Nevâl El-Seddavi kimdir? Nevâl El-Seddavi kitapları ve sözleri
Mısırlı Feminist Yazar, Aktivist ve Psikiyatrist Nevâl El-Seddavi hayatı araştırılıyor. Peki Nevâl El-Seddavi kimdir? Nevâl El-Seddavi aslen nerelidir? Nevâl El-Seddavi ne zaman, nerede doğdu? Nevâl El-Seddavi hayatta mı? İşte Nevâl El-Seddavi hayatı...

Tam / Gerçek Adı: Nevâl el-Saadavi, Naval Al Saadavi, Nevâl es-Saadavi, Nevâl El-Saddavi
Doğum Tarihi: 27 Ekim 1931
Doğum Yeri: Kafr Tahla Köyü, Kahire
Nevâl El-Seddavi kimdir?
Neval El Saddavi (Arapça: نوال السعداوى) (d. 27 Ekim 1931) Mısırlı feminist yazar, aktivist ve psikiyatrist. Nil Nehri kıyısındaki Kafr Tahla köyünde doğdu. İslam'da kadının yeri üzerine pek çok kitap yazmıştır.
Saddavi tüm dünyada feminist ve aktivist kişiliği ile tanınmaktadır. İslamiyette kadın başlığı altında birçok kitap yazan yazar ülkesinde kadın sünnetini engellemek amacıyla eylemlerde bulunmuş, bu eylemlerden ötürü hapse girmiştir.
Kahire'de ve ülkesinin kırsal kesimlerinde doktor ve psikiyatrist olarak görev yapan Saddavi, eserlerinde Arap toplumunda kadının konumlanışını eleştirel bir dille ele almış ve bunu değiştirmeye çalışmıştır.
Neval El Saddavi, uluslararası birçok ödüle sahip olmuş ve uluslararası ve ulusal birçok konferensa katılmış, eserleri otuzdan çok dile çevrilmiş bir yazardır.
Yaşamı
1931 yılında Kafr Tahla adlı köyde doğan ve tıp eğitimi alarak psikiyatri doktoru olan El Saddavi, çeşitli şehirlerde çalışmış ve sağlık alanında birtakım yazılar yazmıştır. Arap kadınların sorunlarını ele aldığı ve 1972 yılında yazdığı "Woman and Sex" adlı kitabı, laik ve dini kesimler tarafından suçlanmıştır. İngiliz işgaline ve Camp David Sözleşmesi'ne karşı çıktığından dolayı tutuklanmıştır. Kocasından boşanma ve Mısır'dan atılma cezası almıştır. Kadınların yanında işçi sınıfının da sorunlarını da çekinmeden dile getirdiği için siyasi kesim tarafından tepki alarak işinden uzaklaştırılmış, hapse girmiş ve ölüm cezasına çarptırılmıştır. Mücadelesi sonucunda ölüm cezasından kurtulan El Saddavi, hâlen yazmaya devam etmektedir. Kitapları birçok dile çevirilmiştir.
Nevâl El-Seddavi Kitapları - Eserleri
- Sıfır Noktasındaki Kadın
- Kahire Saçlarımı Geri Ver
- Tanrı Nil Kıyısında Öldü
- Havva'nın Örtülü Yüzü
- Kadının Cennette Yeri Yok
- Petrol Diyarında Aşk
- Şeytanın Masumiyeti
- İmamın Düşüşü
Nevâl El-Seddavi Alıntıları - Sözleri
- " Acı duyduğumu nasıl anladın?" " Çünkü seni hissediyorum." (Sıfır Noktasındaki Kadın)
- "Rejimle birlikte sanat da değişti. Gözlerin şekli bile değişti. Düz hatlı ciddi gözler, şaşı bakan kavisli gözlere dönüştü.” “Şaşı mı? Ne demek istiyorsunuz?” “Örneğin, sağ gözünüz karınıza, sol gözünüz başka bir kadına bakarken olduğu gibi.” “Doğal olanı bu değil mi zaten?” “O zamanlar doğal değildi. Dudaklar da değişti, gülümseme dudak büküş oldu. Açık el ise, sımsıkı kapalı parmakların içinde sopa tutan bir ele dönüştü.” (Petrol Diyarında Aşk)
- Toplumda kız çocuğun gördüğü eğitim, zararlı, yasak, utanç verici ya da haram olduğu öne sürülen pek çok şey hakkında bitmek tükenmek bilmez bir uyarılar dizisidir. (Havva'nın Örtülü Yüzü)
- Karşı cinsle dostluk ilişkisi kurmaktan bile bihaber orta yaşlı bir adam, sahip olmak istediği kadına yaklaşmanın tek yolunun giysilerini çıkarıp anadan doğma onun karşısında dikilmek olduğunu sanıyor... (Kadının Cennette Yeri Yok)
- Bedeninden bir ürperti geçti. Bunun nedeni etkisini hâlâ sürdüren gece serinliği miydi yoksa gelecekten korku mu? (Tanrı Nil Kıyısında Öldü)
- Hiçbir insanoğlunun katlanamayacağı şeyler meydana geliyor ve sen dünyada yanlış giden hiçbir şey yokmuş gibi koltuğuna yayılıp sigara içiyor, gazete okuyorsun. (Petrol Diyarında Aşk)
- Kadınlara yönelik bu vahşice bağnazlık, erkekler sözkonusu olduğunda engin bir hoşgörüye dönüşür. Bir Arap atasözüne göre 'erkeğin namusu, cebindedir.' Toplumumuzda erkekler için tek utanç kaynağı vardır; o da yoksulluğudur. (Havva'nın Örtülü Yüzü)
- Ve yine birden gerçekten mutlu olmadığının, neşesinin yapmacık olduğunun bilincine varırdı. (Tanrı Nil Kıyısında Öldü)
- Allah'a bize acıması için ne çok ibadet ettim, ne çok yakardım, ama o beni hiç duymadı ve hiç yanıt vermedi. (Tanrı Nil Kıyısında Öldü)
- Ne kadar yükselirsek yükselelim ya da ne kadar düşersek düşelim. farketmez. gerçekte hepimiz köleyiz ve birilerine hizmet ediyoruz. (Tanrı Nil Kıyısında Öldü)
- - Peki, ya insan neydi? (Olduğuna kendini inandırdığı şey.) (Kadının Cennette Yeri Yok)
- "Günümüzde insanlar her yerde ahlak düşkünü. Gerçek İslamı ya da Allah'tan korkan bir müslümanı aramak boşuna, bunlar artık kalmadı." (Tanrı Nil Kıyısında Öldü)
- ...Yalnızlık ne kadar soğuk, sessizlik ne kadar acıydı!!! (Kahire Saçlarımı Geri Ver)
- Sanki dünyayla tekrar iletişim kurmak istermiş gibi, sanki şu koca evrende tutunacak bir dal ararmış gibi uzattı elini pencereden. (Şeytanın Masumiyeti)
- Bu dünyadaki tek şeytan insandır. (Tanrı Nil Kıyısında Öldü)
- Burada hiçbir şey olduğu gibi görünmüyordu, hatta oldukları şeyin tam tersiydiler. (Kadının Cennette Yeri Yok)
- ''Havada, karada, suda hep büyükler küçükleri yutuyordu.'' (Kadının Cennette Yeri Yok)
- Sessizlik, milyonlarca sesin kükreyişi gibi kulaklarında yankılandı. (Şeytanın Masumiyeti)
- Ancak akıllı insanlar kendilerine sorular sorarlar. (Tanrı Nil Kıyısında Öldü)
- İnsanların yok olması normal bir şeydi. Bunu yapan erkekler hakkında bir kanun vardı. Kadın, kayıp kocasını yedi sene boyunca beklemek ve bir başkasıyla evlenmemek zorundaydı. Embriyo, rahimde yedi sene canlı kalır ve dönene kadar kadın kayıp kocanın mülkü sayılır. Kadın, bir taşıma sandığından başka bir şey değil. Kayıp kadınlar içinse bir kanun yok. Kocasının başka bir kadın almasını istemeyen kadın, ortadan kaybolmamalıdır. (Petrol Diyarında Aşk)