tatlidede

BM Genel Sekreteri Guterres: Salgınla mücadelede aşının tek başına yeterli olmadığı netleşmiştir

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, Covid-19 salgınının ortadan kalkması için aşıların tek başına yeterli olmadığının netleştiğini belirterek, "İşler hızla düzelmezse gelecekte daha zor zamanlar ile karşı karşıya kalacağız." dedi.
  • 17.12.2021 12:01
BM Genel Sekreteri Guterres: Salgınla mücadelede aşının tek başına yeterli olmadığı netleşmiştir

Covid-19 başta olmak üzere iklim krizi, küresel adaletsizlik ve küresel finans eşitsizliği konuları üzerinde videolu bir açıklama paylaşan BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, salgınla mücadelede artık aşıların tek başına yeterli olmadığı konusunun artık netlik kazandığına vurgu yaptı.

Salgının yoğunlaştığı ve eşitsizliğin artmaya devam ettiği zor bir yılın sonuna yaklaştıklarını dile getiren Guterres, kaynak yetersizliği, yüksek enflasyon ve artan borçlar nedeniyle gelişmekte olan ülkeler üzerindeki yükün daha da ağırlaştığını söyledi.

Dünya Sağlık Örgütü'nün 2 ay önce açıkladığı aşılama stratejisine göre, yıl sonuna kadar tüm ülkelerdeki insanların yüzde 40'ının, gelecek yılın ortalarına kadar da yüzde 70'inin aşılanacağını duyurduğuna işaret eden Guterres, ancak bu stratejinin hayata geçebilmesi için büyük aşı üretim kapasiteleri olan üye devletlerin verdikleri taahhütlerini yerine getirmelerine bağlı olduğunu söyledi.

Guterres, yıl sonuna kadar belirlenen yüzde 40'lık hedefin son günlerine yaklaşılmasına rağmen 98 ülkenin yıl sonu hedefini tutturamadığına dikkat çekti.

Guterres, "40 ülke henüz nüfusunun yüzde 10'unu aşılayamadı. Gelir düzeyi düşük olan ülkelerde nüfusun yüzde 4'ünden azı ancak aşılanırken yüksek gelirli ülkelerde aşı oranları Afrika ülkelerinden 8 kat daha yüksek." dedi.

Aşı temininde yaşanan küresel adaletsizliğe vurgu yapan Guterres, aşılardaki eşitsiz dağılımının insan sağlığının bozulmasını önemli ölçüde etkilediğini, yayılmasına yol açtığını, böyle gitmesi halinde ise salgınla mücadelede başarılı olmalarının mümkün olmadığını belirtti.

Guterres, ülkelerin; önümüzdeki günlerde DSÖ'nün yüzde 40 hedefine ulaşmaları için somut adımlar atmaları ve 2022 ortasına kadar tüm ülkelerdeki insanların aşılanma oranının yüzde 70'ine ulaşma çabalarında daha iddialı olmaları gerektiğini vurguladı.

BM Genel Sekreteri, çok yüksek borçlanma maliyetlerine maruz kalan düşük gelirli ülkelerdeki temerrütlerin kaçınılmaz olacağı konusunda uyardı.

Gelişmekte olan ülkeleri darboğazdan kurtarmak, istihdam alanları açmak, eğitimi yeniden tasarlamak, çalışanları yeniden şekillendirerek eğitmek gerektiğinin altını çizen Guterres, günümüzün küresel finansal sisteminin eşitsizliği teşvik ettiğini belirtti.

"Küresel finansal sistem, kredi derecelendirme kuruluşlarının, iyi büyüme beklentileri ve hayati kalkınma ihtiyaçları olan gelişmekte olan ülkelerin kredibilitesini baltalamasına izin veriyor." diyen Guterres, eşitsizliklerin artmaya devam ettiğini kaydetti.

Eşitsizliği artıran diğer bir faktör olan iklim kriziyle mücadele hedefinden hala çok uzak olduklarını dile getiren Guterres, "Uluslararası finansal sistemde reform yapma gereğini açıkça üstlenmenin zamanının gelmiştir." dedi.

Guterres son olarak, "Salgını önleme, tespit ve müdahale açısından ciddi bir yönetişim sorunumuz var. Uluslararası finans sistemi açısından ciddi bir yönetişim sorunumuz var. 2022 yılının, bu iki yönetişim sistemindeki eksiklikleri ele alacağımız yıl olması gerekir." dedi.

İLKHA

Yorum Yaz