diorex
Dedas

BAE ile siyonist rejim arasında yardım anlaşması

Gazze'ye yönelik ablukayı sürdüren siyonist rejim, Birleşik Arap Emirlikleri ile yapılan anlaşma kapsamında sınırlı sayıda yardım tırının girişine onay verdi. Bölge halkı açlık, hastalık ve ölümle mücadele ederken, uluslararası kurumlar geç gelen yardımların yetersizliğine dikkat çekiyor.

  • 21.05.2025 10:24
BAE ile siyonist rejim arasında yardım anlaşması

Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), siyonist rejimle yaptığı anlaşma kapsamında Gazze Şeridi'ne acil insani yardım ulaştırılması konusunda uzlaştıklarını duyurdu.

BAE Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Şeyh Abdullah bin Zayed ile siyonist rejimin sözde Dışişleri Bakanı Gideon Saar arasında gerçekleşen telefon görüşmesinde varılan anlaşmaya göre, ilk etapta yaklaşık 15 bin sivilin temel gıda ihtiyaçlarını karşılayacak yardımlar Gazze'ye gönderilecek. Yardımlar ayrıca fırınlara temel malzemeler ile bebekler için gerekli bakım ürünlerini de kapsayacak.

BAE resmi haber ajansı WAM'ın aktardığına göre, Şeyh Abdullah bin Zayed görüşmede, "İnsani, tıbbi ve acil yardım malzemelerinin Gazze'deki Filistin halkına hızlı, yoğun, güvenli ve engelsiz bir şekilde ulaştırılmasının önemine" vurgu yaptı.

Siyonist rejimin Gazze'ye yönelik saldırıları ve insani yardımları engellemesi nedeniyle uluslararası kamuoyunun baskısı her geçen gün artarken, sözde Başbakan Binyamin Netanyahu'nun Gazze'ye yeni bir askeri saldırı başlatacağını açıklaması endişeleri daha da artırdı.

Siyonist rejim, 2 Mart 2025'ten bu yana Gazze'ye tıbbi malzeme, gıda ve yakıt girişine izin vermiyor. Bu durum, uluslararası uzmanlar tarafından yaklaşan büyük bir kıtlık tehlikesi olarak nitelendiriliyor.

Avrupa Birliği Dış Politika Sorumlusu Kaja Kallas, salı günü yaptığı açıklamada, Gazze'deki "felaket boyutundaki" durum nedeniyle AB-israil arasındaki ticaret anlaşmasının yeniden değerlendirileceğini belirtti.

Birleşmiş Milletler İnsani İşler Koordinasyon Ofisi sözcüsü ise siyonist rejimin yaklaşık 100 yardım tırının Gazze'ye girişine izin verdiğini açıkladı. Ancak Gazze'deki hükümete bağlı medya ofisi bu bilgiyi yalanladı ve "2 Mart'tan bu yana hiçbir yardım, tıbbi malzeme ya da yakıt tırının girişine izin verilmediğini" vurguladı.

Açıklamada, Gazze'nin bu süreçte en az 44 bin yardım tırına ihtiyacı olduğu, günlük ise 500 yardım tırı ve 50 yakıt tırının temel ihtiyaçlar ve hayati tesisler için zorunlu olduğu ifade edildi. Uluslararası toplum ve BM'ye çağrı yapılarak, geç olmadan gıda, ilaç ve yakıtın Gazze'ye sokulması istendi.

İşgalci ABD desteğiyle 7 Ekim 2023'ten bu yana Gazze'de soykırım gerçekleştiren siyonist rejimin saldırılarında şimdiye dek çoğu kadın ve çocuk olmak üzere 175 binden fazla Filistinli şehit oldu veya yaralandı. 11 binden fazla kişi ise hâlâ kayıp.

İLKHA

Yorum Yaz