diorex
life

Lise tercih süreci ne zaman sona eriyor? 2025 LGS tercih sonuçları ne zaman açıklanacak?

Liselere Geçiş Sistemi (LGS) sınav sonuçları 11 Temmuz'da açıklandı ve hemen ardından tercih süreci ise 14 Temmuz'da başladı. 10 gün sürecek olan tercihlerin sonuna yaklaşırken, adaylar "LGS tercihleri bitti mi, ne zaman sona eriyor?" sorularına yanıt aramaya başladı. Peki, 2025 LGS tercih sonuçları ne zaman açıklanacak, nereden ve nasıl sorgulanır? İşte, detaylar...

  • 22.07.2025 14:35
Lise tercih süreci ne zaman sona eriyor? 2025 LGS tercih sonuçları ne zaman açıklanacak?

Lise tercihleri için süreç devam ediyor. Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından yayımlanan takvime göre, LGS 2025 tercihleri 14 Temmuz – 24 Temmuz 2025 tarihleri arasında yapılacak. Öğrenciler, belirtilen tarihler arasında e-Okul sistemi üzerinden tercih işlemlerinizi tamamlayabilecek.

Özel öğretim kurumlarına kayıt işlemini tamamlayan öğrencilere tercih ekranı açılmayacak. Öğrenciler, tercih süresi içinde kayıtlarını iptal ettirmeleri durumunda tercihte bulunabilecek.

MEB'in resmi programına göre, yerleştirme sonuçları ve boş kontenjanlar 4 Ağustos 2025 Pazartesi günü meb.gov.tr üzerinden adaylara duyurulacak

MERKEZİ YERLEŞTİRME

a) Merkezî sınavla öğrenci alan okulların belirlenen kontenjanlarına puan üstünlüğüne göre tercihleri doğrultusunda yerleştirme yapılacaktır.

b) 08/02/2023 tarihli ve 6785 sayılı Cumhurbaşkanı Kararıyla ilan edilen olağanüstü hâl kapsamında; 6 Şubat 2023 tarihinde meydana gelen Kahramanmaraş depremleri nedeniyle yalnızca Adıyaman, Hatay, Kahramanmaraş, Malatya, Osmaniye illeri ile Gaziantep ilinin Nurdağı ve İslahiye ilçelerinde 2024-2025 eğitim öğretim yılını tamamlayan öğrencilerden tercih döneminde merkezî sınavla öğrenci alan okullara yerleştirme tercihi yapmış öğrenciler için her 30 kontenjana 1 (bir) olacak şekilde ek kontenjan verilecektir. Ek kontenjanlara yerleştirme işlemleri merkezi yerleştirme esasları çerçevesinde puan üstünlüğü ve tercih önceliğine göre yapılacak olup yerleştirmeye esas nakillerde (1 ve 2. nakil) ve sonraki tüm nakil işlemlerinde ek kontenjan kullanılmayacaktır.

c) Sınavla öğrenci alan okullarda merkezî sınav puanının eşitliği hâlinde sırasıyla; okul başarı puanı (OBP) üstünlüğüne, sırasıyla 8’inci, 7’nci ve 6’ncı sınıflardaki yıl sonu başarı puanı (YBP) üstünlüğüne, 8’inci sınıfta özürsüz devamsızlık yapılan gün sayısının azlığına, tercih önceliğine ve öğrencinin doğum tarihine göre yaşı küçük olana bakılarak yerleştirme 9 yapılır.

ç) Yerleştirme işlemleri sonucunda merkezî sınav puanı ile öğrenci alan okul tercihine yerleşen öğrencilerin yerel yerleştirme ve pansiyonlu okul tercihleri dikkate alınmayacaktır.

 

Editör: Neslihan Özkan

Yorum Yaz