tatlidede
tatlidede

Boşanma Davası Nasıl Açılır?

Boşanma davaları resmi evliliğin hukuki olarak sona erdirilmesine sebep olur. Aile mahkemesinde diğer hukuk davalarından farklı usul ve kurallar uygulanarak yürütülür. Boşanma davası açıldıktan sonra maddi manevi tazminat, malların paylaşımı, çocuk varsa velayet gibi hukuki sorunların çözüme kavuşması gerekiyor.
  • 15.06.2022 18:26
Boşanma Davası Nasıl Açılır?

Çekişmeli boşanma davası ve anlaşmalı boşanma davası olarak iki seçenek mevcuttur. İki taraf tüm konularda uzlaşı sağlayarak anlaşmalı boşanma davasıyla birlikte kısa sürede boşanabilmektedirler. Boşanma avukatı uzlaşma ve sürecin uzamaması konusunda önemli bir rol oynar.  Uzlaşı sağlanmadığında çekişmeli boşanma davası süreci başlar. Bu durumda da boşanma avukatı çok önemli bir rol oynar. Hak kayıplarının önüne geçebilmek için profesyonel yardım almak çok önemlidir.

Boşanma Davası Açmak

Anlaşmalı boşanma davası açabilmek için anlaşmalı boşanma protokolünü iki tarafta imzalamalı. Dilekçelerini mahkemeye sunmalılar. Tevzi bürosuyla gerekli işlemler tamamlandıktan sonra harç ve çıkan masrafları yatırmaları gerekir. Böylece anlaşmalı boşanma davası açılabilir.

Çekişmeli boşanma davası için ise taraflardan birisi hazırlanan çekişmeli dava dilekçesini mahkemeye sunar. Yine harç ve masrafları yatırması gerekir. Özellikle çekişmeli boşanma davalarında profesyonel boşanma avukatlarından yardım alınması gerekir.

Her sene birçok kişi süreci şahsi olarak yönetmeye çalışıyor. Bu şekilde mağdur olan ve hak kaybı yaşayan birçok kişi var. Delil dilekçesi sunamayan, temyiz sürelerini kaçıran ve haksız yere ömrü boyunca nafaka ödeye kişiler var. Başarılı bir dava sonucu için profesyonel yardım almaktan kaçınmamanız gerekmektedir. Boşanma davalarında küçük bir hata büyük kayıplara neden olabilmektedir.

Boşanma Davası Açarken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Boşanma davasını açarken dikkat etmeniz gereken bazı noktalar söz konusudur. Davanın sağlıklı bir şekilde açılması ve ilerlemesi için çok önemlidir.

  • Yargılama usulü üzerine bilgi sahibi olunmalı.
  • Tebligat süreci takip edilmeli.
  • Sürelere kesinlikle dikkat edilmeli. Hukukta haklı dahi olsanız geç kalmışsanız hak kaybı yaşayabilirsiniz.
  • Delil dilekçesi belirlenen süreye göre dosyaya eklenmelidir. Delillerin kanıtlanabilir nitelikte olması, karşı tarafın deliller hakkında kozların tahmin edilip ona göre derlenmesi hakkında yine profesyonel yardım almak çok önemlidir. Deliller dosyada çok önemlidir.
  • Boşanma nedenleri bilinmeli ve ona göre bir yol katedilmelidir. Örneğin aldatma, terk etme, suç işleme ve haysiyetsiz yaşam sürme, evlilik birliğinin temelden sarsılması gibi boşanma nedenleri söz konusudur.

Boşanma davalarında tüm bu süreçlerin düzgün bir şekilde ilerliyor olması gereklidir. Şahsen bir boşanma davasını avukat olmadan yürütmek çok zordur. Profesyonel boşanma avukatı ile anlaşarak süreci en hasarsız ve doğru şekilde sonuçlandırabilirsiniz.

Boşanma Davası Hangi Mahkemede Açılır?

Boşanma davası açmak için Aile mahkemelerine başvurmanız gerekmektedir. Aile mahkemesi yok ise Asliye Hukuk Mahkemelerine başvurulabilmektedir. Aksi taktirde dava başvurusu kabul olmamaktadır.

Boşanma Davaları Ne Kadar Sürer?

Boşanma davaları için belli bir süre gerekmektedir. Anlaşmalı boşanma davası söz konusu ise bir veya iki celsede boşanma sonuçlanır. Ancak çekişmeli boşanma davalarında bu süre belirsizdir.

Tebligatlar, delillerin toplanması, tanıkların dinlenmesi ve raporlar gibi davanın işeyiş süresini değiştiren birçok durum söz konusudur. Boşanma avukatları bu süreci olabildiğince sağlıklı şekilde kullanmaktadırlar. Ortalama olarak çekişmeli boşanma davaları   1 ve 7 yıl arasında sürebiliyor.

Boşanma Davası Açma Masrafı

Boşanma davası açarken harç ve dosya masraflarını ödemeniz gerekmektedir. Davanın uzaması, çekişmeli bir boşanma davası olması da masrafları etkiler. Her dava için aynı masraf söz konusu değildir.

Konuyla alakalı profesyonel ve ayrıntılı bilgi almak için  www.safsoz.av.tr sitesini ziyaret edebilirsiniz.

 

Editör: Nezir Güneş

Yorum Yaz