ÖĞ-DER: Zorunlu eğitim kaldırılmalı, eğitimde ezber bozulmalı
Şuurlu Öğretmenler Derneği (ÖĞ-DER), zorunlu eğitimin eğitimde kaliteyi düşürdüğünü belirterek Milli Eğitim Bakanlığı’na çağrıda bulundu: “5+3+3 sistemine geri dönülmeli, sadece ilk 5 yıl zorunlu olmalı.”

ÖĞ-DER Genel Başkanı Numan Gökmen tarafından yapılan yazılı açıklamada, 12 yıllık zorunlu eğitimin hem akademik başarıyı düşürdüğü hem de mesleki yeterlilik alanında ciddi sorunlara yol açtığı belirtildi.
Gökmen, özellikle sanayi ve zanaat sektörlerinde ara eleman bulmakta yaşanan sıkıntıya dikkat çekerek, zorunlu eğitimin sadece ilk 5 yıl ile sınırlandırılması gerektiğini vurguladı.
Gökmen, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:
"12 yıllık zorunlu eğitim, eğitimde kaliteyi düşürmüş, ahlâk ve maneviyattan yoksun bireyler yetişmiştir. Okullardaki şiddet, akran zorbalığı, devamsızlık, kötü alışkanlıklarla beraber çeteleşme sorunları başarısızlığı getirmiştir. Eğitimde ezber bozmanın vakti gelmiştir. Zorunlu eğitim kaldırılmalı, ilk 5 yıldan sonraki kısım isteğe bağlı hale getirilmelidir. Zorunlu eğitimin sonucu olarak üniversitelere yönlendirilen yüz binlerce öğrenci işsizler ordusunu oluşturmuştur. Mesleki alanda ise ülkenin ihtiyacı olan ara elaman sorunu had safhaya ulaşmıştır. Başta sanayideki ustalar olmak üzere berber, terzi ve tesisatçı gibi yüzlerce meslek erbabı, mesleklerini sürdürecek eleman bulmakta zorlanmaktadır.
İlkokuldan sonra okumak istemeyen öğrencileri zorunlu eğitim nedeniyle okula devam mecburiyetinde bırakmak yerine mesleki eğitim merkezlerine yönlendirerek, öğrencilerin erken yaşta meslek edinmesine fırsat verilmeli ve orta öğretimde kalitenin düşmesine engel olunmalıdır.
Şuurlu Öğretmenler Derneği olarak, zorunlu eğitim konusunda bakanlığa tavsiyemiz şudur: Eğitim öğretim sistemi eskiden olduğu gibi 5+3+3 olarak yeniden tanzim edilmeli, eğitimin ilk 5 yılı zorunlu olup, kalan 6 yılı ise isteğe bağlı olmalıdır. 5 yıllık zorunlu eğitimden sonra isteyen kabiliyeti doğrultusunda istediği mesleğe yönlendirilmeli, tarım, hayvancılık, sanayi, teknoloji ve birçok alanda ara eleman sorunu bir an evvel çözüme kavuşturulmalıdır. Çocuk işçiliği gibi söylemlerle hayatın gerçekleri göz ardı edilmemeli, geleceğin teminatı gençlerin daha erken yaşta meslek edinmeleri ve üretime katılmaları sağlanmalıdır."
İLKHA