tatlidede

Çiftçilik Belgesi Nedir, Nasıl Alınır? ÇKS Nedir, Ne İşe Yarar? ÇKS Belgesi Nereden Alınır, Nasıl Çıkarılır, Gerekli Belgeler Nelerdir? (e-Devlet Dahil)

Toprak ekim dikim ve hasat işlerini yapan çiftçilerimize devlet tarafından bir takım yardımlar yapılmaktadır. Bu teşvik niteliğinde yapılan yardımlar için çiftçilerin bir takım şartları ve belgeleri yerine getirmesi gerekmektedir. Bu şartlardan bir tanesi de ÇKS belgesidir. Peki, bu ÇKS belgesinin içeriği nedir? Bu belge nereden alınmaktadır? Bu belgeyi almanın belli başlı koşulları var mıdır? ÇKŞ işlemleri e-Devlet üzerinden nasıl yapılır? İşte çiftçilerimiz için merak edilen ÇKS konusu hakkındaki tüm detaylar haberimizde...
  • 15.11.2021 17:56
Çiftçilik Belgesi Nedir, Nasıl Alınır? ÇKS Nedir, Ne İşe Yarar? ÇKS Belgesi Nereden Alınır, Nasıl Çıkarılır, Gerekli Belgeler Nelerdir? (e-Devlet Dahil)

ÇKS belgesi çiftçi kayıt sistemi belgesi anlamına gelmektedir. Bu belgeler, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından verilmektedir. Tarım ve hayvancılıkla uğraşanlara ya da bu işe girmek isteyenlere verilen bu belgeler, tüm teşvik ve hibelerden yararlanmayı sağlayan, düşük oranlı kredi kullanılabilme imkanı veren belgelerdir.

ÇKS başvuruları ne zaman başlıyor diyen çiftçilerimiz. 2021 ve 2022 seneleri dahil bu başvurular her sene 10. ay olan ekim de başlar, son başvuru tarihi olan 30 haziranda biter. Toplamda 8 ay içinde bu nedenle ÇKS başvurunuzu yapmalı yada güncellemeniz gerekir. Başvurular nereye ve nasıl yapılacak? diyorsanız.

İlk önce Tarım İl Müdürlükleri üzerinde paylaştığımız örnek başvuru evraklarını doldurmalısınız. Daha sonra Ziraat odası kayıt işlemini yapmalısınız. En sonra olarak oda kaydınız ile birlikte forumları Tarım İl Müdürlüklerine belli bir dekar başına ücret ödemesi makbuzu ile teslim etmelisiniz. Sonra dakikalar içerisinde ÇKS belgesine sahip olabilirsiniz.

Peki, Tarım İl Müdürlükleri ve Ziraat odaları üzerinden başvurular bu şekilde yapılırken, bu işlemler e-Devlet üzerinden peki nasıl yapılır? Yada yapılıyor mu? ÇKS belgesinin içeriği nedir? Bu belge nereden alınmaktadır? Bu belgeyi almanın belli başlı koşulları var mıdır?

İşte çiftçilerimiz için merak edilen ÇKS konusu hakkındaki tüm detaylar haberimizde...

ÇKS Nedir?

Özellikle genç çiftçilerin bu yönde olumlu teşviklerini sağlamak üzere devlet tarafından gerekli birçok adımlar atılmaktadır.

Bu adımlardan birkaç tanesi de; hibe, teşvik, düşük faizli kredi kullanımı gibi unsurlardır.

İşte tüm bu kolaylıklara ve imkanlara başvurmanın ilk adımı ÇKŞ belgesi almaktır.

Burada devlet ekonomiyi canlandırmak amacıyla çiftçileri özendirmek, gelişen olumsuzluklar karşısında çiftçinin yanında olmak ve köyden kente olan göçlerin önüne geçmek istemektedir.

ÇKS Belgesini Kimler Alabilir? Memur, Sigortalı Çalışan Alabilir Mi?

ÇKS belgesinin avantajlarının neler olduğunu aşağıda 10 madde halinde yer verdik. Devletin çiftçilerimize vermiş olduğu bu avantajlardan yararlanmak için ÇKS belgesinin de şart olduğunu da artık biliyorsunuz. Peki, bu denli öneli olan ÇKS belgesini kimler alabilir? Örneğin; sigortalı olarak bir yerde işçi vasfında olanlar alabilir mi? Yada kamuda görevli 657 tabi devlet memuru ÇKS belgesi alabilir mi? Bu sonunun kısa ve net olarak cevabı şudur.

  • ÇKS belgesini herkes alabilir. Çiftçilik yapan hatta yapmayan bile ÇKS belgesini alabilmektedir.

ÇKS belgesini kimler alabilir? yanıtı eminim bu belgeyi almak isteyen herkesi çok sevindirdi. Şimdi bu müjdeli haberim sonrasında sıra geldi bu belgenin ne işe yaradığına. Sonrasında da ise nasıl alınacağını ihtiyaç duyacağınız forumlarla paylaşacağım.

Memur & SGK Harici İçin ÇKS Belgesi Çıkartmak İçin BAĞKUR Yapılması Şart Mı?

Şayet Devlet memuru yada herhangi bir yer de SGK pirim ödemeli çalışan değilseniz. ÇKS belgesi çıkarttığınız zaman BAĞKUR ödemesi yapmanız zorunludur.

Bu nedenle şimdi ÇKS ile İşletme belgesi nedir? arasındaki farkların neler olduğu ile devam ediyoruz.

ÇKS İle İşletme Belgesi Nedir? Ne İşe Yarar?

İnternet üzerinden bir bakıyorum da emin olun hepsi ÇKS ile İşletme Belgesinin tam olarak ne işe yarar bilmiyorlar. Sizler de eğer ki ufak bir göz atarsanız bütün sayfalar ÇKS kaydının İşletme Belgesi ile aynı niteliğine sahip olduğunu sanmaktadırlar. Peki, tam olarak bu iki belge nedir? aralarındaki büyük farkın neler olduğuna önce bir değineli, sonrasında ise sizlere bu belgelerin sağlamış olduğu avantajların neler olduğuna değinmek istiyorum.

ÇKS Belgesi; sadece toprak altı veya üstü tarımsal faaliyetlerde bulunan çiftçilerimiz için oluşturulmuş olan bir kayıt sistemidir.

İşletme Belgesi; her türlü canlı hayvancılık faaliyetlerinden bulunan yada bulunmak isteyen üreticilerimiz için oluşturulan bir kayıt sistemidir.

Sizlerin de görmüş olduğunuz gibi her iki belgenin de çıkarılması açısından arasında dağlar kadar farklılık vardır. Ama, ne yalan söyleyeyim size sağladığı avantajlar ise nerede ise aynıdır. Peki, bu iki belge siz değerli çiftçilerimize ne gidi avantajlar sağlamaktadır.

  1. Devletin genç çiftçi projeleri kapsamında vermiş olduğu hibelerden.
  2. Tarım Kredi Kooperatifleri ve Ziraat bankasını sunmuş olduğu düşük faizli krediler ile canlı hayvan alımından tutunda tüm tarım kredilerinden istifade etmek için.
  3. Özel bankalar dahil olmak üzere bütün finansmanlardan size özel kredi kullanmak için.
  4. Yine ülkemizde faaliyet gösteren bir çok bankadan çiftçi kredi kartı alabilmek için.
  5. BAĞ-KUR üzerinden emekli olabilmek.
  6. Üretmiş olduğunuz tarımsal ürünleri nakliyesini yapmak için gerek duyulan ”Müstahsil Yol Belgesi” çıkarmak için. (hasat sonu güncel olması şartı ile)
  7. Ekili alanlarınıza karşılık olarak devletten destek almak
  8. Bakmış olduğunuz hayvan sayısına ve cinsine göre teşvik almak
  9. Mazot, gübre gibi desteklerden yararlana bilirsiniz
  10. Küresel hastalıklarda bu belge ile tarlanıza izinli bir şekilde gidip, gelebilir, çiftçilik faaliyetlerinizi sürdüre bilirsiniz.

Sizlerin de görmüş olduğu gibi işletme ile ÇKS belgesinin sizlere sağlamış olduğu avantajlar gerçekten çok fazla. Ziraat Bankası Hayvancılık Kredisi dahil olmak üzere bütün sayılan bu olanaklardan yararlana bilmek için peki bu iki belge nasıl çıkartılır?

ÇKS Belgesi Nereden Alınır?

Bu belge e-devlet üzerinden alınan bir belgedir. E-devletten giriş yapılarak bakanlıkça belirlenen ilgili formun doldurulması ile bu belge oluşturulur.

Daha sonra oluşturulan bu belge ile bağlı bulunulan Tarım İl Müdürlüklerine başvurulur.

Bu konuda yardım alınacak kuruluşlar İl Tarım Müdürlükleri ile İlçe Tarım Müdürlükleridir.

Hayvan İşletme Numarası, Belgesi Nasıl Çıkartılır? (Dilekçe Örneği)

Devletimiz örtü altı yada üstü tarımın yanı sıra hayvancılık alanına da çok ciddi destekler sağlamaktadır. Bu destekler hibe ve faizsiz kredilerinden oluşur. Ekonomik anlamda Devletimizin sağladığı bu desteklerini alabilmeniz içinde Hayvan İşletmesi Belgesine sahip olmanız gerekir. Hayvan işletme belgesi nasıl çıkartılır? diyorsanız bunun için ilk olarak atmanız gereken bir adım vardır. Bu adım ise şudur.

En az 5 yıllık kiralık yada adınıza kayıtlı olan bir ahıra sahip olmanızdır. Ahırın m2 kaç olduğu hiç fark etmemektedir.

Kiralık yada kendi tapulu mülkiyetinizin üzerine ahır yaptıktan sonra, Hayvan İşletme Belgenizi çıkartmak için artık müracaatlarda buluna bilirsiniz. Bu başvuru işlemini Tarım İl Müdürlüklerine yapmanız gerekir. Başvuru yapmak için ise yanınızda bazı evrakları götürmeniz gerekmektedir. Bu evraklar nelerdir derseniz.

  1. Hayvan İşletme Belgesi başvuru dilekçesi
  2. Nüfus cüzdan fotokopisi
  3. Arazi site ait ise tapu fotokopisi. Kiralık ise de en az 5 senelik yapmış olduğunuz kira kontrat sözleşmesi aslı
  4. Muhtardan alacağınız faaliyet belgesi

Bu belgeleri hazırladıktan sonra başvuru dilekçeniz ile birlikte Tarım il/İlçe Müdürlüğüne başvuru yapabilirsiniz. Başvuruda ilk olarak genelde girişte yer alan evrak kayıt odasına uğramanız gerekir. Kayıt işleminde dilekçeniz resminiz gözükecek şekilde numaralandırılır. Daha sonra başka bir arkadaşa başvurunuz evraklar ile birlikte aktarılır. Evraklarınızın tam olması durumunda Tarım İl Müdürlük de görevli memur, işletmenizi kontrol etmek için ziyarette bulunur. Bu ziyaret sonrası hayvan işletme belgeniz size tahsis edilir.

Başvuruda gerekli olan dilekçe örneğini sizler için oluşturduk. Hayvan İşletme Belgesi Sicil Numarası Alma Başvuru Dilekçe Örneği tıklayarak bu belgeyi indirebilirsiniz.

Sizin işletme belgesi başvurusu için yazmanız gereken dilekçe örneği bu şekilde olmaktadır. Peki, muhtar faaliyet belgesini nasıl oluşturması gerekir?

Bunun içinde aşağıdaki iki kelimelik yazıyı boş bir a4 kağıda yazıp kaşeleyip, imzalaması yeterlidir.

İLGİLİYE,

Ek’te kimlik bilgileri yer alan Murat YALÇINAKYA, Bilecik/Bozüyük ilçesine bağlı POYRA köyünde kapı numarası 25 de hayvancılık yapmaktadır.

Muhtar:

Kaşe İmza:

*Kalın harfler ile yazılan kişisel bilgilerinizle değiştirin bu örenektir.

Hayvan işletme numarası bu şekilde alınırken, ÇKS belgesi peki nasıl çıkartılır?

Ziraat Odası ÇKS Belgesi Nasıl Çıkarılır? (e-Devlet Dahil)

ÇKS belgesi nasıl çıkartılır? sorusunu sizlere yanıtlamadan önce, çok önemli bir konuya açıklık getirmek istiyorum. Bu ise İnternette görmüş olduğunuz ÇKS belgesinin e-Devlet üzerinden çıkarılabileceği yalanıdır! Bu haberlerin yalan olduğunu Bozüyük Tarım İl Müdürlüğü’nde görevli değeri büyüğüm Orhan KARALAR dan bizzat sizler için öğrendim. Kendisine buradan da çok teşekkür ediyorum. Peki, ÇKS belgesi nasıl çıkartılır. Bunun yanıtını başvurular nereye yapılırlar başlamak istiyorum.

  1. Ziraat Odaları Birliği (ilçe şubelerine) ilk olarak başvuruda bulunur.
  2. Daha sonra, Tarım İl Müdürlüklerine başvuru yapılarak işlemler tamamlanır.

ÇKS belgesi çıkartmak için bizlere işlem sağlayan kurum bu iki ismini vermiş olduklarımdır. Belgemizi çıkartmak için ise bu odadan herhangi birinden bu 3 formu temin etmemiz gerekir. Tarım İl Müdürlükleri yada Ziraat Odalarına gittiğiniz zaman size doldurmanız için 3 tane forum verir. Bu forumların isimleri ise şunlardır.

  1. Çiftçi Kayıt Formu
  2. B Arazi Bilgileri Formu
  3. Kiralık/Ortakçılık Sözleşmesi Formu

Bu ismi geçen belgeleri kendinize göre doldurmanız gerekir. Gerekli alanları kiraladığınız tüm arazileri ayrı şekilde doldurduktan sonra Ziraat Odası kaydınızı da oluşturmalısınız. Bu başvuru işlemini başlatmak için Ziraat odası size bir matbu forum verir. Bu formu köy muhtarınıza azaları ile birlikte imzalatmanız gerekmektedir. Bunun amacı, bu çiftçimiz köyümüzde tarımla uğraşıyor anlamına gelmektedir. Daha sonra Ziraat odası kayıt oluşturmak için ise sizden istenilen belgeler şunlardır.

  1. Nüfus cüzdanı fotokopisi
  2. Vesikalık fotoğraf

Bu belgeler ile birlikte Ziraat odasına giderek kayıt işleminizi gerçekleştirmiş olursunuz. Başvuru için dilekçemizi de doldurduktan sonra 15 günlük bir bekleyiş sürecine girebiliriz. Bu sürekçe Ziraat odası kuracağı komisyon toplantısında bizim başvurumuzu değerlendirir. Başvuru neticemiz sonrasında olumlu sonuçlanırsa, ÇKS başvurusu için doldurduğumuz 3 forumla birlikte Tarım İl Müdürlüğünün kapısını çalmamız gerekir. HALKBANK şubelerine gerekli ödeme makbuzları birlikte yapılan başvuru sonrasında ÇKS belgeniz çıkarılmış olur.

ÇKS Belgesi İçin İstenilen Belgeler Nelerdir?

Ziraat Odaları ve Tarım İl Müdürlükleri üzerinden ÇKS belgesi çıkartmak için bazı evraklar gerekir. Bu evrakların yanı sıra doldurulması gereken en az 3 tanede forum vardır. Bu forumları bu her iki odamız üzerinden de tedarik edebilirsiniz. Bunun harici gerekli olan bu forum ve evrakların neler olduğunu da aşağıda bulabilirsiniz. Sizler için paylaşmış olduğumuz bağlantıyı tıklayarak da isterseniz bilgisayarınıza indire de bilmektesiniz.

  1. Arazisini kullandığınız kişilerin yada kendi arazini kullanıyor iseniz sizin kimlik belgesinin fotokopisi
  2. Yine kullandığınız arazi her kimin ise o araziye ait tapu kadastrodan alınacak tapu kayıt örneği. (Kadastro da yer almayan tapular için ise Arazi Keşif Raporu EK-2doldurularak istenilmektedir.
  3. Şayet tarım yapılacak arazi kiralanmış ise kira kontratı istenilmektedir. ÇKS Belgesi Kira ve Ortakçılık Sözleşmesi Formu
  4. Şayet varsa başvuru sahibinin vergi numarasını gösteren belge
  5. Döner sermaye yardım belgesi
  6. Taahhütname
  7. Farklı köylerde ekili alanlar için muhtarlık tarafından onaylatılmış olan C Formu
  8. ÇKS kayıt formu EK-1 ÇKS (Çiftçi Kayıt Formu)

istenilmektedir.

ÇKS Belgesi Güncellenmesi İçin İstenilen Belgeler Nedir?

Çeşitli hallerde ÇKS belgenizin güncellenmesi istenilmektedir. Bu devlet desteklerinde ve Müstahsil yol belgesi almak için daha çok istenilmektedir. ÇKS belgenizi yine resmi gazetede beyan edilen tarihler için de ilçe tarım müdürlüklerinden aşağıdaki belgeler ile yapabilirsiniz.

  1. ÇKS güncelleme başvuru formu
  2. Döner sermaye makbuzu
  3. Kira kontra namesi (arazi kiralık ise) Arazi Kira Sözleşmesi
  4. MUVAFAKATNAME

gibi evraklar istenilmektedir. Gerekli evraklar ve başvuru İlçe Müdürlüklerin eline eksiksiz bir şekilde ulaşmasına takiben ÇKS belgeniz ortalama 5 iş günü içinde elinizde olacaktır.

Kurye ve PTT ile size teslim edilecek olan ÇKS belgesinden 2021 yılında 25 TL alınmaktadır.

Yorum Yaz