tatlidede
tatlidede

DİKKAT! 0 - 6 YAŞ DÖNEMİ

DİKKAT! 0 - 6 YAŞ DÖNEMİ

                                             DİKKAT!    0 – 6 YAŞ  DÖNEMİ

          Yeni doğan bebeklerde beyin %100 olarak tamamlanmamıştır. Beyin, gelişim olarak yaşamın ilk 6 yılında büyük bir kısmını tamamlamış olur.

 

           İnsanlar yaşadıkları süre boyunca kazanacakları tüm davranış biçimlerinin %70 ini 0-6 yaş döneminde elde ederler. Bu yaş aralığının önem derecesi için bu kayda değer bir yargıdır. Önemli yaş aralığı oluşu sadece bu cümleden ibaret değil elbette.

 

                                              0-6 YAŞ DÖNEMİNDE;

  • Beyin (Zihin) odaklanırsa, bu dönemde bir mıknatıs gibi ihtiyacı olan, merak ettiği bilgiyi, yaşantı göstergelerini sürekli çeker. Öte yandan bilinç dışı olarak da çevresinde olup bitenleri bir sünger gibi sürekli içine alır beyin. İleriki yaşlarda kullanmak için doğru zamanı ve yeri bekler.

 

  • Beyin nöronları yani bağlantıları bu dönemde (0-6 yaş) çok hızlı gelişir. Yaşantı zenginliği bu süreci olumlu yönde etkileyecektir.

 

  • Beyin, kendi potansiyelini kendi oluşturur. Ne kadar çok çalışırsa o kadar çok enerji üretir. Beynin yeni bağlantılar elde etmesi için yeni bilgilere ihtiyacı vardır. Çocuklar için burada bilgiden çok yaşayarak öğrenmeye odaklanmamız lazım.

 

  • Çocuklar dil ediniminin büyük bir bölümünü 6 yaşına kadar kazanır. Telaffuz, sözcük dağarcığı (zenginliği), gramer gibi.

 

  • Bu dönem çocuklarımızın kendilerini, çevreyi keşfettikleri ve öz güvenlerini kazandıkları dönemdir.

 

  • Yerinde uyarı ve yönerge, rehber olma dikkat eksikliğinin giderilmesine, farkındalık duygusunun artmasına, daha güvenli, paylaşmayı seven ve sosyal bireyler olarak yetişmesine katkı sağlar.

 

  • Yerinde ve zamanında verilmeyen yönerge ve uyarılar çocuklar için gelecek yıllarda gün yüzüne çıkacak olan cevheri görünmez kılacaktır.

 Geldik yazının sonuna. Bu kadar önemli bir yaş aralığı ortadayken peki ne yapmalı?

- Bebeklikten başlayarak ilgi ve sevgi esirgenmemeli.

- Anne-Baba-Çocuk arasındaki sevgi bağları çok sağlam kurulmalı. Bu bağ ki çocuğa güven vermeli.

- Çocuklarla birlikte kitap okumak, oyun oynamak, göz teması kurmak, çocuğu dinlemek, güzel sözcükler kullanmak gelişmekte olan beyni olumlu etkileyecektir.

- Okul öncesi eğitimi alıyorsa öğretmeniyle belli aralıkla görüşme sağlamak.

- Potansiyelini ortaya çıkaracak farklı uygulamalar, çalışmalarda bulunmak.

 

              Unutmayalım, şu an bir doktor, bir mühendis, bir öğretmen, bir esnaf… hatta başka Prof. Dr. Aziz SANCAR’lar yetiştiriyoruz.

              Aklın ve Sevginin gücüyle, görüşmek üzere.

 

Editör: Edip Gündüz

Yorum Yaz