tatlidede

Dogecoin tüm zamanların rekorunu kırdı! Dogecoin’in yükselişi devam ediyor! Dogecoin’in piyasa değeri...

Dogecoin nedir? Dogecoin’in değeri nasıl yükseldi? Şaka amaçlı geliştirilen kripto para Dogecoin'in değeri dün rekor tazelerken, yıl başından bu yana artış yüzde 2000'i aştı. Elon Musk'ın tweetlerinin ardından değeri sürekli artan kripto para birimi Dogecoin'in toplam piyasa değeri, 60 milyar doları aştı.
  • 05.05.2021 02:54
Dogecoin tüm zamanların rekorunu kırdı! Dogecoin’in yükselişi devam ediyor! Dogecoin’in piyasa değeri...

Kripto para piyasasını yakından takip eden vatandaşlar Dogecoin konusunda araştırmalarını sürdürüyor. Dün gece yarısında tüm zamanların rekorunu kıran Dogecoin 0,52 dolar seviyesini gördü. Bu rakam da 4,32 Türk Lirası anlamına geliyor. Dogecoinin yükselişi sosyal medyada da gündem oldu. Peki Dogecoin şu an kaç dolardan işlem görüyor? İşte detaylar...

Wall Street’in burun kıvırdığı kripto paralar, yüz yıllık tarihe sahip köklü şirketleri bir bir solladı. İlk 5’i zorlayan Bitcoin’in piyasa değeri çoktan Bank of America’yı geçti. Şaka maksatlı kurulan Dogecoin de artık Twitter ve Ford’dan değerli.

2013 yılında yazılımcı Billy Markus ve bir arkadaşı tarafından şaka amaçlı oluşturulan Dogecoin'in değeri artmaya devam ediyor.

Dogecoin tüm zamanların rekorunu kırarark 0,50 dolar seviyesini aştı. An itibariyle dolar kuru 0,52 dolar seviyesinden işlem görmeye devam ediyor. Bu rakamda 4,32 Türk Lirası anlamına geliyor.

Bu yılki artış şimdiden yüzde 2000​

Dogecoin'deki artış, Elon Musk'ın 4 Şubat'ta Twitter'da yaptığı paylaşımların ardından günden güne devam ediyor.

Kripto para biriminin 2021 yılı başından bu yana gerçekleştirdiği artış oranı yüzde 1900'ü aşmış durumda.

Forbes dergisine göre, tüm dünyadaki mevcut kripto paraların toplam değeri ise 2

trilyon doların oldukça üzerinde.

Dogecoin'in yüksek performansının sebebi ne?

Öncelikle Dogecoin, Bitcoin veya Ethereum'dan çok daha küçük bir piyasa değerine sahip.

CoinMarketCap.com kripto para borsasında Dogecoin, en büyük 17. sanal para olarak yer alıyor. Dogecoin, 9,2 milyar dolarlık piyasa değerine sahip. Bu rakam Bitcoin'de 1 trilyon 122 milyar dolar ve Ethereum'da 247.27 milyar dolara ulaşmış durumda.

Piyasa değerleri büyük kriptoların Dogecoin gibi küçük bir kripto kadar hızlı büyümesi daha zor. Bu durum aynı zamanda ticaret hacmiyle de doğrulanıyor. CoinMarketCap.com'un verilerine göre son 24 saatte (13 Nisan) Bitcoin'in piyasa değerinin yüzde 4,6'sının işlem görürken, bu oran Dogecoin'de yüzde 35'e ulaşıyor.

Dogecoin'in hızlı değer kazancının bir diğer sebebi de talebin yüksek olmasının yanında aynı zamanda arzın da farklı olması. Dogecoin her yıl kalıcı olarak 5 milyar kripto para çıkarıyor. Bu da enflasyonist bir arz kısıtlaması anlamına geliyor.

Buna karşılık 21 milyon Bitcoin'i aşamayacak şekilde tasarlanan Bitcoin ise deflasyonist bir arz yapısına sahip.

Dogecoin'in 'süper' performansının son nedeni ise sanal paranın büyük bölümünün bir grubun elinde bulunması. The Wall Street Journal'ın 17 Şubat'taki haberine göre Dogecoin'in toplam arzının yüzde 28'i tek bir kişinin elinde bulunuyor.

Temmuz 2020'de Dogecoin fiyatını 1 dolara çıkarmayı amaçlayan bir TikTok trendinin ardından yükseldi.

Dogecoin'in kuruluş macerası

Adobe şirketinde çalışan Jackson Palmer ve yazılım mühendisi Billy Markus tarafından 2013 yılında kurulan Dogecoin’in bugün geldiği yer şaka olamayacak kadar gerçek.

Markus Newsweek’e verdiği bir söyleşide Dogecoin’in yaratılış sürecini şöyle anlatmıştı: “Para birimini üç saatte tasarladık, üstelik zamanımızın çoğunu, görünüşünün nasıl olacağına ayırmıştık. Comic Sans fontunu kullanamasak bu para birimini yaratmazdık.”

Coinmarketcap verilerine göre Doge’nin piyasa değeri bugün itibariyle 63 milyar 737 milyon dolar. Bu rakam, AssetDash verilerine göre Doge’yi dünyanın en büyük altın madenciliği şirketi Newmont Corporation’ın ardından 255. sıraya oturtuyor.

100 yıldan uzun bir süredir otomobil sektörünün en büyüklerinden Ford Motor Company’nin piyasa değeri ise 45 milyar doların biraz üzerinde.

Doge, listede geçtiğimiz 10 yılın yıldızlarından Twitter’ı da alaşağı etmeyi başarmış gözüküyor. Mavi Kuş için biçilen değer, 50 milyar dolara yakın.

 

26 Nisan’dan bu yana yüzde 120 yükselen Doge’nin fiyatı bugün yeniden rekor tazeleyerek 0,49 dolara kadar ulaştı.

DOGECOİN NEDİR?

Dogecoin (sembolü Ɖ ve D, kısaltma: DOGE) anlık, eğlenceli ve geleneksel bankacılık ücretlerinden muaf bir ödeme sistemi kurmaya karar veren yazılım mühendisleri Billy Markus ve Jackson Palmer tarafından icat edilmiş bir kripto paradır. Dogecoin, logosunda ve isminde popüler bir internet meme’i olan ve Doge olarak anılan bir Shiba Inu cinsi köpeği taşır. Litecoin tabanlı bir elektronik para birimidir. 6 Aralık 2013'te tanıtılan Dogecoin, hızlı bir şekilde kendi internet topluluğunu geliştirerek 28 Ocak 2021'de 5,4 milyar ABD Doları tutarında bir piyasa değerine ulaştı. 2 Şubat 2021 itibariyle piyasa değeri 3,9 milyar ABD dolarıdır. 2 Şubat 2021 itibariyle, r/dogecoin subreddit’inin toplam takipçi sayısı 781.000’e ulaşmıştır. Dogecoin Türkçeye "Aya!" veya "Aya doğru!" olarak çevrilebilen "To the moon!" sloganıyla anılmaktadır.

Dogecoin, eşler arası (peer-to-peer) bir kripto para oluşturma amacıyla yola çıkan Portland, Oregon'dan IBM yazılım mühendisi Billy Markus ve Adobe yazılım mühendisi Jackson Palmer tarafından Bitcoin'den daha geniş bir demografiye ulaşabilme ümidiyle icat edildi. Yaratıcıları ayrıca Dogecoin'i diğer kripto paraların tartışmalı tarihinden uzaklaştırmak istediler. Dogecoin resmi olarak 6 Aralık 2013'te piyasaya sürüldü ve ilk 30 gün içinde Dogecoin.com'ı bir milyondan fazla kişi ziyaret etti.

Palmer o dönemde Adobe Systems'ın Pazarlama Departmanında, Sidney'de çalışmaktaydı ve Dogecoin fikrini gerçeğe çevirmesi ile bilinmektedir. Palmer had purchased the domain Dogecoin.com alan adını satın alıp Dogecoin'in logosunu anasayfaya ekledi ve Comic Sans kullanmayı tercih etti. Markus siteyi gördükten sonra Palmer'a ulaştı ve bu kripto para birimini geliştirme çabalarına başladı. Markus, Dogecoin'in protokolünü o zamanki mevcut kripto para birimleri, Luckycoin ve Litecoin temelinde tasarlamıştı ve bu kripto para birimleri emek ispatına dayalı algorithmalarında scrypt technolojisini kullanıyorlardı. Scrypt kullanımı, kripto madencilerinin SHA-256 bitcoin madenciliği ekipmanını kullanamayacağı ve bunun yerine üretimi daha karmaşık olduğu bilinen özel FPGA ve ASIC kullanmaları gerektiği anlamına gelmekteydi.

19 Aralık 2013'te Dogecoin 72 saat içinde yaklaşık yüzde 300 değer kazanarak milyarlarla ölçülen bir günlük hacim ile US$0.00026'dan $0.00095'e yükseldi. Bu büyüme, Bitcoin ve diğer birçok kripto para biriminin Çin'in, Çin bankalarının Bitcoin ekonomisine yatırım yapmasını yasaklama kararından sarsıldığı bir dönemde gerçekleşti.[12] Dogecoin, üç gün sonra bu olay nedeniyle ve o sırada Dogecoin madenciliği yapmak için gereken az miktarda bilgi işlem gücünden yararlanan büyük madencilik havuzları nedeniyle %80 oranında değer kaybederek ilk büyük çöküşünü yaşadı.

ELON MUSK TEŞVİK ETTİ

Kripto para borsası Coinbase'in 100 milyar dolar değerlemeyle halka arzı, Bitcoin başta olmak üzere kripto paraların genelinde sert değer artışlarını beraberinde getirdi.

194 milyar dolarlık servetiyle dünyanın en zengin ikinci kişisi olan Elon Musk'ın sosyal medya üzerinden verdiği destek, Dogecoin'in bu yılki yükselişinde etkili oldu.

2013’te Jackson Palmer ile birlikte Dogecoin’i “şaka amaçlı” olarak geliştiren yazılım mühendisi Billy Markus, sanılanın aksine şu an elinde hiç Dogecoin olmadığını, 2015’te çalıştığı işten kovulduktan sonra sahip olduğu tüm Dogecoin’leri satıp ikinci el bir Honda Civic marka otomobil aldığını açıkladı.

 

Editör: Mustafa Kardaş

Yorum Yaz