tatlidede

Orhan Bey'in annesi Malhun Hatun kimdir? Tarihte Malhun Hatun'un hayatı

İkinci Osmanlı padişahı Orhan Gazi'nin annesi Malhun Hatun, özellikle de Kuruluş Osman dizisinden sonra merak edilmektedir. Tarihe yön veren şahsiyetlerden biri olan Orhan Bey'in annesi Malhun Hatun kimdir? Tarih'te Malhun Hatun'un hayatı nasıldı? Kuruluş Osman, Malhun Hatun kimdir, gerçek adı ne? sorularına yazımızdan cevap bulabilirsiniz...
  • 12.05.2021 22:09
Orhan Bey'in annesi Malhun Hatun kimdir? Tarihte Malhun Hatun'un hayatı

Malhun Hâtun, Mal Hâtun, Mala Hatun ya da Kameriye Hâtun isimleriyle de bilinmektedir. Doğum tarihi bilinmese de ölüm tarihi Kasım 1326 olarak belirtilmektedir. Malhun Hatun, 2. Osmanlı padişahı Orhan Gazi'nin annesi ve Osman Gazi'nin evlendiği eşlerinden biridir.

ORHAN BEYİN ANNESİ MALHUN HATUN KİMDİR?

Bazı eserlerde Şeyh Edebali'nin kızı olarak gösterilen Malhun Hatun aslında Anadolu Selçuklu veziri olan Ömer Abdülaziz Bey'dir. Osmanlı Devleti'nin kurucusu Osman Bey'in eşi ve ikinci padişah Orhan Gazi'in annesidir. Şeyh Edebali'nin kızı Râbi'a Bâlâ Hâtun ile karıştırılan Mal Hâtun'un babası Anadolu Selçuklu Veziri Ömer Abdülaziz Bey'dir. Vakfıyesinde adı Malhun binti Ömer Bey olarak gösterilmiştir. Kendi adına yapılmış, daha çok ev ortamına benzeyen türbesi bulunur.

Osmanlı padişahlarının doğma büyüme yabancı kadınları sarayda Müslümanlaştırarak kendilerine eş yapma geleneği o dönemde olmadığı için Malhun Hatun'un Türk olduğu kesindir.

MALHUN HATUN'UN KAÇ ÇOCUĞU VAR?

Osman Gazi, Rabia Bala Hatun ve Malhun  Hatun  ile  evlenmiş  ve  bu evliliklerinden Orhan Bey, Alaüddin Ali Paşa, Hamid Bey, Savcı Bey, Pazarlu Bey, Melik (Arslan Murad) Bey ve Çoban Bey isimlerindeki oğullarıyla,  Fatma  Hatun  adında  bir  kızı  dünyaya  gelmiştir.

Orhan Gazi'nin annesi Malhun Hatun olabilme ihtimalinin yanında diğerlerinin Osman Gazi’nin hangi eşinden doğduğu hakkında tam bir bilgi  edinmek  mümkün  olmadığı  gibi,  Ertuğrul Gazi’nin dünürü olması hasebiyle çok önemli bir tarihi kişilik olduğu açık olan Ömer Bey’in kimliği de tespit edilememiştir.

Bu çocuklardan  pek  çok  torunu  olduğu  anlaşılan  Osman  Bey’in  bu torunlarının XV. yüzyılın ikinci yarısı ve hatta XVI. yüzyılın ilk yarısına kadar varlıklarını korudukları kesindir. Bu tarihten  sonra  ailenin  bu kolundan gelen erkek evlatların da “kardeş katli” uygulamasına tâbî’ tutulduklarını  düşünmek  mümkünse  de  çocuklara  dair vakıf kayıtlarından  anlaşılan  vakıfların  ilgisiz  kaldığı  olgusunu, sadece bununla  açıklamaya  çalışmak kabil  değildir. Zaten  kardeş  katlinin uygulandığı düşünülse bile, sadece hanedana mensup erkek evlattan doğan erkek evlatların yaşamlarını sürdüremediklerini söylemek icab eder. Osmanlıların kardeş katli uygulamasına, Orhan Gazi’nin vefat etmesinden  itibaren  Murad  Hüdâvendigâr  döneminden  itibaren uygulamaya başladıklarını -Sultan Murad’ın beylikler dünyasına karşı izlediği siyasete nazaran-söylemek gerekir.

Osman Beyin tarihte geçen çocukları:

Erkek çocukları
  1. Orhan Bey (1281 - 1362)
  2. Çoban Bey (1283 - 1337)
  3. Pazarlı Bey (1285 - 1311)
  4. Alâeddin Paşa (1280[30] - 1331)
  5. Hamid Bey (1288 - 1329)
  6. Melik Bey (1290 - 1366)
Kız çocukları
  1. Fatma Hatun

Yorum Yaz