diorex
sampiyon

Dağcıların Donmuş Cesetleri Everest'ten Nasıl Çıkartıldı? Cesetleri Çıkarmak için Ne Kadar Ödendi? Gönüllüler Kimler Oldu?

Everest Dağı'nda yıllardır pek çok dağcının cesetleri bulunmaktadır. Canlarını tehlikeye atarak tırmandıkları bu dağ onların ölümüne sebep oldu. Ailelerin isteğiyle gönüllü olarak cesetleri almaya giden bir ordu kuruldu. Bu tırmanışta zorlu anlar yaşayan ordu bir kaç kişinin cesedine ulaşabildi.

  • 20.07.2024 14:39
Dağcıların Donmuş Cesetleri Everest'ten Nasıl Çıkartıldı? Cesetleri Çıkarmak için Ne Kadar Ödendi? Gönüllüler Kimler Oldu?

Nepali, 12 Mayıs’da dünyanın dördüncü en büyük dağına tırmanmaya çalışan Alman bir dağcı için rehber olarak çalışıyordu. Yollarını engelleyen cesedin birkaç gün önce can veren Çek dağçı Milan Sedlack’a ait olduğu düşünüldü.

Bay Sherpa, Milan’ın zirveye yakın neden öldüğünü merak ediyordu. Donmuş eldivenlerden biri kayıptı. Rehber, çıplak ellerden dolayı kayalıklardan kaydığını söylüyor. “ Dengesini kaybettikten sonra kayalara çarparak  ölmüş olabilir.”

Ceset olduğu yerdeydi ve her dağcı buna  basıp geçiyordu. 46 yaşındaki Sherpa, 12 askeri personel ve Nepali tarafından gönderilen 18 şerpa dağcılarının oluşturduğu bir takımın parçası olarak dağcının cesedini kurtarmak için 12 yıl sonra döneceğini bilmiyordu.

Dağ tırmanışları kayıtlarının olmasından beri, Everest bölgesinde  300’den fazla ölü var ve bu cesetlerin bir çoğu orda. Ölü sayısı giderek artmaktadır. Nepal’in Turizm İdresi’ne göre bu yıla kadar 8 kişi, 2023’ de 18 kişi öldü.

Hükümet, ölen dağcıların cesetlerine yönelik ilk kez 2019’da temizleme çalışmaları başlattı. 5 Haziran’da sonlanan 54 günlük operasyondan sonra bir iskelet ve 11 ton çöp kaldırıldı.  Bu yılki ekibin lideri Binbaşı  Aditya Karki, Nepal'in  Himalaya'ları kirleten cesetler ve çöpler nedeniyle  kötü bir ün aldığını söyledi. Şirket ayrıca dağcıların güvenliğini geliştirmeyi amaçlıyor.

Karki geçen yıl pek çok cesedin açığa çıktığını söyledi. Dağcının biri Everest Dağı’ndaki yolda bir ceset gördükten sonra kımıldayamadı.

Fiyatı ve Zorlukları:

Pek çok kişi, Nepal Dağları’nda ölen akrabalarının cesedini ordan almak için ücreti karşılayamıyor. Buna imkanları olsa bile çoğu şirket cesetleri alma yardım taleplerini redediyor. Çünkü bu çok tehlikeli.

Ordu bu yıl her bir cesedi kurtarmak için beş milyon rupi (yaklaşık 2 milyon) ayırdı.Bir cesedi 8.000 metreden indirmek için on iki kişiye ihtiyaç duyuluyor ve her biri dört oksijen tüpüne ihtiyaç duyuyor. Bir tüpün maliyeti 400 dolardan fazla, yani sadece oksijen için 20.000 dolara ihtiyaç var.

Cesetlerin olduğu alana vardıktan sonra takım, diğer dağcıları rahatsız etmek istemedikleri için gece çöktükten sonra çalıştılar. Lhotse ve Nuptse'den oluşan Everest bölgesinde, insanların ana kamptan yukarı ve aşağı tırmanmaları için yalnızca tek bir merdiven ve teleferik bulunuyor.

Sherpa ordan cesetleri almanın çok zor olduğunu söylüyor. “Pek çok kez ekşi su kustum. Diğerleri öksürmeye ve baş ağrılarına devam ediyor. Çünkü çok yüksek bir rakımda saatler harcadık.

Bulgular:

Dört ceset ve iskelet Katmandu’daki bir hastanede korunuyor. Ordu iki cesedin üstünde kimlik buldu. Bu kimlikler 2017’de ölen  Çek dağcı Milan Sedlacek ve Amerikan dağcı Ronald Yearwood’ a ait. Nepal hükümeti ilgili büyükelçiliklerle iletişim halinde olacak. Diğer iki kişini kimlik tespit çalışmaları devam ediyor. Himalayalar'da yaklaşık 100 Şerpa hayatını kaybettiğinden, birçok aile sevdikleri için son Budist ayinlerini gerçekleştirmek üzere yıllardır bekliyor. Yetkililer, teşhisin üzerinden üç ay geçmesine rağmen cesetleri almaya kimse gelmeze , cesetlerin yabancıya mı yoksa Nepalliye mi ait olduğuna bakmadan gömüleceklerini söyledi.

Editör: Neslihan Özkan

Yorum Yaz