İlhan Tomanbay kimdir? İlhan Tomanbay kitapları ve sözleri
Akademisyen,yazar İlhan Tomanbay hayatı araştırılıyor. Peki İlhan Tomanbay kimdir? İlhan Tomanbay aslen nerelidir? İlhan Tomanbay ne zaman, nerede doğdu? İlhan Tomanbay hayatta mı? İşte İlhan Tomanbay hayatı...

Doğum Tarihi:
Doğum Yeri: 21 Nisan 1948 Hatay
İlhan Tomanbay kimdir?
İskenderun (Hatay) doğumlu (21 Nisan 1948).
İlk ve orta öğrenimini Konya ve Artvin’de tamamladı (1966).
Sosyal Hizmetler Akademisi'nden mezun oldu (1971).
Ankara Yıldırım Beyazıt Lisesinde Sosyal Bilgiler öğretmenliği (1972).
Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesinden öğretmenlik sertifikası aldı (1970-1973).
Sekiz yıl, Türk-İş'e bağlı (daha sonra DİSK'e) Genel-İş Sendikasında eğitim uzmanı olarak çalıştı (Nisan 1972-Ağustos 1979).
F. Almanya’da sendikacılık eğitimi ve yurtdışındaki işçilerimiz ve aileleri üzerine uygulamalı mesleki çalışmalar yaptı (1974-1975)
F. Almanya’da bir yetiştirme yurdunda gençlik sosyal çalışmacısı olarak çalıştı (1975-1976).
Sosyal Hizmet Uzmanları Derneği Ankara Şubesi başkanlığı (1976-1977), genel başkanlığı (1978-1979) yaptı.
Askerlik (Bornova, İzmir) (1977).
Askerlikten sonra DİSK - Genel-İş Sendikasında eğitim ve araştırma uzmanı olarak çalışmayı sürdürdü (Ekim 1977-Ağustos 1979).
3.5 aylığına F. Almanya Sosyal İşler Bakanlığınca düzenlenen Uluslararası Sosyal Hizmet Uzmanları Eğitim Programına katılma (ISP - Bonn/Internationales Studienprogramm für Sozialarbeiter) (Nisan 1979)
Araştırma görevlisi olarak Sosyal Hizmetler Akademisinde başladı. (1983 düzenlemesiyle statüsü değişti: Hacettepe Üniversitesi Sosyal Hizmetler Yüksekokulu) geçti (Temmuz 1979).
Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Sosyal Politika kürsüsünde yüksek lisans derecesi aldı (Ekim 1979-Temmuz 1981).
Ankara Batı Sitesinde Tüketim Kooperatifi Başkanlığı yaptı (İki dönem) (1980-1984)
Berlin Sosyal Çalışma ve Sosyal Eğitim Yüksekokulunda (Alice Salomon Fachhochschule für Sozialarbeit/Sozialpädagogik) konuk öğretim elemanı olarak çalıştı, çeşitli dersler verdi (1985 Güz - 1988 Güz).
Berlin Teknik Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Sosyal Eğitim ve Sosyal Çalışma Bölümünde (Technische Universität, Berlin, Fachbereich für Erziehungswissenschaften, Abteilung Sozialpädagogik/Sozialarbeit) Friedrich Ebert Vakfının bursiyeri olarak doktora yaptı (1987-Haziran 1990).
Almanya’da kaldığı süre içinde Almanya ve Hollanda’nın çeşitli kentlerinde Türkiye’nin sosyal yapısı, sosyal sorunları ve sosyal hizmetleri konularında çeşitli konferanslar verdi.
Türkiye’ye dönerek Hacettepe Üniversitesi Sosyal Hizmetler Yüksekokulunda çalışmaya başladı (1991 Güz)
Sosyal hizmet anabilim dalında doçentlik sanını aldı (1993). Doçentlik kadrosunu aldı (1995).
Hacettepe Üniversitesi Sosyal Hizmetler Yüksekokulunda profesörlük kadrosuna atandı (1999).
Geçici görevle gittiği Akdeniz Üniversitesinde (Antalya) Akdeniz Üniversitesi Sosyal Hizmetler Eğitim, Araştırma ve Uygulama Merkezi'ni (AKSUM) kurdu; iki yıl müdürlüğünü yaptı (1998-2000).
Hacettepe Üniversitesi Ankara Meslek Yüksekokuluna müdür yardımcısı olarak atandı (2000-2002). Aynı Yüksekokulun müdürlük görevini sürdürüyor. (2002->)
Ankara Meslek Yüksekokulundan Teknik Programların ayrılarak Polatlı Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulunda yapılanması ve Ankara Meslek Yüksekokulunun adının Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu olarak değiştirilmesinden sonra (2002-2003) Hacettepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu müdürü olarak göreve devam...
Hacettepe Üniversitesi Sosyal Hizmetler Yüksekokulunun statüsünün değiştirilerek Hacettepe Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesine Sosyal Hizmet Bölümü olarak bağlanması nedeniyle (2005-2006) aynı okulda öğretim üyesi olarak devam...
İlhan Tomanbay Kitapları - Eserleri
- Sosyal Çalışma ve Sosyal Hizmetlerde Önce Kavram
- Sosyal Olmak
- Sosyal Çalışmayı Yapılandırmak
İlhan Tomanbay Alıntıları - Sözleri
- Bir sözlü okşama, söz ile okşama bir hastayı, umutsuzu, çaresizi diriltebilir. (Sosyal Çalışmayı Yapılandırmak)
- Meslek formasyonuyla sosyal çalışmacı memur değildir. O, Maliye'deki kadrosuyla memur olabilir; meslek uygulamasıyla memur olamaz. Sosyal çalışma denen meslek uygulaması memur anlaşıyla yapılamaz. (Sosyal Çalışmayı Yapılandırmak)
- Leibniz diyor ki: "Bana mükemmel bir dil ver. Sana büyük bir ulus oluşturayım." (Sosyal Çalışma ve Sosyal Hizmetlerde Önce Kavram)
- Konuşmadan, insana yaklaşamazsınız. Sizin başvuranınız, sorun sahibiniz insandır... Bütünüyle insandır ve bu bütünlük içinde insanın o sır dolu sosyal, kültürel, politik, ruhsal, cinsel... yapısıdır. Çevresi içinde insandır karşınızdaki, yani bireydir. Bir konuşma, açılmamış gözleri açar, duymayan kulakları... Biraz romantik takılacak olursak, bir konuşma küskün gönülleri ışıtabilir. (Sosyal Çalışmayı Yapılandırmak)
- Yeni yıl yeniliktir. Yeni yıla herkes ve herşey yeniden başlar. Zaman göreli de olsa yeni yıl insanların kendilerini yenilemelerinin yeni bir fırsatıdır. Kötü alışkanlıkları olanlar bunlardan yeni yılda kurtulmaya umut beslerler. Alkolikler alkolden kurtulmaya, kendini günahkar duyumsayanlar günahlarından arınmaya, uzun süredir bir işlerini kotaramayanlar bunu bu yıl başarmaya, yıllardır iyi bir tatil yapamayanlar bu yıl şeytanın bacağını kırmaya sözlenirler. Yeni yılda herşeyin eskisi gibi süreceğini bilse de insanoğlu yeni yılda yenilenmeyi düşler, daha iyi olmayı, daha kısmetli olmayı vb. Yeni yıl yeni umuttur çünkü. (Sosyal Çalışmayı Yapılandırmak)
- Sosyal çalışmanın çalışma alanı ve temel varlık nedeni özel gereksinim gruplarıdır. Yaşlılardır, sokak çocuklarıdır, baskı gören her insandır, açtır, yoksuldur, hastadır... (Sosyal Çalışma ve Sosyal Hizmetlerde Önce Kavram)
- Hataları saklamak düzeltmekten daha acı verir. Benjamin franklin (Sosyal Çalışma ve Sosyal Hizmetlerde Önce Kavram)
- Bir internet haberinde görmüştüm: "Taş devri taşlar bittiği için değil kafalar değiştiği için bitti." yazıyordu. (Sosyal Çalışma ve Sosyal Hizmetlerde Önce Kavram)
- Umudun bittiği yerde yaşam söner. (Sosyal Olmak)
- Sosyal çalışmacı; "İnsanın değeri ölçüye gelmez, İnsana dorukta yer veririz biz, İnsanı sevmeyen yaşayabilmez, İnsanlık bağına erenleriz biz." diyen Aşık Çoban'ın anlayışında olan insandır. (Sosyal Çalışmayı Yapılandırmak)
- Yaşamda bir konuya nasıl yaklaşacağınız önemlidir. Yaklaşımınız, bakış açınızı, kişiliğinizi, kimliğinizi ve tavrınızı gösterir. Yaklaşımınız, açıklıkla belirlediğiniz zaman etiketiniz olur. Bu da sizi içinde bulunduğunuz çevrede, duruma göre, farklı, anlamlı, uyumlu, haklı, haksız... kılar. Yaklaşımınız yaşamınızın etiketi olur da önemli olmaz mı? (Sosyal Çalışmayı Yapılandırmak)
- Kendisi doğruyu bulamayan insanlar yabancı düşüncelerin kolay teslimiyetçisi olurlar. (Sosyal Çalışma ve Sosyal Hizmetlerde Önce Kavram)
- Düşüncen konuşmana, Konuşman hareketine, Hareketin kaderine yansır... Güzel düşün, güzel yaşa... ▪︎Mevlâna (Sosyal Çalışma ve Sosyal Hizmetlerde Önce Kavram)
- İnsan, sosyal çalışmacılar için, toplumsal, ruhsal, kültürel ve bunların değişik alt kategorileri içinde konu odağıdır.Bu nedenle sosyal çalışmacılar kişiyle değil bireyle ilgilenirler, "bireyin" sorunlarına yöneliktirler. (Sosyal Çalışmayı Yapılandırmak)
- "İnsan" olmak sanattır. "İnsan kalmak" sanattır. "İnsanları sevmek" sanattır. Doğayı, kurdu, kuşu... kısacası, sevmek sanattır. (Sosyal Olmak)
- Küçük şeylerden zevk almaya bakın. Sık sık, uzun uzun, vargücününüzle gülün. Soluksuz kalıncaya kadar gülün. (Sosyal Olmak)
- Yığın yığın sosyal sorunların içinde ne yapacağını bilmeyen, büyük çoğunlukla masada kağıt düzenleyen ve imzalayan bir sosyal çalışma mesleği için tam anlamıyla uygulanıyor diyebilir miyiz? (Sosyal Çalışma ve Sosyal Hizmetlerde Önce Kavram)
- Karanlıktan yakınacağına önce kendin bir mum yak.. #Konfiçyus (Sosyal Olmak)
- Sevdiğiniz insanlara onları sevdiğinizi söyleyin her fırsata. (Sosyal Olmak)
- Herkesin ittiği insanları, hiçlediği insanları, asılmayı bekleyen insanları, toplumun yoksaydığı insanları sevmek ise sosyal çalışmacı olmaktan önce insan olmaktır. Süzülmüş insan olmaktır; hamlıktan kurtulmaktır. Dünyayı kavramaktır. Güçlü isen ezen olmak kolay, ezileni sevmektir. Güçlüden yana olmak kolay, seçimini güçsüzden yana yapabilmektir.. Ve onlar için çalışmak, çözümler aramak, birşeyler yapmak, onlar için biryerlere karşı çıkmak, onların hakkını aramak, onları kendi dünyaları içinde mutlu kılabilmek özsaygısı olmaktır; yeryüzünde dirençli olmaktır; kof olmamaktır, ve bu mesleği hak etmektir. Sosyal hizmeti sevmek yaşamı sevmektir. (Sosyal Çalışmayı Yapılandırmak)