Vera Tulyakova Hikmet kimdir? Vera Tulyakova Hikmet kitapları ve sözleri
Nazım Hikmet'in Eşi Vera Tulyakova Hikmet hayatı araştırılıyor. Peki Vera Tulyakova Hikmet kimdir? Vera Tulyakova Hikmet aslen nerelidir? Vera Tulyakova Hikmet ne zaman, nerede doğdu? Vera Tulyakova Hikmet hayatta mı? İşte Vera Tulyakova Hikmet hayatı... Vera Tulyakova Hikmet yaşıyor mu? Vera Tulyakova Hikmet ne zaman, nerede öldü?

Doğum Tarihi: 1932
Doğum Yeri:
Ölüm Tarihi: 2001
Ölüm Yeri:
Vera Tulyakova Hikmet kimdir?
Vera Tulyakova Hikmet (1932-2001) Nâzım Hikmet’in karısı. Devlet Sinema Üniversitesi (VGİK - Vsesoyuzniy Gosudarstvenniy İnstitut Kino) Senaryo Bölümü’nü bitirdi ve SSCB’nin en büyük çizgi film kuruluşu olan “Soyuzmultifilm”de redaktör olarak çalışmaya başladı. “Novosti” haber ajansında muhabirlik yaptı. 1955 yılında tanıştığı Nâzım Hikmet’le birlikte yazdıkları “İki İnatçı” ve “Kör Padişah” adlı tiyatro oyunları Moskova başta olmak üzere SSCB’nin çeşitli kentlerinde sahnelendi. 1963’te Nâzım Hikmet’in ölümünün ardından Rusya Edebiyat ve Sanat Devlet Arşivi’nde Nâzım Hikmet Bölümü’nün oluşmasına ön ayak oldu. Aynı yıllarda VGİK’te doktora çalışmasını tamamladı ve ölünceye dek aynı üniversitede öğretim görevlisi olarak çalıştı. Ayrıca 1998’de Rusya’nın konusunda ilk özel üniversitesi olan “Bağımsız Sinema ve Televizyon Okulu”nu kurdu ve rektörlüğünü üstlendi.
Vera Tulyakova Hikmet Kitapları - Eserleri
- Bahtiyar Ol Nazım
- Nazım'la Son Söyleşimiz
Vera Tulyakova Hikmet Alıntıları - Sözleri
- Ne kadar yakışıklısınız Nâzım! Hiç de Türk ’e benzemiyorsunuz! Niçin yalnız yaşıyorsunuz? Böyle yaşamamalısınız! Kadınlar, mutlaka, çılgınca, çılgınca, çılgınca seviyorlardır sizi! Neden evlenmiyorsunuz? Ve Nâzım insanı o silahsız bırakan gülümsemesiyle yanıtladı: - Çunkü, cancağızım, aileye, özel mülkiyete ve devlete karşıyım da ondan! (Nazım'la Son Söyleşimiz)
- Yaşar’a giderdik, Tilda çay demlerdi bize evlerinde. Çok büyük bir yazar. Öfkeli, sevecen, gerçek anlam ıyla halksal bir yeteneği var. Burada onun “İnce Me- med ”inin kapış kapış alınıp okunmasına nasıl seviniyorum . (Nazım'la Son Söyleşimiz)
- “Seviyorum Seni Ekmeği Tuza Banıp Yer Gibi...” diye okumaya başladı Samoylov. Küçücük, görünmez bir nokta olmayı istemiştim o an. Kimse beni görmesin, kimse Nâzım’ın bu şiirleri bana yazdığını anlamasın diye... (Bahtiyar Ol Nazım)
- Bu şehir güzelse senin yüzünden... (Bahtiyar Ol Nazım)
- Biliyorsun Vera, birkaç kez yattım hapiste, bir keresinde dokuz ay. Fakat tek satır yazmış değilim orada. Hapishanelerde on yedi yıl çalışabilen ve öylesine şeyler yazabilen insanda, insanüstü bir ruh gücü var demektir! On yedi yıl parmaklıklar arasında, itin, kopuğun, namussuzun, katilin arasında yaşayıp da tertemiz, pırıl pırıl bir insan olarak kalmak. Güneş akı- tan, ışıl ışıl bir kaynaktır Nâzım, hiçbir kir, hiçbir leke gölgeleyemez onu. Eh, Vera, ne adamdı kocan senin! (Nazım'la Son Söyleşimiz)
- Ve ansızın dedin ki: “Aşk her şeyin eridiği bir demir ocağı, bir döküm hanedir. (Nazım'la Son Söyleşimiz)
- Gelsene dedi bana Kalsana dedi bana Gülsene dedi bana Olsene dedi bana Geldim Kaldım Güldüm Öldüm (Nazım'la Son Söyleşimiz)
- Ayakta durmak ne zor, oysa kırılmak ne kadar kolay! (Bahtiyar Ol Nazım)
- Çalıyorum kapınızı teyze, amca, bir imza ver. Çocuklar öldürülmesin şeker de yiyebilsinler. (Nazım'la Son Söyleşimiz)
- ...kaç kere kaybettin beni Nâzım, kaç kere buldun? Daha kaç kere daha kaybedip bulacaksın. Ne kadar seviyordum seni, ne kadar! Her gece yemin ediyor, ertesi gün sana ‘hayır’ demek için söz veriyordum kendi kendime. Ertesi gün olduğunda da çalışma saatlerinin bitiminde işten çıkıp köşeyi dönüyor ve gözyaşlarıyla atılıyordum boynuna. (Bahtiyar Ol Nazım)
- ‘Umutsuzluk günahların en korkuncudur.’ (Bahtiyar Ol Nazım)
- Ayakta durmak ne zor, oysa kırılmak ne kadar kolay! (Bahtiyar Ol Nazım)
- Biliniz ki yeryüzünde en kötü yalan, güzelliğin arkasına saklanıp söylenendir. Çünkü buna kalp kolay aldanır. (Bahtiyar Ol Nazım)
- Ben sizin hastanızım, cancağızım, başka bir şeyim yok. (Nazım'la Son Söyleşimiz)
- Özgürlük, özgürlük demekti, anasını satayım. (Bahtiyar Ol Nazım)
- Vera'nın Nazım'a son bakışı... "Sana, ne demeliyim bilmiyorum! Güneşim desem, güneş batıyor. Hayatım desem, hayat kısa. Gülüm desem, o da soluyor. Sana "canım" demeliyim. Çünkü bu can seninle atıyor." (Nazım'la Son Söyleşimiz)
- Herkese beni sormuştun, oysa yanı başındaydım ben. (Bahtiyar Ol Nazım)
- “Devrimcilerin erk düşkünü olmaları mümkün olmadığı gibi, erk düşkünleri devrimci olamazlar...” (Bahtiyar Ol Nazım)
- Şöyle derdin: “Marx öldü, Lenin öldü. Bunu anlıyorum. Vücut çalışmaz oldu artık. Fakat ya beynin enerjisi, o nerede? Acaba tüm bunlar, sıradan bir kimyasal tepkime yoluyla, basitçe yok olup gittiler mi? (Nazım'la Son Söyleşimiz)