tatlidede

Çatışma Ortamında Barış Dili - Marshall B. Rosenberg Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Çatışma Ortamında Barış Dili kimin eseri? Çatışma Ortamında Barış Dili kitabının yazarı kimdir? Çatışma Ortamında Barış Dili konusu ve anafikri nedir? Çatışma Ortamında Barış Dili kitabı ne anlatıyor? Çatışma Ortamında Barış Dili PDF indirme linki var mı? Çatışma Ortamında Barış Dili kitabının yazarı Marshall B. Rosenberg kimdir? İşte Çatışma Ortamında Barış Dili kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi...
  • 02.02.2023 11:00
Çatışma Ortamında Barış Dili - Marshall B. Rosenberg Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Kitap Künyesi

Yazar: Marshall B. Rosenberg

Çevirmen: Vivet Alevi

Çevirmen: Can Baldan

Orijinal Adı: Speak Peace in a World of Conflict

Yayın Evi: Maya Kitap

İSBN: 9786055675905

Sayfa Sayısı: 192

Çatışma Ortamında Barış Dili Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti

Psikolog Dr. Marshall B. Rosenberg, bize günlük dilimizde de ifadesini bulacak içsel bir barış bilinci geliştirmenin yollarını gösteriyor. Barış Dili ilişkilerimizi ve yaşamımızın gidişatını daha iyiye doğru derinden değiştirecek içgörü, uygulanabilir beceriler ve güçlü araçlar sunuyor.

Barış Dili ilham veren hikayelerin yanında kırk yıl boyunca yer yüzünün en şiddetli köşelerinde arabuluculuk çalışmalarının deney ve tecrübeleri dolu. Kitapta; çatışma çözümleri, iş kültürünün, otoriter yapıların ve düşman resimlerinin dönüştürülmesi, şükran, kabul ve tahammül etme hakkında kapsamlı bölümler bulacaksınız.

Öfke ve şiddetin dilimize hâkim olduğu günümüzde, tam zamanında çıkan muhteşem bir kitap. -Arun Gandhi

Çatışma Ortamında Barış Dili Alıntıları - Sözleri

  • “İnsanlar ihtiyaçlarıyla bağlantı kurduklarında, başkalarını cezalandırmayı istemeye iten o öfkeleri kalmaz.”
  • “Kendinize dünyanın neye ihtiyacı olduğunu sormayın. Size yaşama sevinci veren şeyin ne olduğunu sorun. Sonra da gidin ve onu yapın. Çünkü dünyanın hayat dolu insanlara ihtiyacı var.” Harold Whitman
  • "Hata yapma ayrıcalığına sahip olmamızın şerefine sevinelim, onları fark etmemize izin veren bilgelik için ve onların parlak ışığını geleceğimize giden yolu aydınlatmakta kullanabilmemize izin veren güç için memnuniyet duyalım. Hatalar bilgeliğin büyüme sancılarıdır. Bunlar olmadan ne bireysel gelişim olurdu, ne ilerleme ne fetih." ~William Jordan~
  • Ödül ve ceza bağlamlarında düşünmeye eğitildik.
  • İnsanlara hata yaptıklarında kendilerini suçlamayı öğretirseniz, hayatının büyük bir bölümünü depresyonda geçiren bir sürü insana rastlarsınız.

Çatışma Ortamında Barış Dili İncelemesi - Şahsi Yorumlar

Şiddetsiz iletişim kitabından çok daha özet net ve örnekli bir kitap olmuş .keşke herkes okusa diyorum .uzun uzun teoride boğulmak istemeyenler için ideal . (Feyza seyfi)

Psikoloji insanları "nevrotik", "psikopat", "sosyopat" gibi tanımlamalarla etiketler. Marshall B. Rosenberg eğitiminin etkisiyle insanları bu terimlerle etiketlediğini fark edince bunun insanı anlamaktan uzak olduğunu düşünüp, yargılamadan gözlem yapmaya dayanan, adını "şiddetsiz iletişim" koyduğu yöntemi geliştiriyor. Bu yöntemin özü şiddet içeren dilin, davranışların arkasındaki giderilmemiş ihtiyaçları, duyguları görmeye, anlamaya çalışmaktan oluşuyor. Kitapta geçen Mevlana'nın şu cümlesi yöntemi özetliyor nitelikte: "iyinin ve kötünün ötesinde bir yer var, seninle orada buluşacağız". Medeniyetimiz, özelde kültürler, yarışmacı, iyi-kötü ayrımının altını çizen yapılar. Şiddetsiz iletişim iyi-kötü ayrımı gibi zıtlıklar içeren sıfatları bir yana bırakarak karşımızdakini anlamamız için farkındalık yaratmaya çalışan bir yöntem. Sadece başkalarıyla ya da kurumlarla değil aynı zamanda kendimizle kurduğumuz iletişime de değinilmiş. Okulda, iş yerinde, sürekli otoritelerin suçlamaları veya onaylamaları altında olduğumuzdan bu dili içselleştirip hatalarımızda kendimize karşı acımasız olabiliyoruz, yani psikolojinin jargonu ile katı bir süperego geliştirip kendimizi yargılıyor, dolayısıyla yaşamdan daha az zevk alıyoruz. Bu iletişim tiplerini değiştirmemizi kolaylaştırmak için yaşanan bazı olaylara da yer verilmiş. Yazarın dava evvel "Şiddetsiz İletişim Bir Yaşam Dili" kitabını okumuştum. O kitabı okuyanlar için bu eser hatırlatıcı, tamamlayıcı nitelikte olmuş. Türkiye'de son zamanlarda saldırgan dil kullanmak epey moda oldu, bu dili en azından kendimiz için değiştirmek saldırgan dil kalıbına alışmış diğer insanlara da iyi gelebilir. (Mehmet Ben)

Kitap, Yazarın bir önceki eseri olan Şiddetsiz İletişim'in tekrarı ve pekiştirmesi gibi. Şiddetsiz İletişim eserini okuyanlar için iyi bir hatırlatma oluyor. Kitap ana eksende Şiddetsiz İletişim öğretisini anlatıyor. Değerlendirme yapmadan gözlemleme yap (Bu çok zor bir şey), Duygularını açık ve net ifade et (Duygu kelime dağarcımız pasif). Sonra isteğini rica olarak talep et (biz ancak emretmeye alışmışız). Bu 3 adımı neden yapamadığımızı dil düşünce alışkanlıklarımız üzerinden anlatan çok hoş bir eser. Mutlaka okunmalı (Şehmus Oran)

Çatışma Ortamında Barış Dili PDF indirme linki var mı?

Marshall B. Rosenberg - Çatışma Ortamında Barış Dili kitabı için internette en çok yapılan aramalardan birisi de Çatışma Ortamında Barış Dili PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan çoğu kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF'leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.

Kitabın Yazarı Marshall B. Rosenberg Kimdir?

Marshall Rosenberg (6 Ekim 1934; Canton, Ohio - 7 Şubat 2015), Şiddetsiz İletişim Süreci'ni (Nonviolent Communication)geliştirmiş olan ABD'li psikolog.

Marshall Rosenberg, Yahudi anne-babadan dünyaya geldi. Geliştirdiği iletişim tekniğiyle "şefkatli" iletişim kurmayı ve empati kurarak çatışmaları önlemeyi amaçlamaktadır. Şiddetsiz İletişim Derneği'nin (CNVC) kurucusudur.

Marshall B. Rosenberg Kitapları - Eserleri

  • Şiddetsiz İletişim
  • Çatışma Ortamında Barış Dili
  • Anlaşabiliriz!
  • Aramızdaki Kırgınlığı Aşmak
  • Öfkenin Şaşırtıcı Amacı
  • Hayatı Zenginleştiren Eğitim
  • Nonviolent Communication

Marshall B. Rosenberg Alıntıları - Sözleri

  • Nasıl davrandığımız, düşündüğümüz ve hissettiğimizden sorumlu olduğumuzun bilincinde değilsek tehlike yaratırız. (Nonviolent Communication)
  • Insanların ilişkilerinde neye ihtiyaç duyduklarını sezmek, onlara yardım etmek becerisini getirir (Anlaşabiliriz!)
  • “İnsanlar ihtiyaçlarıyla bağlantı kurduklarında, başkalarını cezalandırmayı istemeye iten o öfkeleri kalmaz.” (Çatışma Ortamında Barış Dili)
  • Başkaları hakkındaki analizler aslında kendi ihtiyaçlarımızın ve değerlerimizin birer ifadesidir. (Nonviolent Communication)
  • "Hata yapma ayrıcalığına sahip olmamızın şerefine sevinelim, onları fark etmemize izin veren bilgelik için ve onların parlak ışığını geleceğimize giden yolu aydınlatmakta kullanabilmemize izin veren güç için memnuniyet duyalım. Hatalar bilgeliğin büyüme sancılarıdır. Bunlar olmadan ne bireysel gelişim olurdu, ne ilerleme ne fetih." ~William Jordan~ (Çatışma Ortamında Barış Dili)
  • Kocasının ihtiyacını nasıl tanımlayacağını bilmediği apaçıktır. 39 yıllık konuşmaya rağmen kocasının ihtiyaçlarının ne olduğuna dair hiçbir Fikri yoktu kocasına ilişkin fikirleri vardı ve onun hesap cüzdanını karısına vermek istememesinin sebeplerinin ne olabileceğine dair zihinsel bir farkındalığa ulaşmıştı ama bu durumda kocasını ihtiyaçları Ne olduğunu gerçekten anlamamıştı (Anlaşabiliriz!)
  • “Şiddetsiz iletişim, başkalarının söylediklerinin ve yaptıklarının duygularımızın asla sebebi değil, ancak tetikleyicisi olabileceği konusunda farkındalığımızı arttırır. Duygularımız, ihtiyaçlarımızın karşılanması veya karşılanmaması sonucunda ortaya çıkar.” (Hayatı Zenginleştiren Eğitim)
  • Manevi birlik, güzellik, uyum, esinlenme, ilham, düzen, huzur, barış... (Anlaşabiliriz!)
  • Eğer patronluk taslamadan ne istediklerini söylerlerse insanların birbirleriyle etkileşimlerinden daha çok keyif alacaklarına inanıyorum. (Hayatı Zenginleştiren Eğitim)
  • Unutmayın ki amacımız ve Şiddetsiz İletişimin amacı, istediğimizi elde etmek değil, herkesin ihtiyaçlarının karşılanabileceği insani bir bağlantı kurmaktır. İşte bu kadar basit ve bu kadar karmaşık. (Hayatı Zenginleştiren Eğitim)
  • “Kendinize dünyanın neye ihtiyacı olduğunu sormayın. Size yaşama sevinci veren şeyin ne olduğunu sorun. Sonra da gidin ve onu yapın. Çünkü dünyanın hayat dolu insanlara ihtiyacı var.” Harold Whitman (Çatışma Ortamında Barış Dili)
  • Hareketlerimizin sebeplerini bizim dışımızdaki durumlara bağladığımızda, eylemlerimizin sorumluluğunu reddetmiş oluruz. (Şiddetsiz İletişim)
  • Bütünlük /dürüstlük hakikilik, doğruluk, yaratıcılık.,anlam, benlik değeri ( kendine değer vermek) (Anlaşabiliriz!)
  • Duygularımızın ve ihtiyaçlarımızın farkında olduğumuzda, biz insanlar artık "iyi köleler ve emir kulları" olamayız. (Şiddetsiz İletişim)
  • İnsanları asıl rahatsız eden olaylar değil, onlara bakış açılarıdır. (Şiddetsiz İletişim)
  • Oyun, eğlence, keyif gülmek... (Anlaşabiliriz!)
  • Mevlânâ şöyle yazmış: "Doğru ile yanlışın ötesinde bir yer var. Orada buluşalım." (Şiddetsiz İletişim)
  • İnsanlara hata yaptıklarında kendilerini suçlamayı öğretirseniz, hayatının büyük bir bölümünü depresyonda geçiren bir sürü insana rastlarsınız. (Çatışma Ortamında Barış Dili)
  • Sahip olduğumuz bazı temel ihtiyaçlar özerklik( otonomi) insanın kendi hayallerini hedeflerini değerlerini seçmesi insanın hayallerini hedeflerini gerçekleştirmek için kendi planını seçmesi (Anlaşabiliriz!)
  • hepimizde olan bazı temel duygular Hayret, kendinden emin, enerjik, memnun, ilham almış, neşeli, iyimser, ferahlamış, şaşırmış, minnettar, rahat istekli tatminkâr, umutlu ilgili, hareketli, gururlu uyarılmış, müteşekkir, saf... (Anlaşabiliriz!)

Yorum Yaz