Hüseyin Karatay kimdir? Hüseyin Karatay kitapları ve sözleri
Yazar Hüseyin Karatay hayatı araştırılıyor. Peki Hüseyin Karatay kimdir? Hüseyin Karatay aslen nerelidir? Hüseyin Karatay ne zaman, nerede doğdu? Hüseyin Karatay hayatta mı? İşte Hüseyin Karatay hayatı...

Doğum Tarihi: 1937
Doğum Yeri: Malatya
Hüseyin Karatay kimdir?
Malatya'da doğdu. Asıl adı Hasan Hüseyin Karataş'tır. Malatya Gündüzbey İlkokulunu, Malatya Öğretmen Okulunu (1957), Diyarbakır Eğitim Enstitüsü Türkçe Bölümünü (1964) bitirdi. Hakkari'nin Çukurca ilçesine bağlı Köprülü köyünde (1957-1960) ve Malatya köylerinde (1960-1962) ilkokul; 1964'ten itibaren Elazığ, Malatya (1969-1978; 1980-1982) ve Kastamonu'da (1978-1980) ortaokul ve liselerde Türkçe öğretmenliği yaptı.
Dergilerde az yazdı. Çile (Diyarbakır, 1974) ve Aylık Dergi'de (1980-1982) şiir ve yazıları çıktı.
Romanlar, hikâyeler ve denemeler yazdı.
Sürgün Öğretmen romanı Sürgün adıyla filme alındı. Film, 1992'de İtalya'da Palermo ve Özbekistan Taşkent film festivalerinde ikincilik ödüllerini aldı.
Hikâyeleri: Suç (1974). Romanları: Kıbrıslı (1970), Sürgün Öğretmen (1972), İsyan Eşiği (1976), Ana (1981), Bir Şehrin İskeleti (1983), Çalınan Savaş (1986), Selahattin Eyyübi (1994), Yüz Yüz (2002). Denemeleri: Sürgün'de (1982), İrticanın Anatomisi (1993).
Hüseyin Karatay Kitapları - Eserleri
- Sürgün Öğretmen
- Ana
- Selahaddin Eyyubi
- Suç
- Avrupa Görmüş Maymun
- Çalınan Savaş
- Antikacı
- Hayal Tutkusu
- İsyan Eşiği
- Yüz Yüz
- Sürgünde
- 40 Kapı
- Düşünce Sarkacı
- Kıbrıslı
- Bir Şehrin İskeleti
Hüseyin Karatay Alıntıları - Sözleri
- Böylelerinin amacı yardımcı olmak değil, gösterişte bulunmak. Aslan acıdan ölse de köpekten artanı yemez. (Yüz Yüz)
- Eğri cetvelden doğru çizgi çıkmayacağı gibi fasık başlardan da doğru idare çıkmaz (Selahaddin Eyyubi)
- Duygusuza söz söyleme, taş kaşımaya benzer. (Sürgün Öğretmen)
- Ve genç, sözlerinin bu kulaklara göre olmadığını bir kez daha gördü. Ve onlar anlamasalar da doğruyu ilettim diye huzurluydu. (Yüz Yüz)
- Yine bir garip hüzün vardı gönlünde. Aslında her şey, o kadını gördüğünde başlamış, bu gece de müzminleşmişti sanki. (Suç)
- Açgözlü cihana doymaz, kanaat sahibi birkaç lokmayla doyar. (Yüz Yüz)
- Kış kışlığını, puşt puştluğunu yapar. (Sürgün Öğretmen)
- Yerler, gökler ilimle yaratıldı.Ve yaratan yarattıklarına işaret yazdı.Ve ilmi aramak ancak insana yazıldı. (40 Kapı)
- Hayalleri, düşünceleri kelebekler gibi uçuşup dururken konağa yaklaşmıştı. Konağa daha ayak basmadan kendisinde bir çözülme, iradesinde bir eprime başlıyordu sanki. Bunun bilincindeydi ama kendisini çekip alamıyordu. (Antikacı)
- ' Her taklitçi budala, Az çok benzer maymuna. ' (Avrupa Görmüş Maymun)
- "Sabretmek, güçlü olmanın alametidir," dedi. "Hayatın acımasız gerçeğine karşı bir korunaktır sabır." (Antikacı)
- Gözümün önünde iki kadın canlanıyor şimdi. Birisi avcunu açmış dileniyor, öteki Avrupa boyasıyla habire boyanıyor. (Suç)
- Nihat'ın benliğinin derinliklerinde, çoktandır uyuyan ümitleri, özlemleri; 'armağan' kavramının anlam gücüyle kabuğunu çatlatmaya başlamıştı. (Antikacı)
- Ne derler büyükler; sabah ezanıyla kapılar açılmazsa, seher yeli içeriye girmezse, o ev ev değildir. (Suç)
- ...kızar bekçi kuzuya Der heykelde akıl da yok can da. Konuşur mu hiç akılsız heykel? ... Zavallı kuzu bekçiye der ki , Heykel akılsız cansız madem ki , Bu yaptığınız ne , bu kulluk ne ? Akılsıza tapan ınsanlık ne ? (Avrupa Görmüş Maymun)
- Düşüncelerini kovar gibi başını silkti. Oturduğu yerden kalkmak istedi, vazgeçti. Yumuşak bir el gibi derenin okşayan sesi, duygularını dirilten kuşların sesi; geçmişte kalan zamanını getirip armağan ediyordu Nihat'a. (Antikacı)
- Sarsılmaz imanı, yenilmez sabrı, cesur bilgeliği, engin yüreği, sakınmaz sözü, ulu kişiliği vardır hakkı söyleyenlerin. (40 Kapı)
- Tutmayana öğüt verilmez ki... (Avrupa Görmüş Maymun)
- Manevi silahı olmayan, öteki silahları kullanamaz. (Selahaddin Eyyubi)
- Güzellik yenilgiye uğramaz, ya terkedilir ya terkeder. (Sürgünde)