Yılmaz Karakoyunlu kimdir? Yılmaz Karakoyunlu kitapları ve sözleri
Yazar Yılmaz Karakoyunlu hayatı araştırılıyor. Peki Yılmaz Karakoyunlu kimdir? Yılmaz Karakoyunlu aslen nerelidir? Yılmaz Karakoyunlu ne zaman, nerede doğdu? Yılmaz Karakoyunlu hayatta mı? İşte Yılmaz Karakoyunlu hayatı...

Doğum Tarihi: 1936
Doğum Yeri: İstanbul, Türkiye
Yılmaz Karakoyunlu kimdir?
Yılmaz Karakoyunlu, 1936 yılında İstanbul'da doğdu. Diyarbakır Ziya Gökalp Lisesi ni bitirdi (1955) Siyasal Bilgiler Fakültesi'nden mezun oldu (1959) Georgia Üniversitesin'den MBA derecesi aldı. Michigan Üniversitesi'nden "Effective Management" Sertifikası sahibidir. Doktorasını İstanbul Üniversitesi'nde tamamlamıştır.
Kısa bir süre müfettişlik yaptıktan sonra Devlet Planlama Teşkilatına girdi. Finansman Şubesi müdürlüğünü üstlendi. İstifa ederek özel sektöre geçti. Yönetim kurulu üyeliği, başkanlığı, genel müdürlük ve genel koordinatörlük görevleri üstlendi. Batışıyla Türkiye'nin bir dönem ekonomisini ve siyasetini temelden sarsan Banker Kastelli şirketlerinin Genel Koordinatörlüğünü yapmıştır.
1995 yılı seçimlerinde Anavatan Partisi'nden İstanbul milletvekili seçildi. 1999 yılı seçimlerinde yeniden parlamentoya girip Anavatan Partisi Genel Başkan Yardımcılığı görevini üstlendi. Ecevit Kabinesinde Devlet Bakanı ve Hükümet sözcüsü olarak TRT, Anadolu Ajansı, Basın Yayın Genel Müdürlüğü, Özelliştirme İdaresi Başkanlığında sorumlu olarak görev aldı. Evli 2 çocukludur.
Mesleki ve edebi eserleri ile dikkat çekmiştir. Salkım Hanımın Taneleri romanı ile 1989 Yunus Nadi Roman ödülü birinciliğini kazanmıştır. Üç Aliler Divanı, Güz Sancısı, Çiçekli Mumlar Sokağı, Yorgun Mayıs Kısrakları, Ezan Vakti Bethoveen, Mevsimler Eskidi Biraz isimli romanları Doğan Kitap tarafından yayınlanmıştır. Güz Sancısı romanı 1991 yılında Türk Yazarlar Birliği Roman Ödülü Birinciliğini kazandı. Şiirlerini O Hayal Aynasından ve Rubailer isimli kitapta toplamıştır. 1999 yılında Edebiyat Alanında Mevlana Büyük Ödülüne Layık Görüldü. 2000 Yılında Nokta Dergisi Edebiyat alanında "DORUKTAKİLER" ödülüne layık görüldü. 2005 Yılında yayınlanan "Yorgun Mayıs Kısrakları" isimli romanıyle Türk siyasi tarihinin siyaet ve sanat kadrolarının aşkalrını ve mücadelelerini değerlendirdi. 2010 yılında yayınladığı Serçe Kuşun Sonbaharı isimli romanındaŞeyh Bedrettin'in hayatını ve sosyal tesirlerini romanlaştırdı. 2011 yılında Dogan-Egmont tarafından başlatılan çocuk romanları serisinde yayınlanan "Serin Kızın Gökkuşağı" isimli kitabını yayınladı.
Oyunları arasında Önce İnsan, Zirveden Sonra, Altın Huylu Doruklar, Romenos Diogenes, Ok ve Yay, Mavi Saplı Hayaller, Kuzguncuklu Fazilet sahnelendi.
Güz Sancısı romanı ve Zirveden Sonra oyunu ile Türk Yazarlar Birliğinin birincilik ödülünü aldı. Zirveden Sonra / Sokullu isimli oyunu 1991 yılında Türk Yazarlar Birliği "En İyi Oyun" ödülünü kazandı. Aynı Yıl Kültür Bakanlığı Tiyatro Ödülünü kazandı.
Salkım Hanımın Taneleri Romanı filme çekildi. 1998 Antalya Film Festivalinde 6 dalda birincilik ödülü aldı ve yılın en iyi sinema filmi seçildi. Filmin başrollerini oynayan Zuhal Olcay, Hülya Avşar, Kamran Usluer izleyicilerden çok büyük takdir topladılar.
1991 yılında yazılan Güz Sancısı Romanı, aynı isimle 2008 yılında filme çekildi. Baş rolü oynayan Beren Saat yılın en dikkat çeken sanatçısı oldu. Film 2009 yılı başında Yunanistan'ın Atina kentinde gala gecesi yapılarak seyircilere sunuldu. Bu gece münasebetiyle Güz Sancısı Yunancaya çevrilerek yeniden yayınlandı.
Yılmaz Karakoyunlu sevilen TV dizilerinde senaryo danışmanlığı görevini üstlenmiştir. Hatırla Sevgili, Elveda Rumeli, Karayılan, Her Şeye Rağmen dizileri Yılmaz Karakoyunlu'nun senaryo danışmanlığı ile gerçekleştirilmiştir. Çekime hazır senaryoları Kösem Sultan, Kızıl Kısrak, Karantinalı Despina, Beyaz Mahşer, Hakan (Abdülhamit)yayıma hazırlanmaktadır.
200 e yakın Türk Müziği şarkısı ve saz eserleri TRT Repertuvarındadır.
Yılmaz Karakoyunlu Kitapları - Eserleri
- Serçe Kuşun Sonbaharı
- Salkım Hanımın Taneleri
- Mor Kaftanlı Selanik
- Çiçekli Mumlar Sokağı
- Üç Aliler Divanı
- Yorgun Mayıs Kısrakları
- Perîze Ezan Vakti Beethoven
- Güz Sancısı
- Mevsimler Eskidi Biraz
- Rubâîler
- Ekinler Gece Büyür
- Sahilde Zaman Bitti
- Kısa Kollu Ahtapot
- Mor Çiçekli Natürmort
- Penbe Donlu Köstebek
- Serin Kızın Gökkuşağı
- İstanbul Bonmarşesi
- Türk Ekonomisinde Çağdaşlaşma Süreci
Yılmaz Karakoyunlu Alıntıları - Sözleri
- Kendinde kabahat aramayan insanın ,adil olması mümkün değildir (Serçe Kuşun Sonbaharı)
- Kadere kesik çizgi diyenler yanılıyorlar. O dümdüz bir ovadır. (Yorgun Mayıs Kısrakları)
- Herkes sonsuzluğu aradı. Ölümsüzlüğün iksirini istiyordu. Gördük ki Allah, yolumuzu tıkamıştı. Bütün peygamberlerinin hayatında bir akıbet vardı. Mahşer günü belli ki bu akıbetin çığlığıydı. (Serçe Kuşun Sonbaharı)
- İki tarafın da yalancı olduğu yerde kaybeden, ilk konuşan olur... (Mor Kaftanlı Selanik)
- Sonunda amansız bir amaç gibi yakamıza yapışır … (Salkım Hanımın Taneleri)
- Işıklar da, lambalar da çok umurumda değil artık... Sadece korkuyu al içimden yeter. (Güz Sancısı)
- Ruhta ırk yoktur ; ruhta zaman yoktur. (Mor Kaftanlı Selanik)
- "İnsanlar bazen bir şeyi yarım bırakarak da güçlü olduklarını ortaya çıkarmak isterler." (Mevsimler Eskidi Biraz)
- Katreyiz âlemde lâkin dilde deryâ olmuşuz. (Yorgun Mayıs Kısrakları)
- Sevmek sorumluluktur, özlemek bu sorumluluğu hatırlatan disiplindir. (Yorgun Mayıs Kısrakları)
- “İnsanın kaderini, çiz diye kendine verseler, inan ki, yaşadığının dışında bir şey çizemez. Bizim kaderimiz, zaten bizim elimizde büyümüş. Onu emzirdiğin evlat gibi bağrına basacaksın. Bazen sana kafa tutacak, kahredip kızacaksın. Bazen yüzüne gülecek, sevinçten havalara uçacaksın. Bir öyle, bir böyle yaşanıp gidecek bu hayat...” (Salkım Hanımın Taneleri)
- "Bazen o yaşadığın kalp çarpıntısı hastalık belirtisi değil, vicdan azabıdır." (Salkım Hanımın Taneleri)
- Eğer bir kere gerçeği saptırırsan, bir daha o gerçeğe sadık kalamazsın... (Mor Kaftanlı Selanik)
- Dört duvar arasında, nasıl olur da gerçek hayatın yüzünü görebilirim. (Güz Sancısı)
- Muvaffak olmak zor iştir. Mükâfat ister. Düşünebiliyor musun? Bir insanın bütün emellerini değiştiriyorsun. Hayallerini değiştiriyorsun. Değişmeyen tek şey çareleri... (Mor Kaftanlı Selanik)
- Ölüm bazen dorukta, bazen çukurdadır; ama hep bir adım ötemizde durur. (Güz Sancısı)
- 'Bu millete benliğini kazandıran ilk heyecanı hep İttihatçılar verdi. Onlar olmasaydı ben yolu bu kadar kolay yürüyemezdim." (Üç Aliler Divanı)
- Sıradan insan mutluluğu tanımaz, sadece keyiflenmeyi bilir. Mutluluk, bedel ödenerek yaşanabilen duygudur. (Yorgun Mayıs Kısrakları)
- - ben dostlarımı ne kalbimle ne de aklımla severim, olur ya, kalp durur akıl unutur... Ben dostlarımı ruhumla severim. O ne durur, ne de unutur... (Serçe Kuşun Sonbaharı)
- İki yanlışı birden dengelemek gibi bir başka güçlük yaratıyordu (Salkım Hanımın Taneleri)
Editör: Nasrettin Güneş