tatlidede

Diş fobisi olan çocukların diş tedavisinde büyük kolaylık!

Daradent, Diş tedavisi için fobisi olan, aşırı korkan, ikna edilemeyen veya özel durumu olan çocuk hastalara genel anestezi altında tek seansla bütün tedavilerini yapabiliyor
  • 11.03.2022 11:36
Diş fobisi olan çocukların diş tedavisinde büyük kolaylık!

Mardin’de diş tedavisi alanında hizmet vermeye devam eden Dara Dent Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi,  Çocuklarda genel anestezi altında tedavi etmeye başladı.

Genel Anestezi Hakkında bilgil veren Daradent Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi Çocuk Dişhekimi Uzmanı Dt. Ceren Bayhan şunları söyledi:

"Genel anestezi herhangi bir tıbbi işlem sebebiyle uyutulma halidir. Genel anestezi altında işlem yapılan hasta ağrı hissetmez ve yapılan işlemleri hatırlamaz. Diş tedavisi için dental fobisi olan, aşırı korkan, ikna edilemeyen veya özel durumu olan hastalara genel anestezi altında tek seansla bütün tedavileri yapılabilir. Genel anestezi işlemine karar veren hastalar gerekli tetkikler için anestezi uzmanına yönlendirilir bu tetkikler sonucu onay verilen hastaya ameliyathane tarafından randevu verilir. Hasta ameliyat sabahına 8-10 saatlik bir açlıkla gelmelidir. Ameliyathaneye alınmadan önce hastaya damaryolu açılır bu damar yolundan hastaya sakinleştirici ilaç verilir bu ilaç özellikle çocuklarda aileden ayrılma korkusunu azaltır ve yapılacak işlem için daha az şey hatırlamasını sağlar."

Genel anestezi altında yapılan diş tedavilerinin özel bir hastane bünyesinde yapıldığına dikkat çeken Bayhan, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

"Hasta ameliyathaneye alındığında anestezi uzmanının da arasında bulunduğu ekip tarafından karşılanır, hasta uyutulduktan sonra bütün hayati fonksiyonları anestezi ekibi tarafından yakından takip edilir uyutulma işlemi tamamlandığında Uzman Dişhekimi tarafından önceden planlanan tedaviler yapılır. Tedavisi biten hastalar uzman anestezi doktoru tarafından uyandırılır, durumu gözlemlenir ve servise çıkartılır. İşlem sonrası fonksiyonları yerine gelen hasta genellikle aynı gün içinde taburcu edilir. Genel anestezi altında diş tedavilerimizi Cihanpol hastanesinde yapılmaktadır. Çocuklarınız için ertelediğiniz diş tedavilerini güvenle yaptırabilirsiniz."

 

Sağlık Ansikolopedisinden alınan bilgilere göre: 

Pedodontist Kimdir?

0-15 yaş arası çocukların dişlerini tedavi eden diş hekimlerine pedodontist denir.

Süt Dişleri Neden Önemlidir?

Süt dişleri kendinden sonra gelen sürekli dişler için rehberlik eder ve çıkmaları için gerekli yeri korur. Erken çekilirse ve yeri korunmazsa istenmeyen çapraşıklıklar, çene gelişim problemleri oluşabilir. Süt dişleri çene kemiğinin ve kasların gelişimini destekler. Çocuğun düzgün çiğneme, beslenmesi için süt dişleri düşme yaşı gelinceye kadar ağızda kalmalıdır. 

Sedasyon ve Genel Anestezi Hangi Durumlarda Uygulanır?

Diş hekimi korkusu olan veya iletişim kurulamayan çocukların diş tedavilerini yapabilmek her zaman mümkün olamamaktadır. Böyle durumlarda tüm çürük dişlerin tedavileri ve fluorid uygulamaları çocuğu, aileyi strese sokmadan sedasyon veya genel anestezi altında tek seferde yapılabilmektedir.

Genel Anestezi Nasıl Uygulanır?

Genel anestezi yapılması planlanan çocuk bir gün önce genel anestezi uzmanı tarafından muayene edilerek anestezi almasında herhangi bir sakınca olup olmadığı kontrol edilir. Ertesi gün hasta 6-8 saat aralığında aç olarak hastaneye gelerek yatış yapar. Genel anestezi randevusu saatinden bir saat önce çocuğa meyve suyuna karıştırılarak sedatif verilerek rahatlaması sağlanır.

İlacın etkisiyle hafif uyku haline geçen hasta ameliyathaneye alınır. Bu sayede anne babasından ayrıldığını hissetmez. 

Pedodontist genel anestezi altında tüm dişlerin tedavisini ve koruyucu uygulamaları ortalama olarak 1-2 saat içerisinde gerçekleştirir. Genel anestezi altında diş tedavileri ilk dişlerin çıktığı 1 yaşından itibaren her yaşta gerçekleştirilebilmektedir.

Tedavi süresi yapılacak olan işlem sayısına göre değişir. İşlem sonrasında anne ve babaları ile birlikte 1-2 saat kadar dinlenme odasında dinlendirilen çocuklar daha sonra evlerine gönderilir. Okula giden çocuklar ertesi gün rahatlıkla okula gidebilirler. İşlem sonrasında dikkat edilmesi gereken en önemli şey düzenli ve doğru bir yöntemle diş fırçalamaya devam edilmesidir. 

Genel Anestezi Kimlere Uygulanabilir?

  • Fiziksel engeli bulunan çocuklara
  • Zihinsel engeli bulunan çocuklara
  • Restoratif veya cerrahi tedaviye gereksinimi olan ancak akut enfeksiyon, anatomik varyasyonlar veya alerji nedeniyle lokal anestezi uygulanamayan çocuklara
  • Acil tedaviye gereksinimi olmasına rağmen iletişim kurulamayan çocuklara
  • Biberon çürüğü veya erken dönem çocukluk çağı çürükleri adı verilen yaygın çürüklere sahip olan küçük yaştaki çocuklara 
  • Genel anestezi yapıldığı takdirde tıbbi risklerin azalacağı (bazı kalp hastalıkları gibi sistemik hastalıkları olan) çocuklara
  • Herhangi bir nedenle (uzak yerde oturulması, alerjik reaksiyon riski vb.) tedavisinin tek seansta tamamlanması gereken çocuklara 

Sedasyon ve Genel Anestezi Arasındaki Fark Nedir?

Sedasyon bilinçli ve derin sedasyon olarak değerlendirebiliriz. 
Orta Dereceli Sedasyon ( Bilinçli Sedasyon): İlacın etkisiyle hastanın bilinç düzeyinde hafif bir azalma ile birlikte hastanın bağımsız ve devamlı olarak hava yolunu koruyabildiği, fiziksel uyarılara ve sözlü komutlara uygun bir şekilde yanıt verebildiği durumdur. 
Derin Sedasyon: İlaca bağlı olarak bilinç düzeyinde azalmanın kontrol edilebildiği bununla birlikte hastanın koruyucu hava yolu reflekslerinin kısmen veya tamamen kaybolduğu, sözlü komutlara yetersiz yanıt ile karakterize durumudur. Hasta kolaylıkla uyandırılamamakta fakat tekrarlayan sözlü ya da ağrılı uyarılara anlamlı cevap verebilmektedir.
Sedasyon ile yalnızca çekim yapılabilmektedir. 
Genel Anestezi: İlaçlarla sağlanan, geri dönüşümlü, ağrılı uyarana bile yanıtın olmadığı bilinç kaybı durumudur. 
Korkusu, endişesi olan veya engeli bulunan çocukların diş tedavileri ülkemizde çocuk diş hekimleri için çözümlenmesi gereken ciddi bir problemdir. Ülkemizde çocuklardaki çürük oranı Dünya Sağlık Örgütü’nün belirlediği kriterlerin çok üstünde olup özellikle uyumsuz çocuklarda tedavi yapılamadığından çekilen süt dişleri, ortodontik tedavi gereksinimini artırmaktadır. 

Editör: Nezir Güneş

Yorum Yaz