Müjdat Gezen kimdir? Müjdat Gezen kitapları ve sözleri
Türk Tiyatro, Sinema ve Dizi Oyuncusu, Şair, Eğitmen. Müjdat Gezen hayatı araştırılıyor. Peki Müjdat Gezen kimdir? Müjdat Gezen aslen nerelidir? Müjdat Gezen ne zaman, nerede doğdu? Müjdat Gezen hayatta mı? İşte Müjdat Gezen hayatı...

Doğum Tarihi: 29 Ekim 1943
Doğum Yeri: Fatih /istanbul
Müjdat Gezen kimdir?
29 Ekim 1943 yılında İstanbul Fatih'de doğdu. Sahneye ilk kez 1953 yılında Hırka-i Şerif İlköğretim Okulu'nda ilk piyesinde çıktı. Aynı yıl Doğan Kardeş çocuk dergisinde şiirleri yayımlandı. Yine bu yıllarda İstanbul Radyosu Çocuk Kulübü'nde mikrofonla tanıştı. 1956-57 yıllarında çeşitli amatör tiyatro topluluklarında rol aldı ve 1960 yılında İstanbul Belediyesi Şehir Tiyatroları' nda profesyonel oldu. Aynı yıl Vefa Lisesi'ni bitirdi. 1961 yılında İstanbul Belediyesi Konservatuvarları Tiyatro Bölümü'ne girdi. 1962 yılında ilk filmini çevirdi.
Gezen, 1963 yılında ilk özel tiyatro çalışmasını yaptı. Münir Özkul ve Muammer Karaca Tiyatroları'na girdi. 1963-64 yıllarında sanat dergilerinde şiirleri çıktı. 1964-1966 yılları arasında askerlik yaptı ve oyun yazma denemelerinde bulundu. 1966 yılında Ulvi Uraz Tiyatrosu'na girdi. 1967 yılında arkadaşlarıyla birlikte Halk Oyuncuları'nı kurdu. 1968 yılında ilk kez kendi özel tiyatrosunu açtı ve aynı sezon İstanbul Tiyatrosu'nda çalıştı. 1970 yılında sahne çalışmaları ve film çalışmalarında ve aynı zamanda TV çalışmalarında bulundu. Aynı yıl Elif adlı kızı dünyaya geldi. Gazete ve dergilerde yazdı. 1975 yılında ilk kitabı yayımlandı[kaynak belirtilmeli]. 1999 yılı itibariyle 28 yayımlanmış kitabı vardır[kaynak belirtilmeli]. Ayrıca, ilkokul Türkçe kitaplarında yazıları mevcuttur[kaynak belirtilmeli]. 1982 yılında bir yayınevi kurdu[kaynak belirtilmeli]. Yine aynı yıl İstanbul Belediye Konservatuvarı ve sonradan İ.Ü. Devlet Konservatuvarı'nda Türk Tiyatrosu öğretmenliği yaptı. Aynı yıl, yazar arkadaşı Kandemir Konduk'la birlikte "Güldürü Üretim Merkezi"'ni kurdu ve büyük gazetelerde mizah sayfası yönetti[
1991 yılındaMüjdat Gezen Sanat Merkezi'ni kurmuştur.1992 yılında "MSM Ormanı"'nı kurdu. 1995 yılında Hamlet Efendi adlı oyunu ödül aldı ve Devlet Tiyatroları'nda oynandı. 1996-1998 yılları arasında Cumhuriyet gazetesinde yazdı. 1997 Devlet Tiyatroları'nda oyun yönetti. Aynı yıl Babam adlı oyunu ödül aldı. 1998 yılında ilk kez adını taşıyan tiyatrosunu kurdu. Yüz civarında filmde, elli civarında oyunda, binden fazla radyo ve TV Skecinde rol aldı, bunların bir bölümünü yazdı ve yönetti[
Müjdat Gezen aynı zamanda şair. 74 adet şiirden oluşan "Şiirim geldi bırakın beni" isimli bir albümü var. Albümde kendisiyle birlikte Savaş Dinçel, Mustafa Alabora, Perran Kutman, Ali Poyrazoğlu, Rutkay Aziz ve Sunay Akın gibi isimler yer alıyor.
Müjdat Gezen Kitapları - Eserleri
- Çizgilerle Nazım Hikmet
- Yapabilirsin
- Güle Güle Dünya Ben Burada Kalıyorum
- Galiba Ben Sanatçıyım
- Naftalin Bozulmuşsa
- Haddini Bil
- Müjdat Gezen'den Masallar
- Oyunculuk Eğitimi
- Neden Dersen...
- Tanıdıklarım
- Komikler Ağlamaz
- Oyunculuk Eğitimi Üzerine
- Çocukluğumu Bindirdim Tramvaya O Gitti Ben Kaldım Yaya
- Meşhur Yenikapı Cinayeti
- Köşeyi Dönen Adam
- Normal Olacak Kadar Anormal Değilim
- Artiz Mektebi
- Arkadaşım Maske
- Ç. Arkadaşım Aziz Nesin
- Çizgilerle Nazım Hikmet
- Bir Köşe Yazarının Anlamlı Anıları
- Fıkracı
- Kuzucuk
- Ben Çocukken
- Bir Bulut Olsam
- Aptal Hamdi Bizi Güldürüyor
- İkibuçuk Lira İçin
- Aptal Hamdi Avustralya’da
- Aptal Hamdi
- Çocuk Adam
- Eşeğin Karnındaki Elmas
- Toplu Oyunlar 1
- Gırgıriye
- Türk Tiyatrosu Kitabı
- Salak Oğlum
- Kendine Yalan Söyleme
- Babam
- Toplu Oyunları 1: Hamlet Efendi / İstanbul Müzikali
- Bisiklet Geldi Pompa Yok
Müjdat Gezen Alıntıları - Sözleri
- (Bir Bulut Olsam)
- Size başarının değil ama başarısızlığın formülünü verebilirim: Herkese hoş görünmeye çalışın (Yapabilirsin)
- Yahu zaten ne kadar gazete varsa hepsi senin yalakan. Bırak da şu iki üç tanesi kendi fikirlerini söylesinler. (Müjdat Gezen'den Masallar)
- Şairi cennete koymuşlar, Ah, memleketim demiş. (Çizgilerle Nazım Hikmet)
- Kıssadan hisse: Yani bazıları bugün söylediğinin yarın tam tersini söyleyebiliyor ve biz de buna alışıyoruz. Ne güzel (Müjdat Gezen'den Masallar)
- Sana bazı yetkiler verilmiş diye burada yaşayan herkesi dünyaya rezil edemezsin. Çünkü senin söylediklerini bütün dünya duyuyor ve hepimizi senin gibi sanıyor. (Müjdat Gezen'den Masallar)
- Geçmişte başarısız işler yapmış olabilir insan. Olmalı da... Başarısizlıklar yaşam deneyimleridir. Onlar köpüktür. Geçer gider. Amaç, bu durumdan ders çıkarmayı başarabilmektir. O nedenle, geminin gittiği yöne bakacağız. Orada engin malzemeler var. (Yapabilirsin)
- Yaşamım boyunca insan biriktirdim. Bu beni mutlu etti. Tavsiye ederim. İnsan biriktirin. Lazım olur diye değil, iyi geldiği için iyi geliyor... İyi bir şey yani. (Tanıdıklarım)
- Şair Özdemir Asaf, ağabeyimin meyhane arkadaşıydı. Her akşam mutlaka Asmalımescit'te içerlerdi. Yengem Dürdane, bir gün Özdemir Ağabey'e diyor ki: "Yahu Özdemir her akşam ne anlıyorsunuz aynı meyhanede içmekten? Gelin ben size güzel ev mezeleri yapayım. Erenköy'ün sonbaharı nefistir. Tıpkı benim mezeler gibi. Gelin bizim balkonda yapın o işi." Harika bir sonbahar akşamı. Erenköy'deki evin balkonunda buluşuyorlar. Mezeler rakılar, her şey tamam. Dürdane yengem diyor ki: "Özdemir hiç sonbaharla ilgili şiirin yok mu?" "Olmaz olur mu Dümdane?" (Özdemir Asaf "R" leri söyleyemezdi.) Şöyle bir bakıyor sokağa. Yerler sapsarı sonbahar yaprakları. Özdemir okuyor şiirini: "Her şeyi süpürebilirsin / sonbaharı asla." Yengem soruyor: "Ne zaman yazmıştın bu şiiri?" - "Şimdi," diyor Özdemir Abi... (Güle Güle Dünya Ben Burada Kalıyorum)
- dünyada en kötü şey, 'yapamıyorum' diye bırakıp gitmektir. (Yapabilirsin)
- Kendine yalan söylemeyeceksin. En tehlikelisi budur. Alışırsın, kanıksarsın, işin biter. (Çocukluğumu Bindirdim Tramvaya O Gitti Ben Kaldım Yaya)
- Aklınızda hiç yokken birden bire bir anı geliveriyor. Onu nereye yerleştireceğinizi bilemiyorsunuz. (Galiba Ben Sanatçıyım)
- Uzun yürüyüşler tek bir adımla başlar yürümek emek ister. (Oyunculuk Eğitimi Üzerine)
- En büyük hata hiç hata yapmadığına inanmaktır. (Çocukluğumu Bindirdim Tramvaya O Gitti Ben Kaldım Yaya)
- bir öfke anında sabır gösterirsen, yüz gün üzüntü çekmekten kurtulursun. (Yapabilirsin)
- Tek ayrıcalığımız düşünmektir. Yoksa Darwin’in yanıldığını çok iyi bilirim. Bazılarımız değişime uğramadılar. Onlar hala maymun. (Haddini Bil)
- Nazım geminin lomboz deliğinden İstanbul'a bakıyor. Şöyle diyor: İstanbul umurumda değil şimdi, ben Anadolu'ya gidiyorum. Mustafa Kemal'e. (Çizgilerle Nazım Hikmet)
- Yaptığı her işi 4-5 lik yapardı, dört dörtlük yetmezdi ona... (Tanıdıklarım)
- "Kitap okuyan erkeklerle yün ören kadınların bulunduğu iç mekanlar yapmakatan vazgeçmeli ve yaşayan insanların; soluk alan, acı çeken, aşık olan, seven insanların resimlerini yapmalıyız!" -Edvard Munch (Bir Köşe Yazarının Anlamlı Anıları)
- Çocukları uyutmak için anlatıldığı zannedilir. Halbuki... Büyükleri uyandırmak için anlatılır masallar. (Müjdat Gezen'den Masallar)