diorex
sampiyon

E-İrsaliye Nedir?

E-irsaliye ticaretle ilgilenen şirket ya da firmaların lojistik süreçlerinin kayıt altına aldığı bir elektronik belgedir. Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) tarafından gerçekleştirilen yasal düzenlemelerle belirli mükelleflere irsaliyenin elektronik ortamda düzenlenmesi zorunlu hale getirilmiştir. E-irsaliye hukuken yazılı belgelerin yerine geçerli olan bir elektronik evraktır.

  • 28.11.2024 14:33
E-İrsaliye Nedir?

GİB tarafından çıkarılan Vergi Usul Kanunu kapsamında e-irsaliye düzenlemek hukuken zorunlu olsa da geleneksel süreçler yerine evrakların elektronik ortamda düzenlenmesi firmalara da birçok avantaj sağlar. Peki e-irsaliye ne işe yarar, nasıl düzenlenir? E-irsaliye kullanmanın firmalara sağladığı avantajlar nelerdir? Hangi mükellefler e-irsaliye düzenlemekten sorumlu? E-irsaliye hakkında merak ettiğiniz tüm detaylar yazımızda!

E-İrsaliye Ne İşe Yarar?

Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından 2017 yılında düzenlenen Vergi Usul Yasası ile hayatımıza giren e-irsaliye o tarihten itibaren; ticarete söz konusu ürünlerin sevkiyatının kayıt altına alınması amacıyla kullanılır. Vergilendirme açısından sorumlu olan mükelleflerin taşıma işlemlerinin hukuki olarak belgelenmesini sağlar. E-ticarette gerçekleştirilen taşıma ve lojistik süreçlerinin takibi için gerekli yazılı belgelerin yerine kullanılır. Elektronik ortamda düzenlendiğinden ürünlerin lojistik süreçlerinin takibini kolaylaştırır.

E-İrsaliye Nasıl Düzenlenir?

E-irsaliyeyi özel entegratörler aracılığıyla ya da Gelir İdaresi Başkanlığı’nın portalı üzerinden kolaylıkla düzenleyebilirsiniz. Eğer elektronik evrakları kendiniz düzenlemeyi tercih ediyorsanız GİB portalına giriş yaparak bu işlemi hızlı bir şekilde gerçekleştirebilirsiniz. GİB portalı üzerinden e-irsaliye düzenlerken şu bilgileri belgeye eklemelisiniz:

  • Sevkiyat tarihi ve saati
  • Sevkiyata söz konusu olan ürünle ilgili bilgiler (malın cinsi, ağırlığı vb.)
  • Sevkiyat türü
  • E-irsaliyenin düzenlenme tarihi ve belge numarası, ayrıca evrakın doğrulanması için karekod
  • Sevkiyatı gerçekleştiren firma, araç ve şoför bilgileri
  • Aracın plakası

Eğer elektronik evrakları kendiniz takip etmiyor, vakitten tasarruf sağlamak için profesyonel hizmetlerden yararlanıyorsanız özel entegratörler yardımıyla da e-irsaliye işlemlerini yaptırabilirsiniz. Özel entegratörler mükellefler adına e-irsaliye gibi elektronik belgeleri kolaylıkla düzenleyebilir.

E-İrsaliye Düzenlerken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Vergi Usul Kanunu’na göre düzenlenmesi yasal olarak zorunlu elektronik evrakların hukuken geçerli bir belge niteliği kazanması için birtakım hususlara dikkat edilmelidir. Gerekli olan bilgilerin evraklarda eksik olması durumunda belgeler yasal olarak geçerlilik kazanmaz. E-irsaliye düzenlerken dikkat edilmesi gereken hususlar şu şekildedir:

  • E-irsaliyenin hukuken geçerli bir evrak olması için doğrulanabilir belge niteliğine sahip olması gereklidir. Bunun için belgede karekod ya da barkod mutlaka bulunmalıdır.
  • E-irsaliye kesilmesi için malı sevk eden ve alan tarafların GİB portal sistemine kayıtlı olması gereklidir. Eğer taraflardan herhangi biri sisteme kayıtlı değilse bunun yerine taşıma işlemi için e-irsaliye yerine yazılı bir belge olan sevkiyat irsaliyesi veya e-arşiv faturası kesilmelidir.
  • GİB portalı üzerinden e-irsaliye kesilirken tüm bilgiler doğru ve eksiksiz bir şekilde belgeye işlenmelidir. Aksi durumda e-irsaliye düzenleme işlemleri yarım kalabilir.
  • Sevkiyat için e-irsaliyeyi düzenledikten sonra en geç 7 gün içerisinde faturanın kesilmesi gerekir.
  • Alıcıya belgeyi göndermeden önce elektronik ortamda taslak olarak kaydedebilir, değişiklik söz konusu ise yeniden evrakı düzenleyebilir, işlemi biten e-irsaliyeleri sistemde kolaylıkla arşivleyebilirsiniz.

E-İrsaliye Kimler İçin Zorunlu?

E-irsaliye kesmek yasal prosedürlere göre ticaret yapan mükelleflerden; cirosu en az 10 milyon TL olan firma ve şirketler için zorunludur.

E-İrsaliye Kullanmanın Avantajları

Elektronik ortamda irsaliye düzenlemek firmalara birçok avantaj sağlar. E-irsaliye kullanmanın mükelleflere sağladığı avantajlar şu şekilde sıralanabilir:

  • Vergi Usul Kanunu kapsamında yasal olarak sorumlu oldukları elektronik belge düzenleme yükümlülüklerini karşılamış olurlar.
  • Sevkiyat irsaliyesi yerine elektronik ortamda e-irsaliyeyi kolay ve hızlı bir şekilde düzenleyebilir, taslak olarak kaydedebilir, alıcıya mail üzerinden gönderebilirler.
  • Geleneksel süreçlerde uzun zaman alan işlemleri daha kısa sürede gerçekleştirebilirler.
  • Yazılı evrakların saklanması için gereken depolama alanından tasarruf ederler. Elektronik ortamda e-irsaliyeyi kolayca arşivleyebilirler.

E-irsaliye işlemleriniz için Orka Bilgisayar tarafından sunulan uzman desteğinden ve profesyonel hizmetlerden faydalanabilirsiniz.

 

 

Yorum Yaz