koyun güderken musalar, yani ilham perileri ona şairlik bağışlamışlardır. Nerede öldüğü bilinmez.
Yunan ilk çağının Homeros'tan sonraki en büyük epik ozanı olarak kabul edilir. Eserlerinden 2 büyük epik bugüne ulaşabilmiştir. Bunlar, tanrılar ile alâkalı mitler üzerine olan Theogonia (Tanrıların Doğuşu) ve çiftçi yaşamını anlatan İşler ve Günler'dir. Yunan mitolojisi ve Yunan çiftlik hayatı üzerine bilinenlerin çoğu Hesiodos'un eserlerinden öğrenilmiştir.
Eserleri
İşler ve Günler
Otantik bir şiir olan İşler ve Günler, genel anlamda çiftçi yaşamını anlatmaktadır. Eserde insanın beş çağı anlatılmaktadır. Eserde bazı nasihatlar da bulunmaktadır.
Teogoni (Tanrıların Doğuşu)
Genel kanı Teogoni`nin yazarının Hesiodos olduğu yönündedir, ancak bu kesin değildir. Üslup açısından İşler ve Günler`e yakındır. Konusu genel olarak evrenin, dünyanın ve Tanrıların kökeni, varoluşlarıdır.
Hesiodos Kitapları - Eserleri
- Theogonia - İşler ve Günler
- The Shield of Heracles
Hesiodos Alıntıları - Sözleri
- Başkası çift sürerken, ekin ekerken, Evini barkını düzenleyip zengin olurken, Sen yerinde boş oturabilir misin? (Theogonia - İşler ve Günler)
- Geceler ölümsüz mutlularındır. (Theogonia - İşler ve Günler)
- "Ve Moiralar, yaşama paylarımızı düzenleyenler: Klotho, Lakhesis, Atropos tanrıçalar Ki bilge büyük üstünlük vermiştir onlara, Ki onlar verir yalnız insanlara Mutlu ya da mutsuz yaşama paylarını." (Theogonia - İşler ve Günler)
- Geceler ölümsüz mutlularındır. (Theogonia - İşler ve Günler)
- Bilinçsizlik yanılgıyı doğurur, yanılgı ise insanı doğrudan yıkım ve belalara sürükler. (Theogonia - İşler ve Günler)
- “Birine kötülük yapmak aslında kendine kötülük yapmaktır.” (Theogonia - İşler ve Günler)
- Keşke daha önce ölseydim ya da daha doğmasaydım! (Theogonia - İşler ve Günler)
- Kendini tutan dil bir hazinedir insan için, Ölçülü dil ise dillerin en değerlisidir. (Theogonia - İşler ve Günler)
- İnsanın adı çok kolay kötüye çıkar, Ama sonrasında çok zordur herkesin dilinden kurtulmak. Ün dediğin kolay kolay ölmez, Hele büyük kalabalıklara yayıldığı zaman. Ün de bir tanrıdır ölümsüz. (Theogonia - İşler ve Günler)