diorex
Dedas

Yusuf Hayaloğlu kimdir? Yusuf Hayaloğlu kitapları ve sözleri

Zaza Şair, Şarkı Sözü Yazarı ve Ressam Yusuf Hayaloğlu hayatı araştırılıyor. Peki Yusuf Hayaloğlu kimdir? Yusuf Hayaloğlu aslen nerelidir? Yusuf Hayaloğlu ne zaman, nerede doğdu? Yusuf Hayaloğlu hayatta mı? İşte Yusuf Hayaloğlu hayatı... Yusuf Hayaloğlu yaşıyor mu? Yusuf Hayaloğlu ne zaman, nerede öldü?

  • 25.03.2022 18:00
Yusuf Hayaloğlu kimdir? Yusuf Hayaloğlu kitapları ve sözleri
Zaza Şair, Şarkı Sözü Yazarı ve Ressam Yusuf Hayaloğlu edebi kişiliği, hayat hikayesi ve eserleri merak ediliyor. Kitap severler arama motorlarında Yusuf Hayaloğlu hakkında bilgi edinmeye çalışıyor. Yusuf Hayaloğlu hayatını, kitaplarını, sözlerini ve alıntılarını sizler için hazırladık. İşte Yusuf Hayaloğlu hayatı, eserleri, sözleri ve alıntıları...

Doğum Tarihi: 15 Aralık 1953

Doğum Yeri: Tunceli, Türkiye

Ölüm Tarihi: 3 Mart 2009

Ölüm Yeri: İstanbul, Türkiye

Yusuf Hayaloğlu kimdir?

Yusuf Hayaloğlu (1953 - 3 Mart 2009), Zaza şair, şarkı sözü yazarı ve ressam.

1953 yılında Tunceli'de doğdu. Parasız yatılı sınavında Türkiye ikincisi oldu ve Haydarpaşa Lisesi'nde yatılı okudu. Bir kısmı Elâzığ’da geçen lise eğitiminden sonra İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi'nde resim eğitimine başladı. Bir yandan da Cağaloğlu matbaalarına grafik işleri ve bijuteri atölyelerine takı-aksesuar modelleri yapıyordu. 1972 yılında, üniversite eğitimine ara vererek evlendi. Askerliğini Bornova, Burdur ve Konya 2. Ordu Karargahı'nda ressam olarak yaptıktan sonra Elazığ’da ulusal bir gazetede muhabirlik yaptı.

İstanbul’a geri döndü. Yılmaz Güney ile tanışıp Güney Filmcilik’te çalışmaya başladı. Üç yıl boyunca burada senaryo, öykü, roman, afiş, poster ve kartpostal hazırlanmasında görev aldı. Güney dergisiyle yolculuğu sürerken gelen 12 Eylül sürecinde o da geçti Nizamiye kapılarından. Çıktığında, Cağaloğlu'nda açtığı atölyesinde, matbaa ve yayınevlerine resim-grafik işleri yapmaya devam etti.

Kız kardeşi Gülten'in 1986 yılında Ahmet Kaya ile evlenmesi hayatında yeni bir dönüm noktası oldu. Ahmet Kaya'nın, onun yıllardır karaladığı ve bir kenara koyduğu şiirlerle tanışmasıyla, aralarında 13 yıl sürecek bir üretim ortaklığı başladı. Bu süreçte “Yorgun Demokrat”, “Adı Bahtiyar”, “Ayrılık Hediyesi”, “Hani Benim Gençliğim”, “Başım Belada” gibi pek çok esere imza atarak, bir döneme damga vurdular. Hayaloğlu ayrıca “Dağlarda Kar Olsaydım”, “Nankör Kedi”, “Sen Ağlama Yar” gibi şarkılar yapıp Ferhat Tunç'tan, Fatih Kısaparmak, İbrahim Tatlıses ve Müslüm Gürses'e kadar pek çok sanatçı ile çalıştı. 1999 yılında Ahmet Kaya için yazdığı “Giderim” yılın şarkısı oldu.

Ahmet Kaya'nın Türkiye'den ayrıldığı yıl Ah Ulan Rıza isimli ilk albümünü çıkardı. 2002'de Gözleri İntihar Mavi isimli ilk şiir kitabını yayınladı. Kitabı 48. baskıya ulaşarak bir rekora imza attı. Fakat üst üste gelen ağabeyinin, Ahmet Kaya'nın ve annesinin ölümü ile sıhhatini büyük ölçüde kaybetti. Her şeye rağmen eserlerini yaratmaya devam etti.

İkinci albümü Bir Acayip Adam'ın da ilki gibi satış rekorları kırmasıyla bu kez Flash TV, Radyo Barış, Kral TV ve Su TV'de programlar yapmaya başladı. Bir yandan da yurt içinde ve yurt dışında çeşitli konser ve dinletilerle şiirlerini halka ulaştırdı, ödüller aldı.

Akciğer kanserine yakalanan Hayaloğlu, 3 Mart 2009’da tedavi gördüğü Bakırköy Acıbadem Hastanesi'nde sabaha karşı çoklu organ yetmezliğinden hayata gözlerini yumdu. Cenazesi Küçükarmutlu Cemevi'nde ve Yeniköy Merkez Camisi'nde düzenlenen iki törenin ardından Yeniköy Mezarlığı'nda toprağa verildi.

Mine Hayaloğlu ile evli olan Yusuf Hayaloğlu, Deniz, Hazan ve Can adında üç çocuk babasıydı. Vefatından sonra ailesi tarafından derlenen Dur... Ağlama Gözlerim adlı şiir kitabı 2010 yılında yayımlandı.

Yusuf Hayaloğlu Kitapları - Eserleri

  • Gözleri İntihar Mavi
  • Dur...Ağlama Gözlerim
  • Yüzüm Gece Yarısı

Yusuf Hayaloğlu Alıntıları - Sözleri

  • Bir demli çay gibi gülüşüne muhtacım. "Sen yoksan mekanım belli değil, Zamanım yok.." (Yüzüm Gece Yarısı)
  • Ve görüyorsun ki; Aşkı beceremiyorum... Beni kendi halime bırak, yavrucuğum, Ben yolumu nasıl olsa bulurum (Gözleri İntihar Mavi)
  • "... O masum hayallere Varamam ölmekteyim.." (Dur...Ağlama Gözlerim)
  • Sen de anladın ki yapayalnızız (Gözleri İntihar Mavi)
  • "Kendimi bir öksüz çocuk sanıyorum Maden işçilerinin bıkkınlığı var ellerimde Sonra, Hiç bitmeyen bir kuyuya düşüyorum.." (Yüzüm Gece Yarısı)
  • "Hiçbir şeyi incitmeyeyim, Gücenmesin kimse derken.. En büyük kötülüğü yine kendime yapmışım, Dağılmışım.." (Yüzüm Gece Yarısı)
  • Çünkü çiçeğe küskün bu dal Kırdığındır senin, orta yerinden Ve işte budur vebal.. (Dur...Ağlama Gözlerim)
  • Hangi cama kafa atsam (Gözleri İntihar Mavi)
  • Bizi en çok bizden olanlar vurdu. (Yüzüm Gece Yarısı)
  • Dedim ya Hiç yoksan susturuldu şarkımız! (Gözleri İntihar Mavi)
  • Duvarlar konuşmuyor anne, Ve açık kalmıyor hiçbir kapı.. Hani benim gençliğim nerede? (Gözleri İntihar Mavi)
  • Yalnızca bir anlıktır mutluluk Sevdalar, heyecanlar Hepsi bir anlık. Kalansa tortusudur hayatın Yalanlar ve acılar Bir de yalnızlık (Gözleri İntihar Mavi)
  • Bir demli çay gibi gülüşüne muhtacım. "Sen yoksan mekânım belli değil, Zamanım yok.." (Yüzüm Gece Yarısı)
  • Kolay mı sandın Bulmuşken yitirmeyi Kolay mı sandın Yağmurda tek başına yürümeyi Ağlamak istedikçe dudaklarını ısırmayı Gözyaşlarını gizlemeyi Kolay mı sandın Bunca sevgi sözcüğünü, bunca anıyı Bir kalemde silmeyi.. (Yüzüm Gece Yarısı)
  • Bir dalgayım halk denizinde Köpürdüm, başkaldırıyorum! (Gözleri İntihar Mavi)
  • Hiçbiriniz hiçbir dilde beni anlamadınız (Gözleri İntihar Mavi)
  • Ziyan aklımı senle bozmuşum, İçerim felâket!. Kurşunlara geleyim istiyorum, Ölmek... ölmek istiyorum, sevgilim Sağ kalırsam, affet! (Gözleri İntihar Mavi)
  • Seni andım bu gece Nasıl anlatsam ah nasıl... bir bilsen Ruhum "ben" olmaktan çıktı Sanki "sen" oldu (Dur...Ağlama Gözlerim)
  • Kalırsa bu yerlerde bir tek ahım kalır. (Yüzüm Gece Yarısı)
  • Öyle daraldım ki yerim kalmadı hiçbir yerde; Belki bu akşam gelip uzanabilirim içine... (Dur...Ağlama Gözlerim)

Yorum Yaz