tatlidede

Michel Leiris kimdir? Michel Leiris kitapları ve sözleri

Fransız yazar ve etnolog Michel Leiris hayatı araştırılıyor. Peki Michel Leiris kimdir? Michel Leiris aslen nerelidir? Michel Leiris ne zaman, nerede doğdu? Michel Leiris hayatta mı? İşte Michel Leiris hayatı... Michel Leiris yaşıyor mu? Michel Leiris ne zaman, nerede öldü?
  • 22.01.2023 14:00
Michel Leiris kimdir? Michel Leiris kitapları ve sözleri
Fransız yazar ve etnolog Michel Leiris edebi kişiliği, hayat hikayesi ve eserleri merak ediliyor. Kitap severler arama motorlarında Michel Leiris hakkında bilgi edinmeye çalışıyor. Michel Leiris hayatını, kitaplarını, sözlerini ve alıntılarını sizler için hazırladık. İşte Michel Leiris hayatı, eserleri, sözleri ve alıntıları...

Doğum Tarihi: 20 Nisan 1901

Doğum Yeri: Paris, Fransa

Ölüm Tarihi: 30 Eylül 1990

Ölüm Yeri: Saint-Hilaire, Essonne, Fransa

Michel Leiris kimdir?

Fransız yazar ve etnolog (Paris 1901 - Saint Hilaire, Essonne, 1990). Leiris, yapıtlarında hem iki savaş arası hem de savaş sonrası kuşağının bunalımlarını, içine düştüğü boşluğu dile getirir. Leiris, Yeni Roman'ın dışladığı yazarın yaşam deneyimini özyaşam öyküsü, anı, günce aracılığıyla anlatan yazarlar arasında yer alır. 1931'de Dakar ve Cibuti'ye giden araştırmacılar topluluğuna etnolog olarak katılmış. Fransa'ya döndükten sonra İnsanlık Müzesi ve Ulusal Bilimsel Araştırma Merkezi'nde çalışmıştır. Aragon, Prévost, Desnos, Éluard, Paulhan, Triolet gibi birçok yazarla birlikte Direniş'e katılmış, 1945'te Sartre, Aron, Simone de Breauvoir, Merleau-Ponty ile birlikte Les Temps modernes dergisinin kurucuları arasında yer almıştır.

Gerçeküstücü esin taşıyan ilk yapıtı Simulacre (1925), bir sözcük puzzle'ı olarak nitelendirilir. Daha sonra yayımlanan Miroir de la Tauromachie (1938), Glossaire, j'y serre mes gloses (1939) ve Toro (1951), Erginlik Yaşı'nı hazırlayan yapıtlardır.

BAŞLICA YAPITLARI: Simulacre, 1925; L'Afrique fantôme, 1934; Tauromachies, 1937; Erginlik Yaşı, 1939; Glossaire, j'y serre mes gloses, 1939; Aurora, 1946, 1977; André Masson et son univers, 1947; La Règle du jeu, I. Biffures, 1948; Race et civilisation, 1951; La Règle du jeu. II. Fourbis, 1955, 1991; Brisées, 1966, 1992; La Règle du jeu. III. Fibrilles, 1966. 1992; La Règle du jeu. IV. Frêle bruit. 1976, 1992; Roussel I'ingénu, 1987; A propos de Georges Bataille, 1988; La Course de taureaux, 1991; Operratiques, 1991.

Michel Leiris Kitapları - Eserleri

  • Erginlik Yaşı
  • Boğa Güreşinin Aynası

Michel Leiris Alıntıları - Sözleri

  • Bu dünya, benim ona katabileceğim hiçbir şeyin eksikliğini çekmiyor. (Erginlik Yaşı)
  • Yaşama olanaksızlığının kendisi bize en büyük ahlak anlayışı ölçütü gibi göründüğünden ölümden yana tavır almayı kesin bir onur sorunu kabul ediyorduk. (Erginlik Yaşı)
  • Yaşam işte böyledir: Bir gün benim karım da bana üzgün gözlerle bakacak, kansere yakalanacağım ya da sakat kalacağım. Elden ne gelir ki! Ciddiliğimi tümüyle yitireceğim, direnmekten vazgeçeceğim. (Erginlik Yaşı)
  • Kavga etmekteyiz; kavga ettiğimize üzülüp barışıyoruz, ama sözcükler bu üzüntüyü yok etmeye yetmiyor. (Erginlik Yaşı)
  • ''Bu dünya, benim ona katabileceğim hiçbir şeyin eksikliğini çekmiyor.'' (Erginlik Yaşı)
  • ... çünkü iyi biterse bu, aşk olmazdı. (Erginlik Yaşı)
  • ... intihar etmekle yaptığımız şey az zararla çok yarar sağlamak değil, kendimizi -acımadan- tümüyle zararın içine atmaktır. (Erginlik Yaşı)
  • Yaşamım yavan, yavan, yavan. Yalnızca gözlerim görüyor ondaki büyük yıkımları. (Erginlik Yaşı)
  • Değişemeyeceğimi, zaten değişmeye kalkışsam kusur işlemiş olacağımı biliyordum. (Erginlik Yaşı)

Yorum Yaz