tatlidede

Robert M. Pirsig kimdir? Robert M. Pirsig kitapları ve sözleri

Amerikalı Yazar ve Filozof Robert M. Pirsig hayatı araştırılıyor. Peki Robert M. Pirsig kimdir? Robert M. Pirsig aslen nerelidir? Robert M. Pirsig ne zaman, nerede doğdu? Robert M. Pirsig hayatta mı? İşte Robert M. Pirsig hayatı...
  • 07.05.2022 02:00
Robert M. Pirsig kimdir? Robert M. Pirsig kitapları ve sözleri
Amerikalı Yazar ve Filozof Robert M. Pirsig edebi kişiliği, hayat hikayesi ve eserleri merak ediliyor. Kitap severler arama motorlarında Robert M. Pirsig hakkında bilgi edinmeye çalışıyor. Robert M. Pirsig hayatını, kitaplarını, sözlerini ve alıntılarını sizler için hazırladık. İşte Robert M. Pirsig hayatı, eserleri, sözleri ve alıntıları...

Tam / Gerçek Adı: Robert Maynard Pirsig

Doğum Tarihi: 6 Eylül 1928

Doğum Yeri: Minneapolis, Minnesota, Amerika Birleşik Devletleri

Robert M. Pirsig kimdir?

1928’de Minneapolis’te doğan Robert Maynard Pirsig Minnesota Üniversitesi’nde felsefe, kimya ve gazetecilik öğrenimi gördü. Hindistan’daki Benares Hindu Üniversitesi’nde Doğu felsefesi üzerine çalıştı. 1959 ile 1962 yılları arasında Montana ve Illinois’daki çeşitli üniversitelerde kompozisyon ve retorik dersleri verdi. Bu dönemin sonunda ağır bir sinir krizi geçirdi ve elektrik şoku terapisi gördü. Pirsig, 1963 ile 1967 arasında Minneapolis’te teknik yazar olarak çalıştı.

Zen ve Motosiklet Bakım Sanatı-Değerlerin Sorgulanması’nı (Çev. Süha Sertabiboğlu, Ayrıntı Yayınları, 1995) başlangıçta kısa, hafif bir felsefi deneme olarak yazmayı tasarlamıştı, ama 1968’de motosikletle ülkeyi baştan başa geçerek yaptığı bir geziden sonra anlatı çatısını bu gezi üzerine oturttu. Pirsig sonradan yazdığı sonsözde şöyle diyor: “Kitap tam 121 yayımcı tarafından reddedildikten sonra bir yayımcı kitap için standart avans olan 3000 doları ödemeyi kabul etti. Yayımcı kitabın kendisini niçin yayımcılık yaptığını düşünmeye zorladığını anlatıp kitabı basacağını, ama bu 3000 doların büyük olasılıkla bundan alacağım son para olacağını, bu yüzden de cesaretimin kırılmaması gerektiğini söyledi. Böyle bir kitapta amaç para değildi.” Oysa 1974’te basılan Zen ve Motosiklet Bakım Sanatı kısa zamanda olağanüstü satarak bir best-seller haline geldi. Hem okurlardan hem de eleştirmenlerden çok olumlu tepkiler alan bu hayli çetrefil düşünce metni, tam bir “kült kitap” oldu.

Tam olarak belli bir türün içine sokulamadığı için çeşitli eleştirmenlerin roman, otobiyografi ve felsefi deneme olarak sınıflandırdıkları bu metinde, adı belirtilmeyen bir anlatıcının, oğlu ve iki arkadaşıyla birlikte Minnesota’dan California’ya yaptığı on yedi günlük bir motosiklet yolculuğunun ayrıntıları, aklın ve deliliğin doğasından motosiklet onarımına birçok konuya ilişkin felsefi tartışmalarla iç içe anlatılır. Hem bir motosiklet yolculuğunun hem de bir düşünce yolculuğunun hikâyesi olan Zen ve Motosiklet Bakım Sanatı, Batı kültürünün temel felsefi problemlerine ve insanlığın teknolojiyle ilişkisine dair derin bir araştırmanın ürünü olarak görülüp övülmüştür.

Bir deniz yolculuğu üzerine kurulu olan Lila-Ahlâkın Sorgulanması (Çev. Süha Serbabiboğlu, Ayrıntı Yayınları, 1998) ise bir “yalnızın” bir “düşünce isyancısının” kitabı ve ilk kitabın devamı niteliğindedir.

Robert M. Pirsig Kitapları - Eserleri

  • Zen ve Motosiklet Bakım Sanatı
  • Lila
  • Zen And The Art Of Motorcycle Maintenance

Robert M. Pirsig Alıntıları - Sözleri

  • Bir insan, eğer onunla aynı şeye inanan bir sürü insan varsa deli sayılmaz. Delilik bulaşıcı bir hastalık olarak görülmez. Başka bir kişi ya da iki yahut üç kişi o adama inanmaya başlarsa o zaman bu bir dindir. .. Yetişkin insanlar sokaklarda İsa'nın heykellerini taşırsa bu anlamlı bir dinsel etkinliktir, çünkü onlardan çok vardır. Lila gittiği her yere bir bebeğin plastik heykelini taşırsa bu bir deli yanılgısıdır, çünkü onun bir tek kendisi vardır. (Lila)
  • "Karşılaştığımız her insan farklı bir aynadır. Sen de onlar gibi bambaşka bir insan olduğundan, belki sen de başka bir aynasındır ve senin kendine gösterdiğin kendi görüntünün de başka bir çarpıtma olup olmadığını bilmenin yolu yoktur. Belki de gördüğün her şey aynadaki yansımalardan ibarettir. Belki de elinde aynalardan başka bir şey yoktur. Önce ana-babanın aynaları, sonra arkadaşlarının ve öğretmenlerinin, sonra patronlarının ve subaylarının, rahiplerin aynaları ve belki yazarların ve ressamların da aynaları. Onların işi budur; ayna tutmak." (Lila)
  • "İnsanlar ya yalnızca bir tarzda ya da öteki tarzda düşünmeye ve bunu yaparken öteki tarza ait olan her şeyi yanlış anlamaya ya da küçümsemeye eğilimlidirler." (Zen ve Motosiklet Bakım Sanatı)
  • "Güzellik, başka bir şey gibi görünmeye çalışan şeyler değildir. Güzellik,neyse o olan şeylerdir." (Lila)
  • Biyolojik suçların yalnızca düşünceyle sona erdirilebileceği, yani suçu ölmeye ikna edebileceğiniz düşüncesi gerçekdışıdır. Entelektüel biçimler biyolojik biçimleri doğrudan denetim altına alamaz. Biyolojik biçimleri ancak sosyal biçimler denetim altına alabilir ve toplumla biyoloji arasındaki konuşmanın aracı, sözcükler değildir. Toplumla biyoloji arasındaki konuşmanın aracı daima polis yahut asker ve onların silahı olmuştur. Tarihteki tüm yasalar, tüm kanıtlar, tüm anayasalar ve insan hakları bildirgeleri ve bağımsızlık bildirgeleri orduya ve polise verilen talimatlardan başka bir şey değildir. Eğer ordu ve polis bu talimatlara gerektiğince uyamazsa ya da uymazsa, bunlar hiç yazılmasa da olur. (Lila)
  • Yanılgıdan bir kişi acı çekiyorsa, buna delilik denir. Yanılgıdan birçok insan acı çektiğinde ise buna Din denir. (Lila)
  • İnsanlar ya yalnızca bir tarzda ya da öteki tarzda düşünmeye ve bunu yaparken öteki tarza ait olan her şeyi yanlış anlamaya ya da küçümsemeye eğilimlidirler. (Zen ve Motosiklet Bakım Sanatı)
  • Bir fincan çayla ilgili eski bir benzetme vardır. Taze çay içmek istiyorsanız fincanınızdaki eski çaydan kurtulmanız gerekir, yoksa fincanınız taşar ve her şey sırılsıklam olur. Kafanız da o fincan gibidir. Kapasitesi sınırlıdır ve dünyayla ilgili bir şeyler öğrenmek istiyorsanız bunu alması için kafanızı boşaltmanız gerekir. Tüm yaşamınızı fincanınızdaki eski çayın şıpırtısıyla, bunun harika bir şey olduğunu düşünerek harcamak çok kolaydır; çünkü yeni bir şeyi gerçekte hiç denememişsinizdir, çünkü hiçbir zaman içeri almamışsınızdır, çünkü eskisi onun girişini önlemiştir, çünkü siz eskisinin çok iyi olduğundan eminsinizdir, çünkü siz yeni bir şeyi hiç denememişsinizdir... bu böylece sürüp gider sonsuz bir sarmal biçiminde. (Lila)
  • Duygusallık, deneyimin bilinen duygularla sınırlandırılmasıdır. (Lila)
  • Dünya insan düşüncesi dışında yoktur. (Zen ve Motosiklet Bakım Sanatı)
  • Ne kadar çok bakarsanız o denli çok görürsünüz. (Zen ve Motosiklet Bakım Sanatı)
  • Sonunda kendini yüceltmeyi amaç edinen her çaba felaketle sonlanmaya yazgılıdır. (Zen ve Motosiklet Bakım Sanatı)
  • … bugün yaşamak güzel. Bu hafif hava yaptı bunu. (Zen ve Motosiklet Bakım Sanatı)
  • Gizli bir şeyden kaçıyorlar, ama asla kurtulamayacaklarını biliyorlar. (Zen ve Motosiklet Bakım Sanatı)
  • Kimse, nereye gittiğini bilmeyen kişi kadar yükseklere çıkamaz! (Zen ve Motosiklet Bakım Sanatı)
  • Akıl toplumsal baskı şişesinden bir kez çıktı mı onu tekrar içeri tıkmak hemen hemen olanaksızdır. (Lila)
  • Yolculuk etmek ulaşmaktan iyidir. (Zen ve Motosiklet Bakım Sanatı)
  • "Yaşayanlar arasında yerlerini almaya çalışan hayaletler..." (Zen ve Motosiklet Bakım Sanatı)
  • Bir şeyi iyi anladınız mı ondan kaçmanıza gerek kalmaz. (Lila)
  • Başka insanların yaşamlarındaki küçük anıların içinden, görünmeden geçiyoruz. (Zen ve Motosiklet Bakım Sanatı)

Yorum Yaz