matesis
dedas

Malala Yusufzay kimdir? Malala Yusufzay kitapları ve sözleri

Pakistanlı insan hakları aktivisti Malala Yusufzay hayatı araştırılıyor. Peki Malala Yusufzay kimdir? Malala Yusufzay aslen nerelidir? Malala Yusufzay ne zaman, nerede doğdu? Malala Yusufzay hayatta mı? İşte Malala Yusufzay hayatı...
  • 02.08.2022 14:00
Malala Yusufzay kimdir? Malala Yusufzay kitapları ve sözleri
Pakistanlı insan hakları aktivisti Malala Yusufzay edebi kişiliği, hayat hikayesi ve eserleri merak ediliyor. Kitap severler arama motorlarında Malala Yusufzay hakkında bilgi edinmeye çalışıyor. Malala Yusufzay hayatını, kitaplarını, sözlerini ve alıntılarını sizler için hazırladık. İşte Malala Yusufzay hayatı, eserleri, sözleri ve alıntıları...

Doğum Tarihi: 12 Temmuz 1997

Doğum Yeri: Mingora, Pakistan

Malala Yusufzay kimdir?

Malala Yusufzay (d. 1997), Pakistanlı insan hakları aktivisti.

Pakistan'ın kuzeyinde, Taliban'ın güçlü olduğu Svat Vadisi'nde yaşayan Malala Yusufzay eğitim ve kadın hakları konulardaki aktivistliğiyle tanındı ve kızların okuması için yürüttüğü kampanyalar nedeniyle ülkede sembol isim haline geldi.

Çocuk aktivist, kız çocuklarının eğitimi için verdiği mücadele dolayısıyla 2011 yılında Pakistan hükümetince verilen "ulusal barış ödülüne" layık görüldü.

Malala, BBC'nin Urduca servisine yaşadıkları bölgenin kontrolünü ele geçiren Taliban militanlarıyla yaşamanın nasıl bir şey olduğuyla ilgili yazdığı günlükle gündeme geldi. Yazıları dünyanın ilgisini çekince Malala, New York Times gazetesinin belgeselinde yer aldı.

Saldırı

Pakistanlı kızların okula gitmesi için sürdürdüğü mücadele nedeniyle Taliban'ın ölüm listesinde yer alan Yusufzay, 9 Ekim 2012 tarihinde okuldan eve dönerken Taliban'ın düzenlediği silahlı saldırıda başı ve boynundan vuruldu. Saldırıyı izleyen günlerde Ravalpindi kentindeki askeri hastanede tedavi altında olan Malala'nın sağlık durumu ciddiyetini korudu. 15 Ekim'de Birleşik Arap Emirlikleri’ne ait bir özel hava ambulansıyla İngiltere'ye götürüldü.

12 Ekim'de Malala’yı hastanede ziyaret eden Pakistan Başbakan Raja Pervez Aşraf ise gazetecilere yaptığı açıklamada “Önümüzdeki 48 saat önemli... Bir kişiye yapılmış bir saldırı değil, insanlığa karşı yapılmış bir suç, ulusumuza ve toplumumuzun değerlerine yapılan bir saldırı. Malala, Pakistan’ın gerçek yüzü” diye konuştu. Bütün dünyada infiale neden olan saldırı, ABD Başkanı Barack Obama ve bazı batılı liderler tarafından kınandı.

Malala Yusufzay Kitapları - Eserleri

  • Ben, Malala
  • Yersiz Yurtsuz

Malala Yusufzay Alıntıları - Sözleri

  • “Ya umudunuzu tamamen kaybeder, yıkılır ve parçalara ayrılırsınız ya da o kadar direnç gösteririsiniz ki sizi kimse bir daha yıkamaz.” (Yersiz Yurtsuz)
  • ... bir kız çocuğun ne kadar özgür olabileceğini merak ederdim. (Ben, Malala)
  • "Bu coğrafyadaki kadınlar daha doğmadan önce ölüyor, en yakınları bildikleri tarafından, toplum tarafından, devlet tarafından." (Ben, Malala)
  • ...her sabah uyandığımda tedirgin hissediyordum ama gidilecek tek yönün ileri olduğunu biliyordum... (Yersiz Yurtsuz)
  • "Ülkemiz çıldırıyordu. Nasıl oluyordu da katilleri çiçeklerle ödüllendiriyorduk?" (Ben, Malala)
  • Babam, “Ben senin özgürlüğünü koruyacağım, Malala” diyordu. “ Sen hayallerinden vazgeçme.” (Ben, Malala)
  • "Ya umudunu tamamen kaybeder, yıkılır ve parçalara ayrılırsınız ya da öyle bir direnç gösterirsiniz ki sizi bir daha kimse yıkamaz." (Yersiz Yurtsuz)
  • "Eğer umudunu yitirirsen, kendine ve şimdiden başardıklarına bakabilirsin.Sen zaten güçlüsün." (Yersiz Yurtsuz)
  • "Neden kızların okula gitmesini istemiyorlar?" diye sordum babama. "Kalemden korkuyorlar," diye cevap verdi. (Ben, Malala)
  • "Mülteci olabiliriz, diye düşündüm, ama o bize vahşi hayvanlarmışız gibi davranıyor." (Yersiz Yurtsuz)
  • Kimse terk etmez yurdunu, Yurt köpekbalığının ağzı olmadıkça. Sen de koşmazsın sınıra, Bütün şehri koşarken bulmadıkça. -Warsan Shire (Yersiz Yurtsuz)
  • "Neden kızların okula gitmesini istemiyorlar?" diye sordum babama. "Kalemden korkuyorlar," diye cevap verdi (Ben, Malala)
  • Önce komünistleri götürdüler, Sesimi çıkarmadım, çünkü komünist değildim. Sonra sosyalistleri götürdüler, Sesimi çıkarmadım, çünkü sosyalist değildim. Sonra sendikacıları götürdüler, Sesimi çıkarmadım, çünkü sendikacı değildim. Sonra Yahudileri götürdüler, Sesimi çıkarmadım, çünkü Yahudi değildim. Sonra Katolikleri götürdüler, Sesimi çıkarmadım, çünkü Katolik değildim. Sonra beni götürmeye geldiler, Benim için sesini çıkaracak hiç kimse kalmamıştı... (Ben, Malala)
  • Sesimizin değerini ancak susturulduğumuzda anlarız. (Ben, Malala)
  • Her hikâye için mutlu bir son olabileceğine inanırım ve kendi hikâyemin bu kısmına o mutlu sonu yaratacağım. (Yersiz Yurtsuz)
  • Çoğu insan mültecilerin sadece iki şey hissetmesi gerektiğini düşünüyor: onlara barınak sağlayan ülkelere minnet ve güvende oldukları için rahatlık. Bildiğin her şeyi ardında bırakmanın getirdiği duygu karmaşasını çoğu kişinin anladığını sanmıyorum. Onlar sadece vahşetten kaçmıyorlar -çoğu bu yüzden gitmek zorunda kalıyor ve haberlerde bu veriliyor- kendi ülkelerinden ve sevgili evlerinden de kaçıyorlar. (Yersiz Yurtsuz)
  • Haksızlığa maruz kalan ve sonra da susturulan bütün kızlar. . . Sesimizi birlikte duyuracağız. . . (Ben, Malala)
  • … bazen hiçbir şey söylememenin de çok yüksek sesle konuşmak anlamına gelebildiğini öğreniyordu. (Ben, Malala)
  • “Neden kızların okula gitmesini istemiyorlar?” diye sordum babama. “Kalemden korkuyorlar,” diye cevap verdi." (Ben, Malala)
  • Erkek evladın doğumunun silahlar atılarak kutlandığı, kız çocukların ise örtülerin ardına saklandığı, hayattaki rollerinin sadece yemek pişirmek ve çocuk doğurmak olduğu topraklarda doğmuş bir kız..... (Ben, Malala)

Yorum Yaz