diorex
Dedas

Turhan Temuçin kimdir? Turhan Temuçin kitapları ve sözleri

Türk Yazar Turhan Temuçin hayatı araştırılıyor. Peki Turhan Temuçin kimdir? Turhan Temuçin aslen nerelidir? Turhan Temuçin ne zaman, nerede doğdu? Turhan Temuçin hayatta mı? İşte Turhan Temuçin hayatı...

  • 28.06.2023 22:00
Turhan Temuçin kimdir? Turhan Temuçin kitapları ve sözleri
Türk Yazar Turhan Temuçin edebi kişiliği, hayat hikayesi ve eserleri merak ediliyor. Kitap severler arama motorlarında Turhan Temuçin hakkında bilgi edinmeye çalışıyor. Turhan Temuçin hayatını, kitaplarını, sözlerini ve alıntılarını sizler için hazırladık. İşte Turhan Temuçin hayatı, eserleri, sözleri ve alıntıları...

Doğum Tarihi:

Doğum Yeri:

Turhan Temuçin kimdir?

Turhan Temuçin Kitapları - Eserleri

  • Abdullah Dayı - "Azrail'in Öbür Adı" Antep Canavarı
  • Parti Mi Marti Mi?
  • Yahya Dayı
  • Katırı Deviren Vergi

Turhan Temuçin Alıntıları - Sözleri

  • Nâzım Baba da biraz sonra eşyalarıyla geldi. Zaten pek bir eşyası da yoktu. Kalktım, elini öpmek istedim vermedi, boynuma sarılıp beni öptü. "Abi" dedim, "senin suçun ne? Niye yatarsın burada?" "Benim suçum kalemimdir. Şiirlerimdir. İnsanları sevmemdir. Memleketimi de çok severim.'' (Abdullah Dayı - "Azrail'in Öbür Adı" Antep Canavarı)
  • Getirdiği suyla temizlenmesine yardımcı olan ve sigarasını paylaşan Nâzım Hikmet’le ilk diyaloglarını şöyle aktarmıştı Abdullah Palaz: “Abi” dedim, “Senin suçun ne? Niye yatarsın burada?” “Benim suçum kalemimdir. Şiirlerimdir. İnsanları sevmemdir. Memleketimi de çok severim.” “Peki abi, biz yazmasını bilmeyiz ama biz de insanları severiz. İnsanlara kötülük gelmesin diye bunca işler yaptık. Haksızlığa tahammül etmeyiz, haksızlığa uğrayanın yanında oluruz. Benim atalarım da bu memleket için savaşmıştır. Cenk etmiştir. O zaman bizim bunlardan da suçumuz olması mı gerekir?” “Yok, sizin bunlardan suçunuz olmaz. Size bundan bir şey demezler, bize derler. Bu yüzden de bana ceza verirler.” “Neden?” “Çünkü bana bunlardan dolayı komünist diyorlar.” “Komünist ne demek ağam?” “İşte bu anlattıklarım, yazdıklarım, düşüncelerim komünistlik oluyor.” Ben bu 'komünist' sözünü yeni duyuyordum. Güldüm. “O zaman demek ki, ben de komünistim de haberim yokmuş” dedim. Bu kez de o dev gibi adam güldü: “Yok, olmaz öyle şey. Çünkü sen haksızlıkların üzerine silahla gidiyorsun. İnsan sevgini, haksızlık yapanı öldürerek göstermek istiyorsun. Ben bu işi kalemimle yapıyorum. Kalemimle anlatıyorum. Senin silahın patladığı yerde kalır. Benim kalemim ise bu haksızlıkları anlatarak, bir gün bu düzeni patlatır, anladın mı?” Hiçbir şey anlamamıştım. Ama bu dev gibi, yiğit adamı çok sevmiştim. (Abdullah Dayı - "Azrail'in Öbür Adı" Antep Canavarı)
  • Yerine oturdu. Hâkim bağırdı: "Ayağa kalk, savunmanı oku!" Oturduğu yerden o da bağırdı: "Ayağa kalkmıyorum. Savunmamı da yapmıyorum. Ne yaparsanız yapın! Beni rahat bırakın, kararınızı da temyiz et- meyeceğim. " 2 Aralık 1989 Cumartesi günü, tüm gazeteler bu haberi yazıyordu. (Abdullah Dayı - "Azrail'in Öbür Adı" Antep Canavarı)
  • Onlar yedi arkadaş, Konya'ya büyük güvenlik önlemleri ile geldiklerinde, görüldü ki Abdullah Palaz'ın adı kendinden önce gelmişti. (Abdullah Dayı - "Azrail'in Öbür Adı" Antep Canavarı)
  • Çobanyıldızı yol gösteren bir yıldızdır. Bunu iyi bilirim. Acaba insanlara da doğruyu gösteren bir yıldız olamaz mıydı? Hep bunu düşünmüşümdür. İyiyi, kötüyü ayırt eden, yapılacak kötülüklerin önüne geçen bir yıldız yok mudur? (Abdullah Dayı - "Azrail'in Öbür Adı" Antep Canavarı)
  • Ben şair ne demektir , yazar ne demektir , tarihçi ne demektir bilmiyordum , komünistliği ise hiç bilmiyordum . Ama vatan haini denmesi ağrıma gitmişti . Böyle bir adam , böyle bir yiğit adam vatan haini olamazdı . (Abdullah Dayı - "Azrail'in Öbür Adı" Antep Canavarı)
  • "Müdür Beyim! Sen de şunu iyi bil. Benim önümde de, arkamda bıraktığım cinayetlerden çok daha fazlası var. Ben senin çukurunu gördüm. Ama sen benim cinayetlerimi görmedin. Sadece duydun." (Abdullah Dayı - "Azrail'in Öbür Adı" Antep Canavarı)
  • Bana döndü: "Ne demek 'Yaşamak Direnmektir'?" Güldüm. "Bunu en iyi senin bilmen gerekir Dayı” dedim. "Sen yarım asır direnmişsin. Cezaevlerinde, işkencelerde, kurşunlarda. Direnmeseydin yaşayabilir miydin?" (Abdullah Dayı - "Azrail'in Öbür Adı" Antep Canavarı)
  • “Bir şartla söz veririm..." "Nedir o şart?" "O adamı bizim koğuşa vereceksin. " "Hangi adamı?" "O şair, yazar, tarihçi olan adamı. O adamı bizim koğu­şa verirsen, sana söz veririm. Vermezsen, bak müdür bey, bu cezaevinde öyle şeyler yaparım ki tarih bunu yazmamıştır. Bursa Cezaevinin tarihini kanla yazarım. Hepsi bu kadar işte." "Kimmiş o adam? Nazım Hikmet mi yoksa?" (Abdullah Dayı - "Azrail'in Öbür Adı" Antep Canavarı)
  • Şu yıldızlara bak! Ne güzel dururlar! Hiç birbirlerine sataşmadan, kavga etmeden. Ya insanlar? Onlar niye birbirlerini yerler? (Abdullah Dayı - "Azrail'in Öbür Adı" Antep Canavarı)

Yorum Yaz