Bangladeş protestolarında öldürülen kişilerin aileleri 11 maddelik talepte bulundu
Protesto gösterilerinde hafta sonuna doğru yeniden başlayan şiddet olaylarında 200’den fazla kişinin hayatını kaybetmesiyle ölü sayısı 440’ a yükseldi.

Salı günü Bangladeş’teki öğrenci protestolarında hayatını kaybedenlerin aileleri, devrik Başbakan Şeyh Hasina rejiminin yerine kurulması planlanan geçici hükümetten önce rehabilitasyon dahil 11 maddelik talepte bulundu.
Hasina liderliğindeki hükümetin işlerde kota sisteminin açıklanmasıyla birlikte başlayan dev protestolardaki ölü sayısı, hafta sonuna doğru yeniden öğrenci protestocuları ve polis arasında çıkan şiddetli çatışmada 200’den fazla kişinin hayatını kaybetmesiyle 440’a yükseldi.
Ayrımcılık Karşıtı Öğrenci Hareketi'nde Yaralanan ve Ölenlerin Aileleri Komitesi önerisinin sözcüsü Harun-ur Raşid'in imzasıyla yapılan açıklamada, şiddet olaylarında hayatını kaybeden ya da yaralanan kadınların, erkeklerin, gençlerin, yaşlıların, öğrencilerin ve çocukların aileleri hakkında dğru veriler toplamak için girişimde bulunulduğunu söyledi.
Talepler arasında okul öncesinden yüksek lisansa kadar tüm öğrencilere yaşa göre "Gıda Kartı" programı kapsamında aylık hibe sağlanması, iş arayanlara işsizlik ödeneği verilmesi, ayrımcılık karşıtı öğrenci hareketinde yaralananların tedavisi için silahlı kuvvetler ve öğrencilerden oluşan bir soruşturma komitesi kurulması ve etkilenen ailelerin hızla rehabilitasyonunun sağlanması yer alıyor.
Talepler arasında ayrıca özel üniversitelerde okuyan öğrencilere doğrudan devlet bursu verilmesi var. Hasina ailesinin çeşitli bireylerinin adı verilmiş olan eğitim kurumlarının ismini değiştirmeleri ve şehit olan ordu subayı Pilkhana Şehit isimlerinin verilmesi talepler arasında. Ayrıca, çeşitli hareketlerde ve ayrımcılığa karşı öğrenci protestolarında hayatını kaybeden şehitlerin anısına saygı gösterilmesi yer alıyor.
Bunların yanı sıra geçmiş günlerde kullanılan tüm kaçak silahların geri alınması için girişimde bulunulması, önceki hükümet döneminde baskı ve ayrımcılık nedeniyle terfi ettirilemeyen/zorunlu emeklilik hakkı elde edemeyen her kategorideki dürüst ve çalışkan memur-çalışanın yeniden görevlendirilmelerinin değerlendirilmesi de yer alıyordu.
Birleşmiş Milletler'deki barışı koruma misyonunda görev alan tarafsız eski ordu ve polis mensuplarının, devam eden kanun ve düzen durumunu iyileştirmek için acilen dahil edilmesini ve ayrıca Bangladeş Ulusal Askeri Öğrenci Kolordusu ile Bangladeş İzcilerinin de ortak olarak dahil edilmesi talep edildi. Yurtdışına kaçırılan paraların hızla tahsil edilmesi, para kaçakçılarının askeri mahkemelerde hızla yargılanması ve kota karşıtı hareketin aktif öğrenci ailelerinden, yaralı ailelerinden ve hayatını kaybedenlerin ailelerinden en az bir kişinin geçici hükümette yer alması gerektiği belirtildi.
Editör: Neslihan Özkan