Renad Muhammediyev kimdir? Renad Muhammediyev kitapları ve sözleri
Tatar, Düşünce Adamı, Yazar Renad Muhammediyev hayatı araştırılıyor. Peki Renad Muhammediyev kimdir? Renad Muhammediyev aslen nerelidir? Renad Muhammediyev ne zaman, nerede doğdu? Renad Muhammediyev hayatta mı? İşte Renad Muhammediyev hayatı...

Tam / Gerçek Adı: Rinat Muhammediyev
Doğum Tarihi: 10 Aralık 1948
Doğum Yeri: Tataristan, Rusya
Renad Muhammediyev kimdir?
Rinat Muhammedi veya Renad Muhammedi (Tatarca:Ринат Мөхәммәдиев / Rinat Möhammadiyev ) veya ( Ринат Сафа улы Мөхәммәдиев / Rinat Safa ulı Möhammediyev / Rinat Safa oğlu Muhammed) (10 Aralık 1948, Tataristan), Tatar Türklerinden tanınmış yazar ve düşünce insanı. Abdullah Tokay Devlet ödül sahibi (1993), SSCB Yazarlar Birliği üyesi (1979'dan yıkılışına kadar)
Rinat Muhammediyev 1948yılının 10 Aralık'ta Tataristan ÖSSCnin Mamadış ilçesi Keçe Kirman köyünde kolhozcu bir ailede dünyaya gelmiştir. 1966 yılında bu ilçesinin Tüben Uşmı okulunu, 1971 yılında Kazan Devlet Üniversitesi Tatar dili ve Edebiyatını bitirmiştir. Daha sonra Kazan Televizyon Stüdyosunda çalıştı. 1973-1976 yıllarda Kazan Devlet Üniversitesinin Gazetecilik bölümünde yüksek lisans okumuştur. Yüksek lisansı bitirip, 1977 yılı Şubat'ında Tataristan Yazarlar Cemiyeti organı «Kazan utları» dergisi ( Казан утлары / Kazan odları) editörlüğünün edebi tenkidi alanında çalışmıştır. 1981 yılının Mayıs'ından itibaren bu derginin baş editörü olarak görev yapmaktadır. 1979da Rinat Muhammediyev Filoloji bilimi doktoru derecesini almıştır.
Yazar 1980 yılından başlayıp birinci yıl Tataristan Yazarlar Birliğinde, 1987-1989 yıllarında Tataristan kitap neşriyatı müdürü olmuştur. Tataristan Yazarlarının 11. kurultayında (1989 yılı) cemiyet idaresi tarafından başkan seçilmiştir.
Rinat Muhammedi, bugüne kadar Moskova'da Halk-ara Yazarlar Birliğinin başkanlığı görevini yürütmekte, Moskova'da çıkan «Tatar Dünyası» (Tatarca: Татар дөньясы / Tatar Dönyası) (Rusça: «Татарский мир» / Tatarskiy mir) denilen ictimai-siyasi gazetenin baş muharriri vazifelerine bakmaktadır.
Renad Muhammediyev Kitapları - Eserleri
- Turan
- Mirseyit Sultan Galiyev: Sırat Köprüsü
- Sırat Köprüsü - Sultan Galiyev
- Rusya'da Demokrasi
Renad Muhammediyev Alıntıları - Sözleri
- - Evet Sultangaliyev, Turan hakkında artık bir daha konuşur musun ? Ağzından kan fışkırmakta Mirseyit'in. Ama sesi gür. Sözüne devam eder. Türkçe konuşur: "Vatan ne Türkiye'dir Türklere ne Türkistan; Vatan büyük ve müebbet bir ülkedir: Turan !" Hiçbir şey anlamadan Ayzenberg sormaya mecbur olur. -Ne bu, senin şiirin mi ?.. Belki ben anlayayım diye tercüme de edersin... -Bu şiir benim değil, Ayzenberg Yoldaş... Onu yazan büyük Türk şairi Ziya Gökalp'tır. Şimdi de tercümesini dinleyin: Vatan sadece Türkiye değil Türkler için, Türkistan da değil Vatan ebedî bir ülkedir: Turan... Ayzenberg hiç düşünmedi, yine zile bastı: -Tabibi çağırın... (Sırat Köprüsü - Sultan Galiyev)
- "— Sosyalizme de uzak değilim. — Nasıl yani, kurtların karnı tok, koyunlar da sağ salim olsun mu diyorsun?" (Mirseyit Sultan Galiyev: Sırat Köprüsü)
- Tarih bir tekerlek gibi.Onda yukarı veya aşağı taraf olmaz. Kendini üstün gören aşağı düşer,aşağıdaki yükselir. (Mirseyit Sultan Galiyev: Sırat Köprüsü)
- "İsyanla başlayan iş isyanla biter, delirme Mirseyit. Tatar'a faydası yok bu ihtilâlin." (Mirseyit Sultan Galiyev: Sırat Köprüsü)
- ..." Fakirler ve güçsüzler, talihsizlikten fakir ve güçsüz değil, eşitsizlikten fakir, adaletsizlikten güçsüz." Ama bu eşit olmayanlar içinde iki isim var, onlara temas etmeden geçemem: Biri Tatar , diğeri Müslüman. Bunlar en çok ezilenler, en çok tekmelenenler! (Sırat Köprüsü - Sultan Galiyev)
- "Ayrılanı ayı aşırır, bölüneni kurt aşırır." (Mirseyit Sultan Galiyev: Sırat Köprüsü)
- "Türkler komünisti , komünist oldukları için değil, parti ihtiyacını millet ve halk menfaatlerinden üstün gördükleri için sevmezler." (Mirseyit Sultan Galiyev: Sırat Köprüsü)
- "Sultan Galiyev, Türkiye'de çok az bilinen, devrinin en büyük Türkçülerinden biridir." Turan Yazgan (Mirseyit Sultan Galiyev: Sırat Köprüsü)
- "Halka sormadınız. Şimdi de bu kanunsuz iktidarı işçi köylü omuzuna oturtmaya niyetleniyorsunuz. Halkın eline siz ekmek karnesi ile tüfekten gayrı hiçbir şey vermediniz." (Mirseyit Sultan Galiyev: Sırat Köprüsü)
- Cemiyeti beton gibi sağlamlaştırıp birleştiren ve toplayan iki temel vardır: Bunların birisi din ise ikincisi dildir.Ama insanları birbirleriyle yakınlaştırmada dil ortaklığının rolü daha fazladır.Bu sebepten dinlerini değiştiren halklar dillerini değiştirmez.Dil kendinde kalır hep. (Mirseyit Sultan Galiyev: Sırat Köprüsü)
- " Oğlum, dedi sırtını sıvazlayarak. Sözün geçkin, kılıcın keskin olsun." (Turan)
- ... Avrupalılarla aynı derecede, Asya ve Afrika halklarının da kaderlerini tayin hakkına sahip olduklarını tanımak ve bu yolda mümkün olduğu kadar yardım etmek gerek. (Sırat Köprüsü - Sultan Galiyev)
- "Kitap perisi çarpmıştı onu. Ne zaman baksan kitaplar arasında bir şeyler okuyordu." (Mirseyit Sultan Galiyev: Sırat Köprüsü)
- Eğer insan sadece kendini düşünmekten vazgeçip bütün insan menfaatleri için yaşasa, o günden, o saatten itibaren devletler arasında savaşlar, insanlardaki itiş-kakış giderilecek. Herkes aynı derecede mutlu ve tok olacak. 1912 senesi 10. Ocak Mirseyit Sultangaliyev (Sırat Köprüsü - Sultan Galiyev)
- "Sınırsız zenginlik kimseye mutluluk getirmez. Zenginliğin, el emeği ve akıl ile elde edileni, helâl olanı makbuldür..." (Turan)
- ... insanın hayâl etmesi lazım. Dünyayı güzel, hayatı daha iyi hale getirmek için hayal... (Sırat Köprüsü - Sultan Galiyev)
- "Düşünsene Mullanur, neden bütün emekçilere hürriyet verecek ihtilâli, yeni hayatı proletarya diktatörlüğü ile sınırlamalı? niye sadece proletarya? Ve niye diktatörlük olması gerekiyor?" (Mirseyit Sultan Galiyev: Sırat Köprüsü)