tatlidede

Marshall Berman kimdir? Marshall Berman kitapları ve sözleri

Hümanist Marksist ve Teorisyen. Marshall Berman hayatı araştırılıyor. Peki Marshall Berman kimdir? Marshall Berman aslen nerelidir? Marshall Berman ne zaman, nerede doğdu? Marshall Berman hayatta mı? İşte Marshall Berman hayatı... Marshall Berman yaşıyor mu? Marshall Berman ne zaman, nerede öldü?
  • 26.06.2022 16:00
Marshall Berman kimdir? Marshall Berman kitapları ve sözleri
Hümanist Marksist ve Teorisyen. Marshall Berman edebi kişiliği, hayat hikayesi ve eserleri merak ediliyor. Kitap severler arama motorlarında Marshall Berman hakkında bilgi edinmeye çalışıyor. Marshall Berman hayatını, kitaplarını, sözlerini ve alıntılarını sizler için hazırladık. İşte Marshall Berman hayatı, eserleri, sözleri ve alıntıları...

Doğum Tarihi: 24 Kasım 1940

Doğum Yeri: New York, ABD

Ölüm Tarihi: 11 Eylül 2013

Ölüm Yeri: New York, ABD

Marshall Berman kimdir?

Marksizmle Maceram', 20. Yüzyılın bu Marksist filozofuna dair ince ipuçları barındırmakta: Genç Berman’ın babası, New York’ta tekstil sanayisinin farklı kollarında yıllarca didinir durur. Ancak kalbi, henüz 48’ine gelmeden piyasanın vahşiliğine yenik düşer. İntikam almak isteyen oğlu, nereden ve nasıl başlaması gerektiğini bilememektedir. Birkaç yıl sonra Columbia Üniversitesi’nde öğrenciyken Marks’ın 1844 El Yazmaları’nı keşfeder ve tanesi 50 sentten yirmi tane alıp çevresindekilere dağıtır.

Berman’ın Katı Olan Her Şey Buharlaşıyor kitabı ise özellikle doksanların başucu kitaplarından biriydi. Berman bu kitapta Marks’ı modernist perspektifle ele almış, moderniteyi ise Marksist eleştirinin çemberi içine çekerek eleştirmişti.

Modern olmak, biraz da sürekli kaygılı, sıkıntılı; özgürlüğü ve gerçekliği arayan açmazdaki birey olmak demektir. Tıpkı grip aşısı olmak gibi işte; vücuda çok az modernite alarak, hastalığa karşı yeni bir zırh geliştiriyoruz. Modernliğe karşı bizi aşılayan düşünürlere de bu açıdan sıcak bakabiliyoruz.

Berman’ın deneyimi, modernizmin biyografisini çıkaracak düzeyde ileri gidebilmeyi göze almış bir çalışmaydı. Modern dünyada kendini evinde hissedebilmeyi öne almışlara dair ince bir tokattı aslında.

Marshall Berman Kitapları - Eserleri

  • Katı Olan Her Şey Buharlaşıyor
  • Özgünlüğün Politikası
  • Marksizmle Maceram

Marshall Berman Alıntıları - Sözleri

  • Aynı nedenlerle acı çekebileceğimizi bilmediğimiz sürece başka insanların duygularını paylaşamayız. (Özgünlüğün Politikası)
  • "Gönlümde üstüste yığıp bendeki beni, Onların benliğine eşit kılmak, Ve sonunda onlar gibi, Yıkılmak istiyorum ben de." Faust (Katı Olan Her Şey Buharlaşıyor)
  • "Ama Faust, bir eleştiri olduğu kadar bir meydan okumadır da - Goethe'nin dünyasından daha fazla bizim dünyamıza bir meydan okumadır-" (Katı Olan Her Şey Buharlaşıyor)
  • " Bir yandan baş yapıtını yaratmak için canından çok sevdiği insanları (en çok da karısını ve çocuklarını) amansızca sömürmekte, bir yandan da sömürü düzeninin tamamen yıkılması uğruna çaba sarf etmektedir. Sürdüğü yaşam yüzünden duyduğu suçluluk duygusu onu bir enkaz haline getirmiştir , ama kendisini doymak bilmezcesine dibe çeken içindeki o düzeneği, o şeytanı durdurmaktan da acizdir işte. Yaratmak için yaralamaya mecbur olan Marx, burjuvazinin o baş düşmanı, böylece burjuva çağının gerçek kahramanlarından biri olarak öne çıkar. " (Marksizmle Maceram)
  • " Kapitalizm herkesin kendisini geliştirmesini teşvik etmekte, hatta bir anlamda bunu zorunlu kılmaktadır. Ne var ki, bir yandan da insanların yalnızca sınırlı bir alanda, çarpık şekillerde gelişmesine olanak vermektedir. Sadece piyasanın işine yarayacak bireysel özelliklerin, dürtülerin ve yeteneklerin bir acele geliştirilmesi (çoğunlukla da zamansız olarak) için bizleri sıkıştırmakta, sonra da bu niteliklerimizi son damlasına, iliğimiz kuruyuncaya kadar sömürmektedir. İçimizdeki başka her şey, sürümü olmayan bütün cevherlerimiz ve yeteneklerimiz, ya zalimce bastırılmakta ya kullanılmaya kullanılmaya körelmekte ya da ortaya çıkma olanağı bile bulamamaktadır. " (Marksizmle Maceram)
  • Stoacılar da doğa kanunlarına tapınmış olabilirlerdi ancak politik kanunları zihinlerinde yeniden yazacak kadar radikal davranmazlardı. Bunun nedeni Stoacıların doğayı ruhsal, göksel ve fizikötesi olarak algılamalarıydı. Montesquieu ve tüm on sekizinci yüzyıl için, doğa maddesel, bedensel ve içkindir. (Özgünlüğün Politikası)
  • Kim olursanız olun ya da kim olmak isterseniz isteyin, politikayla ilgilenmeyebilirsiniz ama politika sizle ilgilenir. (Özgünlüğün Politikası)
  • Demek ki tüm devletler yalanlar üzerine inşa edilmiştir; anayasalar ve yasalar sadece ezilen kitlelerin hak ettikleri yerde olduklarını düşünmelerini sağlayarak kandırılmalarına hizmet ederler. Devletin var ettiği hak, hukuk, adalet fikirleri sadece zayıfların güçlüler tarafından sömürülmesinin paravanı olarak hizmet eder. (Özgünlüğün Politikası)
  • "Modern insan için, bir saray inşa etmek, yaratıcı bir serüven olabilir; ama onun içinde yaşamak zorunda kalmak, yine de bir kâbustur." (Katı Olan Her Şey Buharlaşıyor)
  • ''Ne söyleyeceğini tahmin etmek için insanın karakterini bilmeniz gerekmez, sadece çıkarlarını bilmelisiniz.'' (Özgünlüğün Politikası)
  • Sadece nesnelere sahip olmak, insanı sonunda bomboş bırakır. (Özgünlüğün Politikası)
  • Metropoldeki hayat "Herkes sürekli kendisiyle çelişkide ve her şey saçma ama hiç bir şey çarpıcı değil, çünkü herkes her şeyi kanıksamış." (Katı Olan Her Şey Buharlaşıyor)
  • Baskıcı bir toplum, insanların sosyal kimlikleriyle -oynamak zorunda bırakıldıkları roller- gerçek kimlikleri arasında radikal bir uçurum oluşturur. Montesquieu bireysel kimliği sorun olarak gören ilk düşünürlerden biridir. Baskıcı bir toplumda zaten var olduğu düşünülemez, o elde edilmelidir: Böyle bir sistemin içinde insanlar kendileri olamazlar, kendileri olabilmek için sisteme karşı mücadele verilmelidir. Hizmetkarlık rolüyle “doğası bozulan” bireyler, ancak bu bağımlılığı alaşağı ederek birey olabilirler. Ayaklanma, baskıcı bir toplumun izin verdiği tek özgünlük biçimidir ve doğa baskılandığı zaman ayaklanma kaçınılmazdır. Devrim eylemi, doğanın dengesini yeniden düzenler. (Özgünlüğün Politikası)
  • "İnsanın gelişmesinin insani bedelleri vardır; bunu isteyen herkes bedeli ödemelidir." (Katı Olan Her Şey Buharlaşıyor)
  • "Hep yadsıyan o ruhum ben." Mephisto, Faust (Katı Olan Her Şey Buharlaşıyor)
  • "İnsan için vicdan özgürlüğü kadar çekici, ama o kadar da azap verici şey yoktur." (Katı Olan Her Şey Buharlaşıyor)
  • İnsanoğlu erdemli doğar ve varoluşa layık olduğu kadar, adalete de layıktır. (Özgünlüğün Politikası)
  • "Beni etkileyen tüm bu şeyler arasında yüreğimi saran tek bir şey yok.Öyle ki ne olduğumu, neye ait olduğunu unutuyorum." (Katı Olan Her Şey Buharlaşıyor)
  • " Serüven dediğimiz şey, bir gül bahçesi de değildir nihayetinde. Bizde uyandırdığı heyecan da büyük ölçüde, gebe olduğu tehlikelerden, korkunç bir şekilde sona erme olasılığını da içinde barındırmasından gelir. Ama yine de ondan vazgeçmeye yanaşmayız; çünkü bir yaşam ve umut halesiyle çıkmışızdır yola. " (Marksizmle Maceram)
  • Modern toplumda, bir insanın herhangi bir konuda ne söyleyeceğini tahmin etmek için kişinin karakterini bilmeniz gerekmez, sadece çıkarlarını bilmelisiniz. (Özgünlüğün Politikası)

Yorum Yaz