tatlidede

Bölge çiftçisi: Zararlı çıkan hep bizler oluyoruz!

GAP Sulama Kanalları'nın geçen uzun yıllar rağmen henüz sulayamadığı Bölge illeri çiftçileri enerji gücü ile yapılan tarımsal sulamadan kaynaklı olarak yüklenici firmayla yeniden karşı karşıya. Mardin başta olmak üzere birçok bölge ilinin mustarip olduğu sorundan kaynaklı çiftçiler tepkili.
  • 14.04.2024 15:47
Bölge çiftçisi: Zararlı çıkan hep bizler oluyoruz!

DEDAŞ bölgede borcunu ödemeyen abonelere yeni sezon öncesi elektrik kesintisi uyarısında bulundu. Kızıltepe Çiftçiler Derneği Başkanı Mikail Erbey ise çiftçilerin zorlu şartlarda verim elde etmeye çalıştıklarını ancak kendilerine olandan daha fazla elektrik faturası kesildiğini söyledi.

Mardin, Diyarbakır, Urfa, Batman, Şırnak ve Siirt’teki binlerce çiftçi bu yıl bir kez daha elektrik sıkıntısı ile karşı karşıya.

Dicle Elektrik, geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklama ile geçmiş dönemlere ait borcunu ödemeyen tarımsal sulama abonelerine bu yıl elektrik verilmeyeceğini duyurdu.

Şirketten yapılan açıklamada, Dicle Elektrik'in dağıtım bölgesinde ödenmemiş borçların 27 milyar liraya yaklaştığı belirtilerek bugüne kadar borcunu ödemeyen tarımsal sulama abonelerine bu yıl elektrik verilmeyeceği ifade edildi.

Açıklamada, bölgede toplam elektrik tüketiminin 3'te birini kullanan tarımsal sulama abonelerinden yaklaşık 20 bininin borçlu olduğu kaydedildi.

Konu hakkında Rûdaw’a konuşan Urfa’dan ziraat mühendisi Abdurrahman Aydoğdu, "Son yıllarda çiftçiler hep zarara uğradı. Çünkü ektikleri pamuk ve tahıl çok ucuza satıldı. Çiftçi zarar ettiğinde borçlarını ödeyemiyor. Dicle Elektrik ayrıca borçlarını ödemeyen çiftçilere elektrik verilmeyeceğini de söylüyor. Şirket elektrik sağlamazsa tarım olmaz. Bugün bölgemizde insanların geçimi tarıma bağlı" dedi.

Mardin'de 5 bin çiftçinin DEDAŞ'a 9,5 milyar lira borcu bulunuyor. Bu yıl yaklaşık 70 bin dönüm üzerinde tarım yapıldı.

Kızıltepe Çiftçiler Derneği Başkanı Mikail Erbey, ildeki çiftçilerin ürünlerini sulayabilmeleri için kuyulardan başka su kaynağı bulunmadıklarını söyledi.

Çiftçinin elektriği kesilirse bölgede tarımın büyük bir tehditle karşı karşıya kalacağı uyarısında bulunan Erbey, “Borcumuzu ödüyoruz ama bize gönderilen fatura gücümüzün ötesinde. Şirket keyfine göre fatura yazıyor ve kimse de ses etmiyor” dedi.

“Bu şekilde önümüz karanlık” diyen Erbey, “Ne yapacağımızı bilmiyoruz. Bunu kabul etmiyoruz. Çocuklarımızın ekmeği buradan geliyor. Elektriğimizi bu şekilde kesemezler. Keserlerse bu sadece bizim için değil, tüm Türkiye’de tarım sektörü için kötü olur. Çiftçilere fırsatlar sunulmalıdır” diye konuştu.

DEDAŞ'a göre 6 ilin tamamında kayıtlı 140 bin çiftçiden yaklaşık 65 bini sulu tarım yapıyor.

Bölgede 9,8 milyon dönüm sulu tarım alanı bulunurken toplam sulamanın yüzde 79'u enerji tüketen motopomplarla gerçekleştiriliyor.

RUDAW

Editör: Kadir Üründü

Yorumlar

Image
Ziyaretçi
16.04.2024 / 00:07

elli verdık yüz daha isterler dicle dicle deyil babo çete bütün elektrik aboneleri borçlu borsuz herkese istediği kadar ceza yaziyorlar yazdıkları ceza nekadar çoksa bu çetelerin yüzde ya 30u yada 40ı bu çeteler cebe indiriyor tabi alabilirlerse kessın elektriği herkes rahat olsun hani gap kanalı olacaktı ne oldu çılgın proje olmadığından dolayı henüz bitirilemiyor.ve dedaşmıdır nedır avucunu yalasın devlet çiftçiye borçlu üdesınki çiftçide üdesin viiiiiiiiiiii...

Image
Ziyaretçi
15.04.2024 / 08:21

Bölgedeki çiftçiler elektrikle uğraştıkları kadar GAP kapsamındaki sulama kanallarının tamamlanması için uğraşsalardı, bu gün ortada sulamayla ilgili sorun kalmazdı.

Image
Ziyaretçi
14.04.2024 / 23:54

Aldığı destekler mazot parasına yetmiyor ne desteğinden bahsediyorsun

Image
Ziyaretçi
14.04.2024 / 18:41

Çks desteği alıyorlar tarım desteği alıyorlar enerji bedelini de bi zahmet ödesinler

Image
Ziyaretçi
14.04.2024 / 17:40

FATURALAR çok kabarık bütün mahsulu satsan tedaşa yetmıyor en iyisi enerjiyi vermesın ne biz kazanalim ne onlar kazansın

Yorum Yaz