diorex
Dedas

Dünya'nın en zor dilleri listesinde Türkçe de yer aldı

Herhangi bir konuda zorluk söz konusu olduğunda göreceli birçok faktörden söz etmek mümkün. Bazı dillerin zorluğu, gramer ve fonetik yapısından telaffuza kadar birçok farklı nedenle büyük çoğunluk tarafından kabul edilerek göreceli olmaktan çıkmıştır.

  • 10.12.2024 20:18
Dünya'nın en zor dilleri listesinde Türkçe de yer aldı

Dil öğrenmek, her daim yaşam standardınızı değiştirecek, hatta beyin yapınızın çalışma şeklini bile etkileyebilecek kadar önemli bir beceri. Hepimiz doğar doğmaz anadilimizi doğuştan gelen dil yeteneğimizle öğrensek de birkaç farklı dil öğrenmek, zihinsel olarak kendimizi geliştirmemizi sağlar.

1. Çince (Mandarin)

Tonlamalı bir dildir, bu nedenle her ton farklı anlam ifade eder. Karakter tabanlı yazı sistemi olduğu için binlerce karakter öğrenmek gerekir. Dilbilgisi görece basit olsa da kültürel bağlamla birleşince karmaşıklaşır.

2. Arapça

Farklı diyalektler arasında büyük farklılıklar bulunur. Sağdan sola yazı sistemi nedeniyle zorlanmalar ortaya çıkabilir. Karmaşık bir dilbilgisi ve kelimelerin kök sistemine dayalı yapılar bulunur.

3. Japonca

Üç farklı alfabe kullanılır: Hiragana, Katakana ve Kanji. Kanji karakterlerinin öğrenilmesi zaman alır. Cümlenin yapısı ve nezaket düzeylerine göre değişen ifadeleri öğrenmek gerekir.

4. Korece

Karmaşık dilbilgisi yapıları ve fiil çekimleri bulunur. Ayrıca toplumdaki hiyerarşik konuşma seviyelerinde de farklıdır. Kolay bir alfabe (Hangul) olmasına rağmen dildeki anlam çeşitliliği öğrenmeyi zorlaştırabilir.

5. Rusça

Alfabe olarak Kiril alfabesi kullanılır. Dilbilgisi kuralları ve çekimler oldukça karmaşıktır. Telaffuz ve vurgu yerleri öğrenmek zordur.

6. Fince

Ural dil ailesine ait olduğu için çoğu dile benzemez.Çok sayıda ek ve karmaşık dilbilgisi kuralları vardır. Kelime türetme oldukça esnektir, bu da ezberlemeyi zorlaştırır.

7. Macarca

18 farklı hâl kullanımı mevcuttur ve karmaşık bir çekim sistemi bulunur. Üstelik Avrupa'da bulunan bir ülke olmasına rağmen batı dillerinden farklı bir yapıya sahiptir.

8. İzlandaca

Karmaşık çekim yapılarına sahiptir. Modern dillerden farklı olarak, eski dil yapısını korumaya devam eder. Telaffuz zorlukları da dilin zorlu taraflarından biridir.

9. Türkçe

Eklemeli bir dil olduğu için kelime türetme yapısı yabancılar için karmaşık olabilir. Ses uyumu kuralları ve farklı vurgu kullanımları yabancılar için zorlayıcıdır.

10. Sanskritçe

Çok eski bir dil olduğu için modern dillerle benzerliği azdır. Karmaşık bir dilbilgisi yapısına sahiptir. Çoğu zaman dini veya edebi bağlamlarda kullanılır.

11. Arnavutça

Arnavutça, karmaşık grameri nedeniyle öğrenmesi oldukça zor olabilir. Örneğin, Arnavutçada isimlerin hem durumu hem de cinsiyeti vardır ve bunları öğrenmenin tek yolu, kelime dağarcığını incelerken her ismin durumunu ve cinsiyetini ezberlemektir.

12. Farsça

Farsça dilinin en zorlayıcı yönlerinden biri, Latin Alfabesi'nden tamamen farklı görünen ve sağdan sola doğru okunan bir Arap alfabesi kullanmasıdır. Farsça, ustalaşması zaman alsa da, birçok kelimenin derin anlamlar taşıdığı ve aynı zamanda çift anlamlı olduğu çok şiirsel bir dildir. Ayrıca karmaşık kelime türetme sistemi, fiil yapıları bulunur.

13. Tayca

Tayca, Çince gibi tonlu bir dildir. Bu, öğrencilerin söylenen şeyin bağlamını anlayabilmek için bir tonun perdesini tanıyabilmeleri gerektiği anlamına gelir. Tayca beş tona sahiptir ve tüm bu tonları öğrenmek zaman alabilir. Tayca ayrıca ezberlenmesi gereken 44 ünsüz, 18 ünlü ve altı diftongdan oluşan kendi yazısını kullanır.

14. Gürcüce

Gürcüce, benzersiz yazısı, karmaşık fonolojisi ve zorlu grameri nedeniyle İngilizce konuşanlar için öğrenilmesi oldukça zor bir dildir. Mkhedruli adı verilen Gürcü alfabesi farklıdır ve Latin alfabesinde doğrudan karşılığı yoktur, bu da öğrencilerin tamamen yeni karakterlerle tanışmaları gerektiği anlamına gelir. Ayrıca eklemeli bir dil olması sebebiyle genellikle alışması vakit alabilir.

 

Yorum Yaz