matesis
dedas

Yargıtay 3. Ceza Dairesi üyeleri kimlerdir? Yargıtay 3. Daire Başkanı Muhsin Şentürk AK Partili mi?

Anayasa Mahkemesi'nin Türkiye İşçi Partisi'nden milletvekili seçilen Can Atalay'la ilgili ihlal kararını tanımayan Yargıtay 3. Ceza Dairesi, AYM üyeleriyle ilgili suç duyurusunda bulunması ile internette en çok merak edilen konuların başında Yargıtay 3. Ceza Dairesi başkanı ve üyeleri geldi. Peki kimdir bu Yargıtay 3. Ceza Dairesi başkanı ve üyeleri... İŞTE AYRINTILAR
  • 09.11.2023 03:33
Yargıtay 3. Ceza Dairesi üyeleri kimlerdir? Yargıtay 3. Daire Başkanı Muhsin Şentürk AK Partili mi?

Gezi davasından mahkum olduktan sonra milletvekili seçilen ve Anayasa Mahkemesi'nin hakkında hak mahrumiyeti kararı verdiği Avukat Can Atalay'ın dosyası Anayasa Mahkemesi tarafından yerel mahkeme olan İstanbul 13. Ceza Mahkemesi'ne gönderilmişti.

Mahkeme, dosyada karar verme yetkisinin Yargıtay 3. Ceza Dairesi'nde olduğunu belirterek dosyayı geçtiğimiz günlerde bu daireye gönderdi.

Dosyayı inceleyen Yargıtay 3. Ceza Dairesi, son noktayı koydu.

Anayasa Mahkemesi'nin Türkiye İşçi Partisi'nden milletvekili seçilen Can Atalay'la ilgili ihlal kararını tanımayan Yargıtay 3. Ceza Dairesi, AYM üyeleriyle ilgili suç duyurusunda bulundu

Yargıtay 3. Ceza Dairesi'nin cezaevinde tutuklu bulunan Hatay Milletvekili Can Atalay’a yönelik hal ihlali kararına uymaması ve AYM üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunma kararı alması hukukçuların tepkisini çekti.

Yargıtay 3. Ceza Dairesi, "Anayasa hükümlerini ihlal eden ve kendisine verilen yetki sınırlarını yasal olmayacak şekilde aşarak hak ihlalinin kabulü yönünde oy kullanan ilgili Anayasa Mahkemesi üyeleri hakkında gereğinin takdir ve ifası için Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulunulmasına" oy birliğiyle karar verildiğini açıkladı.

internette en çok merak edilen konuların başında Yargıtay 3. Ceza Dairesi başkanı ve üyeleri geldi. Peki kimdir bu Yargıtay 3. Ceza Dairesi başkanı ve üyeleri... 

İşte Yargıtay Ceza Daire Başkan ve üyeleri  

1.Ceza Dairesi Başkanı Hüseyin Canan
2.Ceza Dairesi Başkanı Yusuf Kuzu


3.Ceza Dairesi Başkanı Muhsin Şentürk kimdir?

Dairede en kıdemli üye olarak başkanvekilliği görevini de yürüten Muhsin Şentürk, 1968'de Ankara'da doğdu. Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesinden mezun olduktan sonra Ankara hakim adayı olarak mesleğe başladı.

Görev yaptığı yerler

Şentürk, sırasıyla Kars Susuz, Sivas Koyulhisar Cumhuriyet Savcılığı, Yargıtay 3.Ceza Dairesi tetkik hakimliği, Yargıtay Cumhuriyet Savcılığı görevlerinde bulundu.

Yargıtay üyeliğine 2012'de seçilen Muhsin Şentürk, evli ve iki çocuk babası.

Sosyal medya hesapları kullanmayan Şentürk'ün milliyetçi partiler ile bir gönül bağının olduğu söylemleri mevcut olsa da herhangi bir siyasi partide aday adaylığı söz konusu değil. 

Yargıtay 3. ceza dairesi üyeleri

  1. Hakan Yüksel kimdir?
  2. Mustafa Doğru kimdir?
  3. Şerafettin Saka kimdir?
  4. Mustafa Karayıldız kimdir?


4.Ceza Dairesi Başkanı Ziya Dinler
5.Ceza Dairesi Başkanı Yaşar Şimşek
6.Ceza Dairesi Başkanı Hüseyin Kocabey
7.Ceza Dairesi Başkanı Memiş Selçuk Güney
8.Ceza Dairesi Başkanı Abdulkadir Güngören
9.Ceza Dairesi Başkanı Maruf Alikanoğlu
10.Ceza Dairesi Başkanı Mehmet Faik Ateş
11.Ceza Dairesi Başkanı Hanefi Keskin
12.Ceza Dairesi Başkanı Ahmet Er

 

Yargıtay Hukuk Daireleri

Öznur Kakillioğlu
1.Hukuk Dairesi Başkanı
 
Ömer Uğur Gençcan
2.Hukuk Dairesi Başkanı
 
Ömer Kerkez
3.Hukuk Dairesi Başkanı
 
Kadri ÖZERDOĞAN
4.Hukuk Dairesi Başkanı
 
Ümran GÖRMEZ
5.Hukuk Dairesi Başkanı
 
Murat KIYAK
6.Hukuk Dairesi Başkanı
 
Hikmet ONAT
7.Hukuk Dairesi Başkanı
 
Fahri AKÇİN
8.Hukuk Dairesi Başkanı
 
Dr. Seracettin GÖKTAŞ
9.Hukuk Dairesi Başkanı
 
Mustafa TAŞ
10.Hukuk Dairesi Başkanı
 
Abdullah YAMAN
11.Hukuk Dairesi Başkanı
 
Ayhan TUNCAL
12.Hukuk Dairesi Başkanı
 

İŞTE O KARARIN TAM METNİ:

Daire başkanı Muhsin Şentürk, üyeler Hakan Yüksel, Mustafa Doğru, Şerafettin Saka ve Mustafa Karayıldız’ın oybirliğiyle aldığı kararda öne çıkan ifadeler şöyle:

*Anayasa Mahkemesi’nin diğer yargı kollarıyla ilişkilerinde fonksiyon gaspına neden olmayacak biçimde kendi kendini sınırlama eğilimi içinde olması beklenirken, bazı kararlarında hukuka uygun düşmeyecek şekilde yetkisini açıkça aştığı görülmektedir. Örneğin, Anayasa Mahkemesi Erdem Gül ve Can Dündar kararında ortaya koyduğu gerekçeyle ağır ve haklı eleştiriler almış ve bu kararda inceleme yetkisini açık şekilde aşmıştır. Nitekim, verildiği tarihler itibariyle karar, hukuk çevrelerinde bu yönlerden haklı olarak ağır şekilde eleştirilmiş ve Anayasa Mahkemesi’nin görev sınırlarını aştığı belirtilmiştir. İhlal kararına konu olan tutuklama kararını veren İstanbul 14’üncü Ağır Ceza Mahkemesi, ihlal kararının gereğini yerine getirse de bu kararında, Anayasa Mahkemesi kararlarının bağlayıcı olduğunu belirtmek suretiyle mezkur kararı hukuken desteklemediği halde, sanıkların tahliyesine karar vermiştir.

‘AYM süper temyiz mercii değil’

*Bu kapsamda verilen kararlar, temel hak ve özgürlükler yönünden tespit edilen ihlal kararlarıyla uyumlu olmalı ve neticeye tesiri olmayacak hallerde, hukuki değerden yoksunluk durumu da gözetilerek yeniden yargılamaya hükmedilmesi yoluna gidilmemelidir. Bu itibarla, Anayasa Mahkemesi kendisini yüksek mahkemeler üzerinde süper bir temyiz mercii olarak görmemeli, temyiz mahkemeleri olan ve kendisi gibi yüksek mahkeme konumunda bulunan Yargıtay ve Danıştay kararlarını, yeniden yargılama görüntüsü altında dosyanın esasına da girip bozmak suretiyle kendi görev ve yetkilerine yasal dayanaktan yoksun olarak gereğinden fazla ve yetkisini aşacak şekilde anlam yüklememelidir.

‘Ortalama hukuk bilgisiyle anlaşılıyor’

*Anayasa’nın 14’üncü maddesinde bir suç ihdas edilmemiş olması ve soyut bir tanımlama yapılmış olması, anayasa koyucunun bilinçli bir tercihinin ürünü olup bu madde, her somut olayda ilgili milletvekiline atılı suçun ve gerçekleştirilen fiilin ağırlığının, soruşturma makamı ve derece ve temyiz mahkemeleri tarafından değerlendirilmesine imkan tanımaktadır. Yapılan bu hukuki değerlendirme sonucunda, Anayasa’nın 14’üncü maddesindeki durumlar kapsamında kabul edilen bir fiilin bulunduğu kanaatine varılması halinde, yasama dokunulmazlığı ortadan kalkacak ve bu durum, TBMM’ye bildirilecektir. Bir anayasa ya da kanun hükmünün kazuistik şekilde düzenlenmemiş olması soyut şekilde o normun belirlilik ilkesine aykırılık teşkil ettiği ve öngörülebilir olmadığı anlamına gelmez. Hakeza ilgili anayasa hükmünün düzenlenme şeklinden dahi somut bir suç listesi sayılma yolunun tercih edilmediği, ortalama bir hukuk bilgisiyle anlaşılmaktadır.

 

‘Gülen’in milletvekili olmasının önü açılır’

*Anayasa’nın 14’üncü maddesinin yargı organlarının kararlarıyla belirlilik ve öngörülebilirliği sağlayacak şekilde yorumlamaya elverişli olmadığını söylemenin isabetsiz olduğu ve açık bir şekilde TCK’nın 302, 307, 309, 311, 312, 313, 314, 315 ve 320. maddeleri ve 310’uncu maddesinin birinci fıkrasında yazılı suçların, Anayasa’nın 14’üncü maddesi kapsamında değerlendirilmesi gerektiği kanaatine varılmıştır. Aksi halde, Türkiye Cumhuriyeti’nin devleti ve milletiyle bölünmez bütünlüğüne kasteden, pek çok kanlı terör eylemiyle irtibatlandırılan ve haklarında yukarıda sayılan mutlak terör suçlarından soruşturma veya kovuşturma bulunup henüz yakalanamayan ve kırmızı bültenle aranan Fethullah Gülen, Şerif Ali Tekalan, Recep Uzunallı, Adil Öksüz, Ekrem Dumanlı, Cemil Bayık, Murat Karayılan, Duran Kalkan, Sabri Ok ve Ali Ekber Doğan ve bunlar gibi şüpheli ya da sanıkların, milletvekili seçilmelerinin, yemin ederek göreve başlamalarının ve TBMM’ye girmelerinin önü açılır ki bu durumun hukuken isabetli olduğunu savunmanın izahı kabil olduğunu söylemek mümkün değildir.

‘Milletvekilliği düşürülmeliydi’

*Anayasanın 76’ncı maddesinde sayılan milletvekilliğiyle bağdaşmayan suçlardan kurulan mahkumiyet hükmünün milletvekilliğini düşüreceğinin de anlaşılması karşısında TBMM Başkanlığı’na dairemizin ilamının ulaştığı tarihte ivedilikle milletvekilliğinin düşürülmesine yönelik işlemlere başlanması gerekirken, Anayasa Mahkemesi’nin dairemizin verdiği onama kararından yaklaşık bir ay sonra ihlal kararı verdiği halde, TBMM tarafından bu süreçte hükümlü Şerafettin Can Atalay’ın milletvekilliğinin düşürülmesi işlemlerinin anayasanın açık hükmüne rağmen tamamlanmadığı anlaşılmıştır.

‘Kararımızın esasına girip bozdular’

*Bireysel başvurunun yeni bir itiraz veya temyiz yolu olmadığı ve Anayasa Mahkemesi’nin Yargıtay gibi yüksek bir mahkemenin kararını her türlü hukuka aykırılık sorunu yönünden inceleyebilecek olan bir süper temyiz makamı olmadığı halde, temyiz mahkemesi olan dairemizin kararını, yeniden yargılama görüntüsü altında dosyanın esasına da girip adeta bozmak suretiyle kendisine yasal dayanaktan yoksun, gereğinden fazla ve yasal yetkisini aşacak şekilde anlam yüklediği anlaşılmıştır.

‘İroni olarak değerlendirdik’

*Ayrıca, Anayasa Mahkemesi, Şerafettin Can Atalay hakkında vermiş olduğu hak ihlali kararında, önceki Ömer Faruk Gergerlioğlu ve Leyla Güven kararlarından farklı olarak milletvekili dokunulmazlığı yönünden anayasanın 14’üncü maddesinin hangi suçları kapsadığının anayasal ya da yasal düzenleme dışında yargısal bir yorumla belirlenmesinin ciddi sıkıntılara yol açacağını belirtirken, kendisinin daha önceden yargısal aktivizm sonucu vermiş olduğu ve kamuoyunda üniversitelere başörtü yasağı olarak bilinen, bizce de kabul görmeyen bir kararını gerekçe göstermesi tarafımızdan dikkat çekici bulunmuş ve bir ironi olarak değerlendirilmiştir.

‘Görevini kötüye kullandı’

*Kararında, yargı organlarının anayasanın 14’üncü maddesine hangi suçların gireceğini yorumlamalarının sağlıklı olmayacağını, mutlaka anayasal ya da yasal düzenleme yapılmasının gerektiğini söyleyen Anayasa Mahkemesi, bugüne kadar hem norm denetimi kararlarında hem de sonradan kendisine tali görev olarak verilen bireysel başvuru kararlarında, anayasal veya yasal bir yetkisi olmamasına rağmen hiçbir organ tarafından denetlenmememin vermiş olduğu rahatlıkla da, içtihat yoluyla anayasal yetkisini sürekli artırmak ve kötüye kullanmak suretiyle kendisinin, daha önceden norm denetimi görevi sırasında sıkça dile getirilen yasama organı üzerinde vesayet organı olduğuna yönelik eleştirilerin, bireysel başvuruya ilişkin yetkinin verilmesi üzerine yüksek mahkemeler dahil tüm yargı üzerinde de ortaya çıkmasına neden olmuştur.

Tespit tehdit sayıldı

* Hatta gelinen noktada Anayasa Mahkemesi, hükümlü Şerafettin Can Atalay’a yönelik vermiş olduğu ihlal kararında, yasal bir dayanağı olmamasına ve doktrinde bile tartışmalı bir konu olmasına rağmen, ‘Anayasa Mahkemesi kararlarının objektif işlevinden’ bahsederek, kararı veren Yargıtay 3’üncü Ceza Dairesi üyelerini ”İhmal suçunu işlemişlerdir” şeklinde tehdit etme boyutuna kadar işi vardırmıştır. Bugüne kadar birçok terör örgütü veya üyesi tarafından hem sosyal medya hem de yazılı ve görsel basın üzerinden ya da ilk derece yargılamaları veya temyiz incelemesi sırasında gönderilen dilekçelerle sürekli tehdit edilen dairemiz üyelerinin, bir de Anayasa Mahkemesi tarafından bu şekilde tehdit edilmesi de esef verici ve manidar bulunmuştur.

‘Vesayet makamı’

*Ülkemizde Anayasa Mahkemesi sadece yasaları iptal ederek yasama organının alanına müdahale etmemekte, ayrıca, bazen yasa koyucu gibi davranarak anayasaya göre aralarında astlık üstlük ilişkisi bulunmayan yüksek mahkemeler üzerinde de süper temyiz mahkemesi olarak vesayet makamı gibi davranmaktadır.

Editör: Nezir Güneş

Yorumlar

Image
Ziyaretçi
10.11.2023 / 10:44

Tuz kokmuşsa vatandaş kime güvenecek çok üzücü bir durum makam mevki sahibi olanlar kendilerini o yerin sahibi zannediyor çok yazık...

Yorum Yaz