Necmettin Halil Onan kimdir? Necmettin Halil Onan kitapları ve sözleri
Türk şair, öğretmen, akademisyen, edebiyat tarihçisi Necmettin Halil Onan hayatı araştırılıyor. Peki Necmettin Halil Onan kimdir? Necmettin Halil Onan aslen nerelidir? Necmettin Halil Onan ne zaman, nerede doğdu? Necmettin Halil Onan hayatta mı? İşte Necmettin Halil Onan hayatı... Necmettin Halil Onan yaşıyor mu? Necmettin Halil Onan ne zaman, nerede öldü?

Doğum Tarihi: 1902
Doğum Yeri: Çatalca
Ölüm Tarihi: 17 Ağustos 1968
Ölüm Yeri: İstanbul
Necmettin Halil Onan kimdir?
Necmettin Halil Onan (1902 - 17 Ağustos 1968), Türk şair, öğretmen, akademisyen, edebiyat tarihçisi.
Türk edebiyatının artık klasikleşmiş eseri olan ve Türk ordusunun Çanakkale Savaşları'ndaki savunmasını anan "Bir Yolcuya" (Dur Yolcu) şiirini kaleme alan şairdir.
Hayatı
1902’de Çatalca'da doğdu. Babası, Düyun-u Umumiye memuru Halil Hilmi Bey idi. Ortaöğrenimini Vefa Lisesi'nde tamamladı. 1919 yılında Darülfünun Edebiyat Fakültesinde açılan sınavı kazanarak Türk Dili ve Edebiyatı bölümüne kaydoldu. Cenap Şahabettin, Fuad Köprülü, Ferit Kam, Yusuf Şerif, Yahya Kemal, Hüseyin Daniş gibi edebiyatçıların öğrencisi oldu.
İstanbul'un işgali üzerine okul geçici olarak kapatılınca milli mücadeleye katılmak üzere Ankara'ya geçti. Ankara Talimatgahı’nda zabıt vekili oldu, Anadolu Ajansı Siyasi Servisi’nde çalıştı.
Milli mücadele bittikten sonra İstanbul’a dönerek yarım kalan eğitimine devam etti, 1924 yılında mezun oldu. Bir süre tekrar Anadolu Ajansı’nda ve özel okullarda çalıştı. 1929yılından itibaren İzmir, Adana, Ankara illerinde pek çok lisede edebiyat öğretmenliği ve lise müdürlüğü yaptıktan sonra maarif müfettişi oldu.
1942-1946 yıllarında Yüksek Öğretim Genel Müdürlüğü yaptı. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi’ne Eski Türk Edebiyatı Profesörü olarak atandı.
1959’da üniversitedeki görevinden emekli oldu. 18 Ağustos 1968 günü İstanbul’da hayatını kaybetti.
Edebi Hayatı
Necmettin Halil, yazın yaşamına aruz ölçüsünde şiirler yazarak başladı. İlk şiirleri "Nedim" dergisinde yayımlandı. Aruzu bırakıp hece ölçüsünde şiirler yazmaya başladığında şiirlerini "Dergah" ve "Hayat" dergilerinde yayımladı. Şiirlerini 1927’de ve 1933’de bastırdığı iki kitapta topladı. Aşk, doğa ve ulusal duygular ile ilgili şiirler yazdı. Son dönem şiirlerinde Yahya Kemal Beyatlı etkisi görülür.
İşleyen Yara adlı romanı, kitap olarak basılmamış ancak 1932 yılında Vakit Gazetesi’nde tefrika edilmiştir. Ortaokullar için dilbilgisi kitapları da hazırlamıştır.
Necmettin Halil Onan Kitapları - Eserleri
- İzahlı Divan Şiiri Antolojisi
- Kolejli Nereye
Necmettin Halil Onan Alıntıları - Sözleri
- Sevgilim! Bu dünyada daha fazla duramam; yıkık gönlümü yapsan da yıkılıp gitsem. (İzahlı Divan Şiiri Antolojisi)
- Eski şairlerimizin eserlerinde geçen meyhane kelimesi, çok defa, içki içilen alelâde yer değil; her türlü dünya hırslarından uzak bir aşk ve şevk âlemi manasını taşır. Şarap da bu şevki veren ilham ve aşktır. (İzahlı Divan Şiiri Antolojisi)
- Leylâ koşup geldiği zaman Mecnun onu tanımıyor ve: “Leylâ benim içimdedir, sen kimsin?” diyor. (İzahlı Divan Şiiri Antolojisi)
- Dünya alış verişinden kâr ve zarar ancak şudur: binlerce arzudan bana kalan tek şey, sadece pişmanlıktır. (İzahlı Divan Şiiri Antolojisi)
- Alçak dünya için alçaklara baş eğmeyiz; ancak Allaha güvenir, onun takdirine razı oluruz. (İzahlı Divan Şiiri Antolojisi)
- Mademki Nedim’e aşk kadehini sundun, lütfen de o kadehi alma, biraz kansın. (İzahlı Divan Şiiri Antolojisi)
- Nereye gittikse aşka tutulduk; gönül bir ay yüzlü güzele kendini kaptırdı. (İzahlı Divan Şiiri Antolojisi)
- Ben gamımı gizli tutuyordum; “Sevgiline aç." dediler. Fakat, derdimi söylesem, bilmem o vefasız inanır mı, yoksa inanmaz mı? (İzahlı Divan Şiiri Antolojisi)
- Can sevgilinin dudağını arzular, sevgili ise benim kanımı içmek ister. Yarabbi, bu aşk vadisi nasıl bir yerdir ki, orada can da susamıştır, canan da. (İzahlı Divan Şiiri Antolojisi)
- (Bana karşı) davranışın mâkul ve mantikî değil: Gûya göğsümün içinde bir misafirsin ha?.. (İzahlı Divan Şiiri Antolojisi)