tatlidede

Jaroslav Hasek kimdir? Jaroslav Hasek kitapları ve sözleri

Çek Mizah ve Taşlama Yazarı Jaroslav Hasek hayatı araştırılıyor. Peki Jaroslav Hasek kimdir? Jaroslav Hasek aslen nerelidir? Jaroslav Hasek ne zaman, nerede doğdu? Jaroslav Hasek hayatta mı? İşte Jaroslav Hasek hayatı... Jaroslav Hasek yaşıyor mu? Jaroslav Hasek ne zaman, nerede öldü?
  • 18.06.2022 15:00
Jaroslav Hasek kimdir? Jaroslav Hasek kitapları ve sözleri
Çek Mizah ve Taşlama Yazarı Jaroslav Hasek edebi kişiliği, hayat hikayesi ve eserleri merak ediliyor. Kitap severler arama motorlarında Jaroslav Hasek hakkında bilgi edinmeye çalışıyor. Jaroslav Hasek hayatını, kitaplarını, sözlerini ve alıntılarını sizler için hazırladık. İşte Jaroslav Hasek hayatı, eserleri, sözleri ve alıntıları...

Tam / Gerçek Adı: Yaroslav Haşek

Doğum Tarihi: 30 Nisan 1883

Doğum Yeri: Prag, Çek Cumhuriyeti

Ölüm Tarihi: 3 Ocak 1923

Ölüm Yeri: Lipnice Nad Sázavou, Çek Cumhuriyeti

Jaroslav Hasek kimdir?

Jaroslav Hašek (Çekçe telaffuz: [ˈjaroslaf ˈɦaʃɛk]; 30 Nisan 1883 - 3 Ocak 1923), Çek mizah ve taşlama yazarı. I. Dünya Savaşı'nda bir askerin başından geçen olaylar dizisinden meydana gelen, altmış dile çevrilmiş, dünyaca ünlü romanı Aslan Asker Şvayk ile tanınır. 1500'e yakın kısa öykü de yazmış olan Hašek, gazeteci ve Bohemyalı kimliğiyle olduğu kadar şakacı kişiliğiyle de tanınırdı. Kısa yaşamı aynı yıllarda yaşamış olan bir başka Prag'lı yazar Franz Kafka (1883–1924) ile ilginç benzerlikler taşır.

Yaşamı ve işleri

O zamanlarda Avusturya-Macaristan İmparatorluğu İmparatorluğu'na ait, şimdi Çek Cumhuriyeti'nin baskenti olan Prag (Bohemya)'da doğan Hašek, matematik öğretmeni Josef Hašek ve karısı Kateřina'nın ortanca oğluydu. Yoksulluk nedeniyle aile, diğer oğulları Bohuslav ve yetim kuzen Maria'yla birlikte sık sık taşınmak zorunda kalmıştı. Evim diyebileceği bir yer olmaması ve bir yere bağlanmaması gezgin hayatını belirgin etkenleriydi. On üç yaşındayken Hašek'in babası aşırı alkolden ölür ve annesi aileye bakamaz hale gelir. 15 yaşında liseyi bırakarak eczacıda çalışmaya başlar, buna rağmen iş idaresi okulundan mezun olmayı başarır. Kısa bir süre banka memuru olarak çalışır, aynı zamanda köpek satıcılığı yapar. Daha sonra yazacağı romanın karakteri Şvayk da, anlattığı birçok imkânsız anekdotlardan da anlaşılacağı gibi, bir köpek satıcısıdır. Yazarlık mesleğini seçerek kendini özgür kılıp çingeneler ve yersiz-yurtsuzlarla birlikte dolaşmaya başlar, birçok kötü alışkanlık edinip, izini sürmeyi zorlaştıran bir yaşantıyı seçer.

Prag'da öğrenciyken, 1897'de Alman karşıtı ayaklanmalarda yer alır, 1906'da anarşist harekete katılır. Proleter işçilere düzenli olarak dersler verir, 1907'de Komuna adlı anarşist gazetede editör olarak çalışır. Önde gelen bir anarşist olduğu için hareketleri polis tarafından yakından izlenir, düzenli olarak tutuklanır ve hapse atılır. Suçlarının arasında, birçok kez vandalizm ve bir ay hapis yatmasına neden olan, en az bir kez polis memuruna saldırı da yer alır.

Hašek 1907'de Jarmila Mayerová'yla tanışır ve aşık olur. Ne var ki, yaşantısından dolayı, Mayerová'nın ana-babası onu kızlarına uygun bulmaz. Bu nedenle Hašek anarşizmi bırakarak yazar olarak düzenli bir meslek edinmeye çalışır. Prag'da bayrağa hakaret suçundan tutuklanınca, bu ilişkiye son verebilmek için Mayerová'yı ailesi şehir dışına götürür. Bu da ilişkilerini bitirmez, ama Hašek'i anarşizmden tamamen uzaklaştırır ve yazarlığa odaklanmasını sağlar. 1909'da gelindiğinde bir önceki yıldan iki kat fazla yazarak altmışdört kısa öyküsü yayınlar. "The Animal World" (Hayvanlar Dünyası) isimli derginin editörü olmuştur. Bu iş de fazla sürmez, çünkü kendi hayalgücünden ürettiği hayvanlar hakkında makaleler yazdığı için işinden çıkarılır.

1910'da Jarmila Mayerová'yla evlenir. Ama, mutsuz bir evlilik olur ve üç yıldan sonra biter. (Tarihçi Jindřich Chalupecký, Hašek'in homoseksüel olduğunu ve aşırı melankolik bir yapısı olduğunu iddia eder.) 1913'te Hašek'in kendi sahte ölümünü hazırladığını gören Mayerová ailesinin yanına döner. I. Dünya Savaşı başlamak üzereyken, Hašek, daha sonraları Şvayk'taki karakterleri resimleyecek olan karikatürist Josef Lada ile birlikte yaşamaktaydı. Sonunda o da zorla orduya alınır. Şvayk'taki birçok karakter savaş zamanı tanıştığı insanlardan esinlenmedir. Uzun süreler cephede savaşmaz, 1915'te Ruslar tarafından esir alınır. Rus toplama kamplarında göreceli olarak daha rahat bir yaşantıya kavuşur, kamp kumandanının sekreteri olur. 1916'da, yeni kurulan Çekoslovak Lejyonu'nda propaganda yazarı olarak çalışması için kamptan ayrılmasına izin verilir.

1917'deki Ekim Devrimi'nden sonra Bolşevik Parti'nin üyesi olarak Rusya'da kalır. Bu dönemde, Jarmilla ile evli olmasına rağmen, yeniden evlenir. Sonunda 1920'de, "Aslan Asker Şvayk"ı bitirebilme umuduyla Prag'a geri döner. Ne var ki, dönüşünde hiç eskisi gibi sevilen birisi değildir, hain olarak yaftalanır ve yasak evlilik yaptığı için yerilir. Yazılarını yayınlayabilmek için çok uğraşır.

Savaştan önce 1912'de, Şvayk isimli karakterin ilk kez yer aldığı Dobrý voják Švejk a jiné podivné historky (İyi Asker Şvayk ve diğer garip öyküler) isimli kitabını yayınlanır. Savaştan sonra yayınlanan ünlü romanındaki Şvayk sancta simplicitas (neşeli deli karakter) olarak, meyhanelerde savaş hakkında şakalar yapan karakter olarak belirir. Bu dönemde Hašek aşırı kilo alır ve ağır hastalanır. Yazmayı sürdüremez ama Şvayk'ın bölümlerini Lipnice köyündeki yatak odasında dikte eder. 1923'te 39 yaşında savaş zamanı kaptığı tüberküloza yenik düşerek ölür.

Kaynak: https://tr.wikipedia.org/wiki/Jaroslav_Hašek

Jaroslav Hasek Kitapları - Eserleri

  • Aslan Asker Şvayk
  • Köpek Suratlı Maymun
  • Seçilmiş əsərləri
  • Kızıl Komser
  • Galeride Portreler / Mizah Klasiği
  • Bir Akşam Vakti Anlatılan Öyküler
  • Şvayk Karakolda

Jaroslav Hasek Alıntıları - Sözleri

  • “Tanrı, insanları cezalandırır, ama asla terk etmez onları,” (Aslan Asker Şvayk)
  • Ben yastıksız uyumaya alışığım; ama senin bilgili bir kafan var, düşüncelerin ezilip kırışmasın. (Köpek Suratlı Maymun)
  • Ben yastıksız uyumaya alışığım; ama senin bilgili bir kafan var, düşüncelerin kırışmasın. (Köpek Suratlı Maymun)
  • Talihin fazla açık da olmayacak, olmadık belalar açılır başına. (Aslan Asker Şvayk)
  • "İnsanları boğazlamanın ilk hazırlıkları, her zaman, ya Tanrı adına ya da insanoğlunun kendi kafasında yarattığı yüce bir varlık adına yapılmıştır." (Aslan Asker Şvayk)
  • Her şeyin bir düş gibi gelip geçtiği bir dünyada küsmek, küfretmek yakışmaz insana. (Bir Akşam Vakti Anlatılan Öyküler)
  • Demek hepsi yalandı inandıklarımın... (Aslan Asker Şvayk)
  • Ortada bir savaş varken,insan, içinde bulunduğu kötü durumda ne yapması ve nasıl davranması gerektiğini unutursa, bence o kişi iyi ve makbul bir insan değildir. (Aslan Asker Şvayk)
  • Bir kelime yüz yıllık hapis cezasına bedeldir bazen. (Köpek Suratlı Maymun)
  • “Çaldıklarına karşılık, Yahudi’nin biri bir kron, yargıç da altı ay vermişti.” (Köpek Suratlı Maymun)
  • Akşam yatağına yattığında, 'Çok şükür, bugün de kimseyi aldatmadım!' diyebilen rahat uyur. (Aslan Asker Şvayk)
  • “Postaneden yirmi bin kron çalmıştı. Şimdi pişman. Ulaştırma Bakanlığının düştüğü zor durumu aklına getirip getirip ağlıyor.” (Köpek Suratlı Maymun)
  • "Bir yolunu bulup ondan kurtulmalıyız." "Söylemesi kolay... nasıl kurtulacağız?" "Tutuklatmalı." "Hangi nedenle?" "Amma da saçma soru! Birini tutuklatmaya karar verince bu kararı hemen uygulamıyor muyuz? Sonra bir neden buluruz." (Köpek Suratlı Maymun)
  • "Kalıbımı basarım, bir gün darağacında sallanacaksın," (Aslan Asker Şvayk)
  • Günümüzde güvenilir adamlara pek az rastlanır. (Aslan Asker Şvayk)
  • “Yaroslav,” dedi usulca, “yastığımı getirdim sana. Al da başının altına koy. Ben yastıksız uyumaya alışığım; ama senin bilgili bir kafan var, düşüncelerin ezilip kırışmasın.” (Köpek Suratlı Maymun)
  • Hayatta düzenbazlar da olmalı. Bu dünyada herkes dürüst davransaydı, çok geçmeden birbirinin gırtlağına sarılırdı millet. (Aslan Asker Şvayk)
  • Sen bana bakma, ben vaftiz edilirken babamın elinden düşmüşüm... Talihim hep ters gider. (Köpek Suratlı Maymun)
  • Yastığımı getirdim sana. Al, başının altına koy. Ben yastıksız uyumaya alışığım; ama senin bilgili bir kafan var, düşüncelerin ezilip kırışmasın. (Köpek Suratlı Maymun)
  • Bana sorarsanız, insan yediği haltı yalana dolana sapmadan açıkça itiraf etmeli. (Aslan Asker Şvayk)

Yorum Yaz