John Holloway kimdir? John Holloway kitapları ve sözleri
Avukat-Yazar John Holloway hayatı araştırılıyor. Peki John Holloway kimdir? John Holloway aslen nerelidir? John Holloway ne zaman, nerede doğdu? John Holloway hayatta mı? İşte John Holloway hayatı...

Doğum Tarihi: 1947
Doğum Yeri:
John Holloway kimdir?
1947 yılında doğan düşünür, doktorasını Edinburgh Üniversitesi’nde siyaset bilimi alanında tamamladı. 1991 yılından beri Zapatista hareketiyle birlikte yaşamakta ve radikal siyaset üzerine yazmaya devam etmektedir. Editörlüğünü üstlendiği ve kaleme aldığı kitaplardan bazıları şunlardır: State and Capital: A Marxist Debate, Global Capital, National State, and the Politics of Money, Open Marxism: Emancipating Marx, Zapatista!: Reinventing Revolution in Mexico, Change the World Without Taking Power [Türkçesi: İktidar Olmadan Dünyayı Değiştirmek, çev. Pelin Siral, İstanbul: İletişim, 2003], Negativity and Revolution: Adorno and Political Activism [Türkçesi: Olumsuzluk ve Devrim, çev. Kutlu Tunca, İstanbul: Otonom, 2013], Crack Capitalism [Türkçesi: Kapitalizmde Çatlaklar Yaratmak, çev. Bülent Doğan, vd., İstanbul: Otonom, 2011], In, Against, and Beyond Capitalism [Türkçesi: Kapitalizmin İçinde, Kapitalizme Karşı ve Kapitalizmin Ötesinde, çev. Utku Özmakas, İstanbul: İletişim, 2017], Öfke Günleri, çev. Utku Özmakas, İstanbul: İletişim, 2017).
John Holloway Kitapları - Eserleri
- Öfke Günleri
- İktidar Olmadan Dünyayı Değiştirmek
- Kapitalizmin İçinde, Kapitalizme Karşı ve Kapitalizmin Ötesinde
- Küreselleşme Çağında Para ve Sınıf Mücadelesi
- Kapitalizmde Çatlaklar Yaratmak
John Holloway Alıntıları - Sözleri
- İnsanlık onuru hareketi, pek çoğunun ya da çoğunluğunun mücadele olarak bile görülmediği, fakat bu kaotik mücadeleler zenginliğinin yapma-gücünü özgürleştirmek için, insan eyleyişini sermayeden serbestleştirmek için verilen tek bir mücadele olmasından ötürü, mikro-politik bir yaklaşımı gerektirmeyen, baskıya karşı son derece farklı mücadeleleri içerir. Bu bir politika olmaktan ziyade, anti-politikadır, çünkü, "poiltika" sözünün devlete çıkan bütün yan anlamları ve kamusal ile özel olana arasındaki farklılıklarla birlikte, eyleyişin bozulmasının karşısında ve ötesinde hareket etmektedir. (İktidar Olmadan Dünyayı Değiştirmek)
- Milyonların sefaletinden bilfiil sorumlu olanlara şerefler behşedilip General, Savunma Bakanı, Başkan payeleri verilirken, bağımsız bir eğitim için mücadele eden öğrenciler hapsediliyor (İktidar Olmadan Dünyayı Değiştirmek)
- Politikacılara “Vah yazık! Hepiniz yanlış yapıyorsunuz, efendimiz olduğunuzu sanıyorsunuz ama değilsiniz, sizler hizmetkârsınız, bize uymak zorundasınız” diyoruz. (Öfke Günleri)
- "O yüzden, yabancılaşmış emek kendi ürününün nesnesini insandan ayırmakla bir tür olarak yaşantısını, yeryüzündeki canlı türlerinin bir üyesi olarak asıl nesneliğini onun elinden alır ve hayvanlar karşısındaki üstünlüğünü inorganik bedeni, doğası kendisinden alınmış bir halde bir dezavantaja dönüştürür." Karl Marx (İktidar Olmadan Dünyayı Değiştirmek)
- Borsada yeni rekorlar kırılırken ve şirket yöneticilerinin maaşları baş döndürücü miktarlara ulaşırken, sokaklarda gittikçe daha fazla dilenen insan gördükçe, yeryüzündeki yanlışların tesadüfi haksızlıklardan ibaret olmadığını, yanlış bir sistem bütününün parçaları olduklarını hiss ederiz (İktidar Olmadan Dünyayı Değiştirmek)
- “Para, dünyanın her yerinde bu buyruğu taşır: “Boyun eğ, boyun eğ! Sahibine ve efendine itaat et, Paranın Mantığına itaat et!”” s.60 (Öfke Günleri)
- “Milyarlarca insan açlık sınırında yaşarken ya da bir parça ekmek için her gün kavga verirken, küçük, küçücük bir azınlık giderek zenginleşiyor ve zenginleştikçe de başkaları üzerinde daha fazla iktidar sahibi oluyor.” (Öfke Günleri)
- “Para, tütünden çok daha zararlıdır; her gün çok daha fazla ölüme, acıya ve sıkıntıya neden olmaktadır.” (Öfke Günleri)
- “Tek-boyutlu insan, tek-boyutlu olmayan birinin, tek boyutluluğu eleştirebilecek birinin olduğu anlamına gelir.” (Kapitalizmde Çatlaklar Yaratmak)
- 1998'de en zengin 358 kişinin serveti yeryüzündeki tüm insanların %45'inin ( yaklaşık iki buçuk milyardan fazla) toplam yıllık gelirinden daha fazlaydı. Zengin ve yoksul arasındaki açık, sadece ülkeler arasında değil, ülkelerin kendi içlerinde de gittikçe büyüyor. (İktidar Olmadan Dünyayı Değiştirmek)
- Aslında emeğin kapitalist bir zeminde örgütlenmiş olması, devletin yaptıklarının ve yapabileceklerinin, kendisinin de bir parçası olduğu kapitalist örgütlenme sistemini sürdürme ihtiyacıyla sınırlandırıldığı ve biçimlendirildiği anlamına gelir. Bu demektir ki, sermayenin çıkarlarına ters düşecek kayda değer eylem alanı bulunan herhangi bir hükümet, sonuçta ekonomik kriz ve devlet sınırlarından sermaye kaçışı ile yüzleşecektir. (İktidar Olmadan Dünyayı Değiştirmek)
- Politikacılar, istediklerimizi vermeye muktedir değiller; çünkü tam da isteklerimizi göz ardı eden bir sistemin parçasıdırlar. (Öfke Günleri)
- "Kusura bakmayın ama hayır; itaat etmeyeceğiz, boyun eğmeyeceğiz" (Öfke Günleri)
- Zaman içinde labirentin duvarları kişinin içine girer. Harici sınırlamalar, içsel tanımlamalar, öz-tanımlar, kimlikleri üstlenilmiş roller haline gelir. Duvarların varlık şekli olan kategorilerin kabulü öylesine içselleşir ki, duvarlar görünmez olur. Fakat asla bütünüyle de değil. Dipnot: Burada fetişizm bağlamında tartışılmış olan, ablukanın içselleştirilmesi, Foucault tarafından disipliner bir toplumdan bir kontrol toplumuna geçiş olarak ve hem Foucault hem de Hardt ve Negri tarafından da bio-iktidar olarak tartışılmıştır. (İktidar Olmadan Dünyayı Değiştirmek)
- Kuramsal düşüncenin çıkış noktası muhalefet,reddediş ve mücadeledir (İktidar Olmadan Dünyayı Değiştirmek)
- “Para, dünyanın her yerinde bu buyruğu taşır: “Boyun eğ, boyun eğ! Sahibine ve efendine itaat et, Paranın Mantığına itaat et!” (Öfke Günleri)
- Üniversiteler her geçen gün daha fazla sermaye mantığına boyun eğiyor. Giderek daha fazla kurumda eleştirel düşünce kapı dışarı ediliyor. (Öfke Günleri)
- Mücadelenin meselesi, sermaye ile onun kendi kuralları doğrultusunda ilişkiye geçmek değil, sermayeden başka bir boyuta geçmektir, lakin sermayenin asla varolamayacağı bir yöntem içinde ondan uzaklaşarak: Kimliği kırarak, zamanın homojenleşmesini kırarak. (İktidar Olmadan Dünyayı Değiştirmek)
- Daha iyi bir toplum kurmak için politikacılara ihtiyacımız yok. (Öfke Günleri)
- Elbette, sermaye direnişimizi alt etmek için her yola başvuracaktır. Bize paranın temel bir gerçeklik olduğunu; gerçekliği kabul edecek kadar olgun olmamız gerektiğini; bunu anlamayacak kadar olgun davranmadığımızdaysa durumu kafamıza vura vura; İngilizce konuşamadığı, doğru vasıflara sahip olmadığı ya da yanlış yerde doğduğu için uyumsuz olanları açlığa mahkûm ederek, bu uyumsuzları bombalayıp öldürerek anlatır. Sermayenin son büyük krizi, ancak yüz milyon insan katledildikten sonra çözülebilmişti. "Yeter! Bu aptal sistem canımıza tak etti! Oyun bitti!" dememizin nedeni bu. (Öfke Günleri)