matesis
dedas

M. Ali Haşimi kimdir? M. Ali Haşimi kitapları ve sözleri

Suriyeli Akademisyen, Yazar M. Ali Haşimi hayatı araştırılıyor. Peki M. Ali Haşimi kimdir? M. Ali Haşimi aslen nerelidir? M. Ali Haşimi ne zaman, nerede doğdu? M. Ali Haşimi hayatta mı? İşte M. Ali Haşimi hayatı...
  • 08.05.2022 18:00
M. Ali Haşimi kimdir? M. Ali Haşimi kitapları ve sözleri
Suriyeli Akademisyen, Yazar M. Ali Haşimi edebi kişiliği, hayat hikayesi ve eserleri merak ediliyor. Kitap severler arama motorlarında M. Ali Haşimi hakkında bilgi edinmeye çalışıyor. M. Ali Haşimi hayatını, kitaplarını, sözlerini ve alıntılarını sizler için hazırladık. İşte M. Ali Haşimi hayatı, eserleri, sözleri ve alıntıları...

Tam / Gerçek Adı: Prof. Dr. Muhammed Ali Haşimi

Doğum Tarihi: 1925

Doğum Yeri: Halep, Suriye

M. Ali Haşimi kimdir?

1925 yılında Suriye’nin Halep şehrinde doğdu. Üniversite öncesi tahsilini Halep’te tamamladı. Şam’da Dimeşk Üniversitesi, Edebiyat Fakültesi, Arap Dili ve Edebiyatı bölümünü 1959 yılında tamamladı. 1960-1974 yılları arasında Halep’te öğretmenlik yaptı. Kahire Üniversitesi, Edebiyat Fakültesi’nde 1965 yılında yüksek lisansını, 1970 yılında da doktorasını tamamlayan yazar yurt dışında bir müddet öğretim üyeliği de yaptıktan sonra Halep Üniversitesi, Edebiyat Fakültesi’nde öğretim üyeliğinde bulundu. 1974 yılından itibaren Suudi Arabistan’ın çeşitli üniversitelerinin Eğitim Fakültelerinde emekli olana değin ders verdi. Yazarın Arap Dili ve Edebiyatı alanındaki bilimsel çalışmalarının yanı sıra çeşitli dinî eserleri de bulunmaktadır. Bunlar arasında Kuran ve Sünnet’e Göre Müslüman Şahsiyeti, Kuran ve Sünnet’e Göre Müslüman Toplumu isimli eserleri (ikisi de yayınevimiz tarafından yayınlanmıştır.) bütün İslâm dünyasının da beğeni toplamış, Türkçe dışında İngilizceye de çevrilmiştir.Yazarın yayınevinden çıkan diğer kitapları: Kur´ân’da Resullullah / Kur’an ve Sünnet’e Göre Müslüman Kadının Şahsiyeti / Kur’an ve Sünnet’e Göre Müslüman Toplumu Bu eserde müslüman kadının kendisine, ailesine ve toplumuna karşı olan sorumlulukları ele alınmakta, diğer insanlarla ne tür bir ilişkide olması gerektiği ayet ve hadislerle anlatılmaktadır. Eser müslüman kadının hayatın çeşitli alanlarındaki rolünü ortaya koymaktadır. Çocuklarının eğitimi konusunda sorumluluğunu bilen şefkatli bir anne, eşinin yanında onunla birlikte mutluluk dolu bir hayat inşa eden iyi bir eş, anne babasının değerini bilen hayırlı bir evlat, akrabalarıyla, komşularıyla, arkadaşlarıyla iyi ilişki içerisinde olan, bunun yanısıra bilinçli ve kişilik sahibi bir fert olarak toplumun şekillenmesinde rol oynayan müslüman kadının üstlendiği sorumluluklar bu kitabın işlediği konulardır.

M. Ali Haşimi Kitapları - Eserleri

  • Kur'an ve Sünnet'e göre Müslüman Kadının Şahsiyeti
  • Müslüman Şahsiyeti
  • Kur'an'da Resulullah
  • Müslüman Toplumu
  • Hayatımızda Doğrular Yanlışlar
  • Kur'an ve Sünnet'e Göre Müslüman Şahsiyeti

M. Ali Haşimi Alıntıları - Sözleri

  • Her kap, içinde bulunanı sızdırır. Çiçek, etrafa kendi kokusundan başka bir şey yaymaz etrafa. İyi toprak iyi ürün verir. (Kur'an ve Sünnet'e Göre Müslüman Şahsiyeti)
  • Güzel ahlak bir berekettir. Kötü ahlak uğursuzluktur. İyilik ömrü artırır. Sadaka ise kötü ölümü engeller. (Kur'an ve Sünnet'e göre Müslüman Kadının Şahsiyeti)
  • Müslümanın meclislerdeki âdâbından biri de başkasının evinde oturduğunda sağa sola bakmaması ve evin kusurlarının araştırmamasıdır. Çünkü hayalı edepli bir Müslüman bu tür şeylerden uzak durur huy edinmez. Bunlar Müslüman ahlâkından değildir. (Müslüman Şahsiyeti)
  • ... Yanlıştan dönmek, yanlış içinde yuvarlanmaktan daha iyidir. (Hayatımızda Doğrular Yanlışlar)
  • Ana baba, çocuklarına iyi bir terbiye verme hu­susunda gevşek davranırlarsa evlatları onlar için bir bela, yorgunluk, sıkıntı, gam ve keder olacak; gece uykusuz kalıp, gündüz onların peşlerinde yorulacak­lardır. (Müslüman Şahsiyeti)
  • Müslüman toplumunda egemenlik yalnızca Allah'a mahsustur. Hüküm yalnız O'nun hükmüdür, emir yalnız O'nun emridir. (Müslüman Toplumu)
  • Şüphesiz ki bu, İslam'ın hayatta olan bütün fertlerinin boynuna yüklediği kapsamlı ve ağır bir sorumluluktur. (Müslüman Toplumu)
  • "İnsanoğlunun amelleri her perşembe akşamı yani cuma gecesi Allah'a arz edilir. Akraba bağlarını koparmış olanın ameli kabul edilmez." (Kur'an ve Sünnet'e Göre Müslüman Şahsiyeti)
  • İlim talep etmek her Müslümana farzdır. Bu itibarla aklını daima korur ve göğsünde hayat nefesi bulundukça, nabzı atıp damarlarında kan dolaştıkça, ilimden geri durmayıp devamlı zihni faaliyette bulunur. (Kur'an ve Sünnet'e Göre Müslüman Şahsiyeti)
  • Müslüman toplumunda bütün yetki ve egemenliklerin kaynağı, Allah'ın dinidir. (Müslüman Toplumu)
  • ...Verdiği sözü tutmamak, bırakın bilinçli bir Müslümanı, akıllı ve medeni bir insanın bile sahip olabileceği en kötü özelliklerden biriridir. Çünkü sözden dönmek Hz. Peygamber ( s.a.v ) tarafından münafıkların özelliklerinden sayılmıştır. (Hayatımızda Doğrular Yanlışlar)
  • "Kalbinde zerre kadar kibri olan kimse cennete giremez." (Kur'an ve Sünnet'e Göre Müslüman Şahsiyeti)
  • İslam nazarında Müslümanlar yüksek bir binadır. O binanın tuğlaları, bu ümmetin evlatlarıdır. Her tuğla sağlam ve diğer tuğlalarla iyice birbirine geçmiş olmalıdır ki binanın sağlamlığı ve dayanıklığı tamamlansın. Yoksa zayıflamaya, yıkılmaya ve çökmeye maruz kalır. (Kur'an ve Sünnet'e Göre Müslüman Şahsiyeti)
  • İslam, insanlık tarihinde ilk olarak kadına bütün haklarını eksiksiz vermiş ve dünya örgütleri insan haklarını, onun sözleşmelerini bilmeden uzun asırlardan önce bütün insani haklardan faydalanmasını sağlamıştır. (Müslüman Toplumu)
  • Dünya, kendisinden faydalanılan bir metadır. Onun hayırlısı da saliha bir kadındır. Müslim (Müslüman Şahsiyeti)
  • Birine, bir kimseye secde etmesini emretseydim, kadının kocasına secde etmesini emrederdim. Tirmizi (Müslüman Şahsiyeti)
  • Gerçek müslüman kardeşini zalim de olsa maz­lum da olsa terketmez. Çünkü İslâm kişiye kendisi için sevdiğini kardeşi için de sevmeyi öğretmiştir. Müslüman kendisinin zalim veya mazlum olmasmı istemediği gibi kardeşinin de zalim veya mazlum olmasmı istemez. Bu yüzden mazlum ise ona yardım eder. Zalim ise onu bu eyleminden engeller. Her iki halde de onu terketmez. İşte gerçek nasihat budur. Ne zaman, nerede ve nasıl yaşarsa yaşasın gerçek müslümanın vasıflandığı nasihat ve iyilik budur. (Müslüman Şahsiyeti)
  • Dininin irşadıyla aydınlanan Müslüman Kadın, gıybetçi olamaz. (Kur'an ve Sünnet'e göre Müslüman Kadının Şahsiyeti)
  • Allah Teâlâ bu dini, yedi kat semadan, insan aklı onun üzerinde tartışıp dursun, ahenkli okunuşuyla uğurlu sayılsın ve manası bilinmeyen mukaddes bir kelâm olarak kalsın, diye indirmemiştir. Allah, bu dini fert ve aile hayatını düzenlesin, toplum hayatında tezahür etsin, insanların yolunu aydınlatsın ve zulmetten nura çıkarsın, diye indirmiştir. (Müslüman Şahsiyeti)
  • Sahabe efendilerimiz (r.a) bir kısım ayetleri öğrendikten sonra onlar üzerinde duruyor, onlarda bulunan hükümleri kendilerinde ve ailelerinde uygulamadan diğerlerine geçmiyorlardı. Yaşantıları, sözleri, eylemleri ve bütün davranışları Kur'an'a uygundu. (Hayatımızda Doğrular Yanlışlar)

Yorum Yaz