tatlidede

Bosna çocuklarına ağlıyor! Srebrenitsa'da ne olmuştu? Srebrenica katliamı

Bosna'daki savaş sırasında, 11 Temmuz 1995'te 8 binden fazla Boşnak erkeğin soykırıma maruz kaldığı Srebrenitsa'da, soykırımın 26. yıldönümü nedeniyle bugün anma törenleri düzenleniyor.
  • 11.07.2021 01:00
Bosna çocuklarına ağlıyor! Srebrenitsa'da ne olmuştu? Srebrenica katliamı
Bosna Savaşı sırasında en az 8 bin 733 Boşnak’ın hayatını kaybettiği Srebrenitsa Katliamı, 26. yılında anılıyor.
Bugün yapılacak anma törenleri çerçevesinde, katliamdan 26 yıl sonra kimlikleri yeni belirlenen  Boşnakların cenazesi bugün Potoçari'de düzenlenecek bir törenle toprağa verilecek. Törenlere de binlerce kişinin katılması bekleniyor.
--reklam--
Cenazesi düzenlenecek olanlar arasında yaşları 15 ile 18 arasında değiştiği söylenen  gençler de bulunuyor.
Bosna Savaşı sırasında Birleşmiş Milletler tarafından güvenli bölge ilan edilen Srebrenitsa’ya General Ratko Mladiç komutasındaki Bosnalı Sırp kuvvetleri ağır silahlarla girerek 8 binden fazla Müslüman'ı katletmişti. 2. Dünya Savaşı’ndan bu yana meydana gelen en büyük katliam olarak kabul edilen bu olayda 25 binden fazla kişi de bölgeden sürülmüştü.
 
11 Temmuz 1995'te gerçekleşen katliamı önlemede yetersiz kaldığı gerekçesiyle bölgedeki Hollanda barış gücü de yoğun şekilde eleştiriliyor. Yapılan soruşturmada 400 kişilik Hollanda barış gücü, Sırp kuvvetlerinin BM kampına girmelerini önleyememek ve Müslümanları Sırplara teslim etmekten sorumlu bulunmuş; Hollanda hükümeti de 2002'de bundan dolayı istifa etmişti.
 
Avrupa Parlamentosu 11 Temmuz’u Srebrenitsa katliamını anma günü ilan ederken Lahey Adalet Divanı da olayın soykırım olduğunu kabul etmişti. Olayın baş sorumlularından Ratko Mladiç ise 26 Mayıs 2011’de Sırbistan istihbaratı tarafından yakalanarak uluslararası mahkemeye teslim edildi ve Mladiç şu anda Lahey’deki savaş suçları mahkemesinde aralarında soykırımın da bulunduğu 11 ayrı suçla yargılanıyor.
--reklam--
 
Srebrenitsa'da neler yaşandı?
Yugoslavya İç Savaşı sırasında Bosna Hersek'in Srebrenitsa kasabasında 13-18 Temmuz 1995 tarihleri arasında 8 bin genç ve yetişkin Müslüman erkek, Bosnalı Sırp güçler tarafından öldürüldü.
Birleşmiş Milletler (BM) 1993 yılında Srebrenitsa'yı Boşnaklar için "güvenli bölge" ilan etmişti.
Bosnalı Sırpların iki yıl süren kuşatması sonrası Temmuz 1995'de Srebrenitsa düştü.
Binlerce Boşnak erkek, kadın ve çocuk, Srebrenitsa'nın hemen dışındaki Potocari'de bulunan Hollandalı askerlerin denetimindeki BM barışgücü karargahına sığındı.
 
2010 yılında Srebrenitsa katliamının 15’inci yıldönümü dolayısıyla Bosna Hersek’te düzenlenen anma törenlerine Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın yanı sıra Başbakan’ın eşi Emine Erdoğan, kızı Sümeyye Erdoğan, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer de katılmıştı.
 
Toplu mezarlardan çıkartılarak kimliği belirlenen çok sayıdaki Boşnak için düzenlenen cenaze merasiminin de içinde bulunduğu anma töreninde konuşan Erdoğan, “Bir insanın ölümü tüm insanlığın ölümü gibidir. Onun için illa barış, illa barış ve illa barış diyoruz. Srebreitsa’da insanlık onuru ağır bir yara aldı. Avrupa tarihi kara bir leke aldı. Uluslararası barış gücü tanımı, ağır bir darbe aldı. Srebrenitsa’yı unutturmayacağız. Bu acıların tekrar edilmemesi için, dünyanın hiçbir bölgesinde etnik temizlik girişimleri olmaması için Srebrenitsa’nın hafızalardan silinmesine izin vermeyeceğiz” ifadelerini kullanmıştı.
--reklam--

Yorum Yaz